logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win 98 SE - podczas instalacji czarny ekran i brak reakcji

jedi9 07 Kwi 2006 19:43 1926 20
REKLAMA
  • #1 2503865
    jedi9
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Wiatam !!
    Mam mały problem bo podczas instalacji systemu Win 98Se (a konkretnie po sprawdzeniu sprzetu) zamiast sie dalej instalowac nic sie nie robi , jest czrny monitor i komp na nic nie reaguje ??co moze być tego przyczyną
    Moja konfiguracja to ;
    Plyta : ECS K7S5AL
    Grafika : GForce 4 mx440 se
    Ram :384 SDR
    Twardziel :Maxtor 50GB
    (wiem ze maszyna to niejest ale jakos smiga) :)
    Z gory dzięki Jedi®
  • REKLAMA
  • #2 2503881
    memek
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    A może płyta z windowsem jest uszkodzona? Patrzyłes inną płyte?
  • REKLAMA
  • #3 2503897
    jedi9
    Poziom 15  
    Witam !!
    sprawdzałem ,nawet oryginal niechcial zadziergac !!
  • #4 2503915
    mpzeus
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam

Moze to wina napedu moze jest w jakis sposob uszkodzony
    Kiedys mialem taki przypadek czytal plyty ale po pewnym czasi instalacja zatrzymywala sie Podmien naped
  • #5 2503920
    jedi9
    Poziom 15  
    Witam!!
    Napedow juz duzo miałem i to nie robi roznicy !!
  • REKLAMA
  • #6 2503931
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Po pierwsze sprawdź pamięć programem Memtest.
    Po drugie zamontuj w swoim komputerze zasilacz, bo z opisu wynika, że jesteś szczęśliwym posiadaczem pierwszego komputera, który go nie posiada. Następnie zmierz miernikiem (:!:) jego napięcia pod obciążeniem, a wyniki wklej na forum.
  • #7 2503939
    kokodin
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    mam 4 możliwe powody

1 w biosie jest ustawione "boot virus protection" na enable :D
    2 jakieś urządzenie jest nie lubiane przez windows najlepiej wyjąć wszystko co nie jest niezbędne podczas instalacji (dźwiękówki, sieciówki dodatkowy sprzęt pci,usb,itp)
    3 dysk ma błędy lub "za wielkie" partycje dla win 98
    4 któraś kość pamięci "przecieka"
  • #8 2503946
    jedi9
    Poziom 15  
    zasilacz mam ale niema takiej opci zeby byl zepsuty CODEGEN 300W

Dodano po 9 [minuty]:

Witam !!
    a moze byc to od grfiki bo kiedys mialem rive tnt2 i na niej jakos chodziło
    moze amienic na nia a po instalacji wsadzic gfroce'a

Dodano po 1 [minuty]:

a jakie partycje potrzebuje win98 ??bo na system mam przeznaczone 10 GB

Moderowany przez jankolo:

Więcej uwagi przy pisaniu, kolego!

• REKLAMA
  • #9 2504009
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    jedi9 napisał:
    niema takiej opci zeby byl zepsuty CODEGEN 300W

A to dlaczego? Kolega ma niezniszczalnego Codegena?
  • #10 2504026
    jedi9
    Poziom 15  
    Witam !!
    nie zasilacz jest dobry bo kolega go sprawdzał.wiec co jest nie tak ram testowałem.a czy moge zainstalowac win98 na 2 partycji jak na 1 ma XP

Dodano po 1 [minuty]:

dodam ze tak samo robilo sie z win milenium
  • #11 2504095
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!! W biosie płyty głównej trzeba przestawic (robilem to kiedys ale nie pamietam która opcja) którąś z opcji zwiazaną z AGP lub na czas instalacji Windowsa (tak jak wspomniał wcześniej jedi9) podmienić karte graficzną na jakąś inną bardziej "prostą".
    Spróbuj zastosować jedną z tych operacji, a ruszy dalej. ;)
    Powodzenia!!
  • #12 2504118
    jedi9
    Poziom 15  
    Wiatam !! dzieki za pomoc jutro sprobuje !! bananoc :)
  • #13 2504185
    golem
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    mam taka sama plyte i grafike u mnie również wystąpił ten problem podczas instalacji win98. Powodem jest karta graficzna. Kolega Radeon 24 ma racje. Na czas instalacji zamień karte grafiki a powinno pomoc. Dla przykładu ja uzyłem karty GF 2 32MB i poszlo.

Pozdrawiam
  • #14 2504212
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    jeszcze taki banał-na czas instalki warto wyjąć jedną kość pamięci ,-bo masz 3?
    to z autopsji,choć wygląda na problem z k.grafiki
  • #15 2504293
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    jankolo napisał:
    jedi9 napisał:
    niema takiej opci zeby byl zepsuty CODEGEN 300W

A to dlaczego? Kolega ma niezniszczalnego Codegena?

Kolego jedi9

Codegeny nie potrafią poprawnie pracować nawet w trybie IDLE z prądożernymi kartami graficznymi, a co dopiero w trybie pracy. A taką jest Twoja MX440 SE!
    A dodając do tego niezbyt rewelacyjny chipset na tej płycie to nie bedzie to Twój pierwszy i ostatni kłopot z tą grafiką.

Proste rozwiązanie to takie jak poradzili Ci koledzy wyżej (zmiana grafiki na czas instalacji - tylko co potem?), albo bezceremonialna zmiana zasilacza na "lepsiejszy".
  • #16 2504356
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    polecam -MODECOM
    groszowa sprawa a jaka różnica..pomijając różnicę nazwy..
  • #17 2504472
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Po instalacji Windowsa swoją grafike wsadzasz ponownie i działa tak jak powinna (najlepiej zrobic to bezposrednio po zainstalowaniu wtedy, kiedy jeszcze windows nie ma żadnych sterowników poinstalowanych przez Ciebie).
    Pozdrawiam Dobranoc!!

PS. Zasilacz zostaw w spokoju bo jest sprawny. Temat ten przerabialem wielokrotnie pracujac w "przedsiebiorstwie" panstwowym i skladajac nowe kompy. ;)
  • #18 2504509
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Nikt tu nie wspomnial o najprostszym (i skutecznym, o ile to problem grafiki) rozwiazaniu - zabootuj z plyty, uruchom "wiersz polecen z obsluga CD", przejdz na CD, i uruchom nie 'setup' tylko setupcor.exe :D
    O ile sie nie myle, to rozwiazanie znajduje sie nawet na stronie pomocy M$ :D
    Ogolnie problem instalacji Win98 na nowszym sprzecie jest dosc znany.
    Oczywiscie, wymiana zasilacza na lepszy rowniez jest wskazana, bo zainstalowac system, to jedno, a moc na nim normalnie pracowac to zupelnie inna sprawa ;)
    Pozdrawiam
  • #19 2505317
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    SaraniS napisał:
    Witam
    Nikt tu nie wspomnial o najprostszym (i skutecznym, o ile to problem grafiki) rozwiazaniu - zabootuj z plyty, uruchom "wiersz polecen z obsluga CD", przejdz na CD, i uruchom nie 'setup' tylko setupcor.exe :D
    O ile sie nie myle, to rozwiazanie znajduje sie nawet na stronie pomocy M$ :D
    Ogolnie problem instalacji Win98 na nowszym sprzecie jest dosc znany.
    Oczywiscie, wymiana zasilacza na lepszy rowniez jest wskazana, bo zainstalowac system, to jedno, a moc na nim normalnie pracowac to zupelnie inna sprawa ;)
    Pozdrawiam

Sprawa z setupcor.exe nie jest taka prosta. Setupcor.exe w Win98 to to samo co setup.exe, tylko obcięty z wodotrysków jakimi są opcjonalne przełączniki do setup.exe (np. /is ). Nie sprawdza przy instalacji stanu dysku twardego i jego błedów typu badblock czy cross files, obecności poprzednich systemów, obecności rejestru któregoś z systemów Microsoftu i innych dyrdymałek. Najlepiej sprawdza się przy korekcyjnym odświeżeniu już istniejącego na dysku systemu Windows, a co najważniejsze po instalacji z setupcor.exe poprzednie ustawienia komputera/systemu zostają zachowane.
    Nigdzie Microsoft nie wspomniał, ze ten rodzaj instalatora jest w stanie ominąć niezgodności sprzętowe czy niewydolność któregoś z podzespołów.
  • #20 2506300
    jedi9
    Poziom 15  
    Wiatm !!
    zmieniłem karte i dział :).jeszcze tylko jedno pytanko czy idzie zmienic NTFS na FAT 32 bez utraty plików ??
  • #21 2506559
    kokodin
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    istnieja takie programy oczywiście nie są wspierane przez microsoft :D ja osobiście zrobił bym to bardziej extremalnie :d poszedł do właściciela xp i odpowiednio dużym wolnym opszarem na swoim dysku skopiowł do niego co trzeba i wywalił te ntfs-owe partycje :D bez szukanie programów

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas instalacji systemu Windows 98 SE na płycie ECS K7S5AL z kartą graficzną GeForce4 MX440 SE pojawia się czarny ekran i brak reakcji po etapie sprawdzania sprzętu. Problem nie wynika z uszkodzonej płyty instalacyjnej ani napędu CD-ROM, które były wielokrotnie testowane. Sugerowano sprawdzenie pamięci RAM programem Memtest oraz wykluczenie problemów z zasilaczem Codegen 300W, który jednak został potwierdzony jako sprawny. Możliwe przyczyny to konflikt karty graficznej z instalatorem Windows 98, ustawienia BIOS-u związane z AGP lub boot virus protection, błędy na dysku twardym lub zbyt duże partycje dla Win98 (zalecane 10 GB). Rozwiązaniem okazała się tymczasowa wymiana karty graficznej na prostszą (np. GeForce2 32MB lub Riva TNT2) na czas instalacji, po czym oryginalna karta GeForce4 MX440 SE działa poprawnie. Dodatkowo zalecano odłączenie zbędnych urządzeń PCI/USB oraz ewentualne wyjęcie jednej kości pamięci RAM. Alternatywnie można użyć instalatora setupcor.exe, który jest mniej rozbudowany, ale nie omija problemów sprzętowych. Po instalacji systemu można ponownie włożyć oryginalną kartę graficzną. W dyskusji poruszono także pytanie o konwersję systemu plików NTFS na FAT32 bez utraty danych, na co zaproponowano użycie specjalistycznych programów lub ręczne kopiowanie danych na partycję FAT32.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA