logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6384TOP (EURODIGI)-poszarpane linie w poziomie.

szatz 07 Kwi 2006 13:10 1278 4
REKLAMA
  • #1 2502615
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam . Od dłuższego czasu morduje się z tą cyfrówką. Na obrazie bez sygnału ( tylko śnieg ) wygląda z pozoru wszystko Ok. Problem pojawia się gdy podłączymy antene lub ukaże się menu na obrazie- obraz jest poszarpany w poziomie . Pierwsza myśl elektrolity w zasilaczu , ale ktoś przedemną już je powymieniał na nowe. Wygląda na niewłaściwą synchronizacje impulsów sterujących procesora odchylania DPU 2553 - więcej powiem jak pooglądam przebiegi na oscyloskopie. Jest to typowa cyfrówka i w dodatku sam zasilacz to istny patent. Mam więc pytanie do osób które wczesniej robiły te telewizory i spotkały się z podobnym objawem. Na co zwrócić uwagę- jestem trzecią osobą w kolejności do której trafił ten nieszczęsny telewizor.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2502655
    szatz
    Poziom 25  
    Tak przez kogoś innego wczesniej i przezemnie teraz. DPU nieruszany. Czy głupoty w pamięci moga dawać podobny objaw ?

Podsrawiłem DPU na sprawne i dokładnie ten sam objaw. Na oscyloskopie nic dziwnego na wyjściach z układu niezauważyłem. Napięcie zasilające na układzie 4,86V (czyli ok ) i brak tętnień.

Wszystkie elktrolity w zasilaczu i przetwornicy wymienione jeszcze raz na nowe , DPU podstawiony , przetwornica i zasilacz sprawdzona element po elemencie i dalej brak przyczyny. Tranzystor przetwornicy pracuje prawidłowo ( radiator ciepły, oscylogramy porównane z załączonymi do schematu i identyczne nawet co do szczegółów).
    Oglądając obraz można stwierdzić że prawidłowy obraz rozbity został na linie poziome , które naprzemiennie są przesuniete względem siebie ( co druga) na jednakową odległość. W efekcie daje to jakby drugi obraz przesunięty w prawo ( jakby przesunąć go grzebieniem w prawo). Jest tak równierz z telegazetą . Teraz juz sam niewiem czy przyczyny szukać w torze odchylania czy torze wizyjnym ?
  • REKLAMA
  • #4 2796648
    jaarex
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    spotaklem sie z taka usterka,
    czy jezeli zmienisz jaskarosc obrazu linie sa te sa wieksze czy ustaja?
  • #5 2813418
    szatz
    Poziom 25  
    Nie zwróciłem uwagi ale jeszcze sprawdze. Czy mógłbyś opisać swoje spostrzeżenia ?
REKLAMA