logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 11HV18S - obraz niebieski, linie powrotu, zanikanie obrazu po chwili

menda 06 Kwi 2006 22:15 1915 10
REKLAMA
  • #1 2501075
    menda
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    TV Philips chasis 11HV18S, po włączeniu brak obrazu po chwili się pojawia tylko cały niebieski z widocznymi liniami powrotu po chwili jest ok na kilka sekund i znika calkowicie lub zostaje niebieski z powrotami. Po odpięciu na PK rezystora R917 - który sie grzeje obraz jest cały czas lecz niewyraźny i z przewaga niebieskiego. Wymienione wszystkie elki w przetwornicy i na wysokim, TDA6111Q na PK, zimnych lutów brak. Regulacja screenem powoduje wskakiwanie czasem poprawnego obrazu.

menda
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2501111
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Sprawdź kineskop. Prawdopodobnie zwiera wyrzutnia B.
  • #4 2501136
    menda
    Poziom 17  
    Mogę podać tylko chasis bo zdarta jest naklejka z obudowy, TV 100 Hz, 32" panoramiczny, był już dośc konkretnie naprawiany głównie przetwornica i okolice trafopowielacza. Czyli kineskop moze byc do wymiany?
  • REKLAMA
  • #6 2501215
    menda
    Poziom 17  
    Sprawdzę dokładnie jutro bo nie ma teraz tego TV ale nie widziałem żadnej nalepki. Głos jest poprawny działaja wszystkie funkcje i regulacje.
  • REKLAMA
  • #7 2501842
    menda
    Poziom 17  
    Nie ma żadnych nalepek nawet na kineskopie TV jest przywieziony z Niemiec. W prztewornicy uszkodozny był rezystor R803 (4,7 kom). Po odpięciu na PK B brak jest całkowicie obrazu.
  • #8 2503276
    kleono
    Poziom 11  
    Witam. Jeśli nie ma czym sprawdzić kinola, to zawsze można zamienić miejscami przed wejściem na kinol po podniesieniu rezystorów np: kolor niebieski z czerwonym i zaobserwować, czy nadal będzie dominował niebieski. Jesli tak to napewno sprawa dotyczy zuzycia niebieskiego działa kinola.
  • #9 2503974
    menda
    Poziom 17  
    Napięcia na PK po odpięciu Rezystora który idzie na G1 i grzeje się jak również układy TDA6111Q na PK dość mocno.
    R-169V; G-165V; B-152V; F1-9,9V; F2-10,2V; Screen-113,5V; G1-150V
    obraz ma wszystkie kolory z całkowita przewaga niebieskiego jednak nie zanika.
  • #10 2504770
    Piotr B
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam podłączę się do tematu mam taki sam problem tylko tv ma 29" chasis jest dwupłytowe. To nie kineskop szukaj zimnych lutów na płycie z przetwornicą. Ponieważ jak naginam płytę to obraz się pojawia. A też najpierw ciemny, po chwili niebieski z powrotami jak podkręcę screnem to widać treść w tle a czasem zaskoczy normalny obraz .Ja już przelutowałem pierwszą płytę oraz wszystkie moduły.
    Pozdrawiam
  • #11 2507635
    menda
    Poziom 17  
    Zimnych lutów na płycie nie ma, przelutowana cała przetwornica, układ wysokiego i PK, po wymianie wszystkich elek ww. układach i odpięciu rezystora na G1 mam poprawny obraz przez około 2 - 3 minut później wskakuje niebieski i robi się mniej wyrazisty, OSD jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips z podwoziem 11HV18S, 32" panoramicznego, 100 Hz, który po włączeniu przez chwilę nie wyświetla obrazu, następnie pojawia się obraz niebieski z widocznymi liniami powrotu, a po kilku sekundach obraz zanika lub pozostaje niebieski z powrotami. Po odłączeniu rezystora R917 na katodzie kineskopu (PK), który się grzeje, obraz jest ciągły, lecz z przewagą niebieskiego i niewyraźny. Wymieniono wszystkie elektrolity w przetwornicy i na wysokim napięciu oraz układ TDA6111Q na katodzie kineskopu. Brak zimnych lutów. Regulacja napięcia screen powoduje czasowe pojawienie się poprawnego obrazu. Kineskop nie posiada oznaczeń modelu, a TV pochodzi z Niemiec. Sprawdzono napięcia na katodzie kineskopu po odłączeniu rezystora na G1, które mieszczą się w normie, jednak obraz nadal ma przewagę niebieskiego. Jeden z użytkowników zasugerował możliwość uszkodzenia kineskopu, zwłaszcza wyrzutni B, inny wskazał na potencjalne zimne luty na płycie przetwornicy, które jednak zostały wykluczone po przelutowaniu. Próby zamiany sygnałów kolorów na kineskopie mogą pomóc w diagnozie. Ostatecznie problem może leżeć w kineskopie lub w układzie sterowania katodą, mimo wymiany elementów i przelutowania płyty przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA