logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MC60 wyłącza się przy naciskaniu przycisku 5 - co robić?

jacos001 07 Kwi 2006 11:18 1071 8
REKLAMA
  • #1 2502284
    jacos001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Przed godziną ożywiłem BZZZZZZZZZZyczżcego MC60, ale ujawnił się kolejny problem, a mianowicie jak docisnę mocniej przycisk, z reguły 5 to telefon od razu się wyłącza, aktualnie mam soft REPAIR-coś tam, nie wiem co to może być, prosiłbym o pomoc.
    Pozdrawiam Jacek
  • REKLAMA
  • #2 2502335
    diodav
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Wygrzej płytę. Siemens z walniętym eepromem to zazwyczaj szybko wyciągnięta bateria lub upadek. W momencie naciśniecia w środkowej części płyty(przycisk 5) telefon się będzie wyłączał. Taka jet moja sugestia.
    diodav
  • #3 2502340
    rodrigez5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proponuje odswiezyc sofcik poprzez sciagniecie oprogramowania Siemens Data suite ze strony simensa.
  • REKLAMA
  • #4 2502387
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    kolejna zmiana softu nic tutaj nie da. zrob jak tak mowi diodav - grzanie plyty.
  • REKLAMA
  • #5 2502398
    jacos001
    Poziom 12  
    w jaki sposób wygrzać płytę? jest na to jakiś domowy sposób, który nie uszkodzi telefonu??
  • #6 2502445
    diodav
    Poziom 21  
    Musisz mieć do tego Hot Air(stację lutowniczą na powietrze), bez tego może być ciężko-suszarką tego nie zrobisz;-). Chociaż powiem Ci, że jak nie miałem HA to grzałem płyty zwykłą suszarką. Mikroskopijne uszkodzenia(pęknięcia) zrobisz w ten sposób, ale to tez na któtką metę.
    diodav

Dodano po 2 [minuty]:

....aż dziw, że przyznałem się do tego tutaj:D

....acha jak już dopadniesz HA to temperatura max 280 stopni(tak jest bezpiecznie)
  • REKLAMA
  • #7 2502452
    jacos001
    Poziom 12  
    A ile coś takiego w serwisie może kosztować, bo taniej bedzie to zlecić niż kupować nową lutownicę??

Bo na allegro taka lutownoca poniżej 100 nie zchodzi.
  • #8 2502458
    diodav
    Poziom 21  
    jak dobrze zagadasz i po wiesz o co chodzi to 15-20zł.
    diodav
  • #9 2502761
    jacos001
    Poziom 12  
    Właśnie wróciłem z komisów:
    W piewszym gościu mówił, że tel po zalaniu za samo rozłożenie chciał 20 i powiedział, że nie wie czy coś z tym zrobi i przy okazji grzebał w nim i próbował stwierdzić czy naprawdę coś z nim nie tak z pół godziny.
    W drugim tylko pokazałem tel i powiedziałem, że wyłącza się przy mocniejszym wciśnięciu 5 to powiedział, że jakaś scieżka się rozeszła na płycie głównej i że to typowe w tych telefonach, przyczyną mogł być jakiś nacisk typu "usiądnięcie na nim".

Da się coś jeszcze z tym zrobić i czy to wygrzanie ma jakiś sens w tej sytuacji??
    PZDR Jacek

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens MC60 wyłącza się przy mocniejszym naciśnięciu przycisku 5, co wskazuje na uszkodzenie płyty głównej, najprawdopodobniej uszkodzony EEPROM spowodowany upadkiem lub wyjęciem baterii. Zmiana oprogramowania (softu) nie rozwiązuje problemu. Zalecane jest wygrzanie płyty głównej za pomocą stacji lutowniczej Hot Air (temperatura do 280°C), co może naprawić mikropęknięcia ścieżek. Domowe metody, takie jak suszarka, są mniej skuteczne i krótkotrwałe. Koszt profesjonalnej naprawy w serwisie to około 15-20 zł. Uszkodzenie może być też spowodowane mechanicznym naciskiem, np. uszkodzeniem ścieżki na płycie głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA