logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98SE na Pentium II 400MHz - czarny ekran po starcie

Maniek_Service 14 Cze 2006 01:13 2780 12
REKLAMA
  • #1 2727258
    Maniek_Service
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    A więc tak: komputer posiada Pentiuma II 400Mhz slot1, 192mb ram, dysk maxtor 20gb 5400rpm, cdrom LG 32x, zasilacz 250W, i zintegrowaną płytę intela.

Problem pojawia się przy instalacji jakiegoś systemu.

XP można zainstalować normalnie, w sumie chodzi znośnie, ale nie ma sterowników od grafiki (S3 Trio 3D) wiec ten system odpada.
    2000 Prof. wyrzuca że brakuje pliku pcmcia.sys
    A z kolei w 98SE jak mam pierwszy ekran instalacji, wciskam enter i wtedy właśnie robi sie czarny ekran i dalej nic sie nie dzieje.

Na tym komputerze kiedyś instalowali mi 98 w sklepie, ale wtedy mial inny zasilacz, 128ram i mial inny dysk (IBM 6gb), lecz jak co po kolei robili - tego nie wiem.

A może sektor startowy nie pasuje ten co mam (xp) ?
    Prosze o pomoc, bo zależy mi właśnie na 98SE.
  • REKLAMA
  • #2 2727295
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zacznij od odpalenia z dyskietki startowej 98, usuń fdiskiem partycję, załóż nową, ustaw jako aktywną, sformatuj dysk jaki utworzyłeś na tej partycji a dopiero potem instaluj 98 z płyty. Pójdzie wtedy bez problemów.
  • #3 2727367
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Dodam jeszcze do wypowiedzi Robert-a B, że dobrze by było podzielić dysk na partycje (co najmniej dwie).
    Systemowa mniejsza niż 8 GB (klaster tylko 4 kB), reszta wg uznania.
    Ułatwi Ci to ewentualną reinstalację systemu, wszelkie dane można "trzymać" na partycji nie systemowej.
  • REKLAMA
  • #4 2727522
    gacucha
    Poziom 11  
    Ja radzilbym jeszcze HDD Regeneratorem czy czyms w tym stylu sprawdzic bad sectory. A jesli to nie pomoze, albo scan disk bedzie mial za duzo blędów to pozostaje polecenie /ie /is /iv :D
  • REKLAMA
  • #5 2728116
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Ja bym z kolei zaczął od sprawdzenia RAMu... bo akurat ten element był zmieniany.
  • #6 2728255
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Ewentualnie podmiana zasilacza lub instalacja systemu przez setupcor.exe
    Pamiec mozesz przetestowac Memtestem ok. 3h na modul.
  • #7 2782381
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam, podepne sie pod temat ;)

Moze mi ktos powiedziec jak zainstalowac 98se w przypadku bad sectorow itp na dysku? jak pominac tego tepego scandiska :? (w ktorym opcja "pomin cofnij" sluzy tylko do wk..wiania uzytkownika ;) )

Z gory dziekuje

Pozdrawiam.
  • #8 2782399
    sifywojtek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Medeis proponowalbym zaniesc do kumpla jakiegos i wsadzic ten dysk mu do kompa, i przeleciec go jakimis progsami do naprawiania błędów :) nie jestem pewien czy sam format tego dysku by nie wystarczyl sprawdz to :)
  • #9 2782442
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Tez dorzuce 0.03PLN.

Jezeli to 98SE to nie bedzie potrzebna dyskietka poniewaz ten system ma ja w sobie.Wyczysc dysk i zaloz partycje tak jak ktorys z Kolegow pisal.Mozesz takze zrobic partycje na innym kompie.

Czy moge wiedziec jaki to zasilacz?Z przed ery oszczedznia czy to jakis "dzisiejszy wynalazek"?Moze LC 235?

Te stery pod XP sa osiagalne.Wiem bo ostatnio ich szukalem u qmpla.Jezeli chodzi o Win 2000 to on nie ma czsem ServicePacka 3?

Pozdro
  • #10 2782991
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    Moze mi ktos powiedziec jak zainstalowac 98se w przypadku bad sectorow itp na dysku? jak pominac tego tepego scandiska Confused (w ktorym opcja "pomin cofnij" sluzy tylko do wk..wiania uzytkownika Wink )

Musisz wpisac setup.exe /is
    w ten spsob scandisk nie bedzie sprawdzal dysku.
    Jesli na dysku masz bad sektory i sa to bad sektory logiczne a nie fizyczne czyli np. powstale w wyniku upadku dysku, to program HDD Regenerator powinien sobie poradzic.
  • #11 2783062
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Nie potrzebowalemdyskietki systemowej, tylko dyskietke do scandiska w ktorym oczywiscie jak zwykle nie dziala opcja "pomin cofnij" ;)

Dziekuje za wszystkie rady.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 2783978
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zgadza się :)
    Opcja "Pomiń cofnij" działa w Scandisku z Windows 95. Następne wersje mają ten kretyński błąd.
    Przed instalacją możesz odpalić z dyskietki i uruchomić Scandiska z przełącznikami:
    scandisk /all /autofix /nosave /nosummary
  • #13 2784590
    Witkacy8
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    medeis jaki masz dysk??? Chodzi o firmę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows 98SE na komputerze z procesorem Pentium II 400 MHz, 192 MB RAM, dyskiem Maxtor 20 GB 5400 rpm, napędem CD-ROM LG 32x oraz zasilaczem 250W i zintegrowaną płytą Intela. Instalacja Windows 98SE zatrzymuje się na czarnym ekranie po pierwszym ekranie instalacji. Windows XP instaluje się poprawnie, lecz brak jest sterowników do karty graficznej S3 Trio 3D, a Windows 2000 Professional zgłasza brak pliku pcmcia.sys. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzeń dysku lub nieprawidłowej konfiguracji partycji i sektora startowego. Zalecane jest uruchomienie instalacji z dyskietki startowej Windows 98, usunięcie i ponowne utworzenie partycji, ustawienie jej jako aktywnej oraz sformatowanie przed instalacją systemu. Sugerowano także podział dysku na co najmniej dwie partycje, testowanie pamięci RAM programem Memtest, sprawdzenie dysku narzędziami do naprawy bad sektorów, np. HDD Regenerator, oraz ewentualną wymianę zasilacza. Aby uniknąć problemów ze scandiskiem podczas instalacji, proponowano uruchomienie setup.exe z parametrem /is, który pomija automatyczne sprawdzanie dysku. Dyskusja zawierała także wskazówki dotyczące uruchamiania scandiska z dyskietki z odpowiednimi przełącznikami, aby automatycznie naprawić błędy bez interakcji użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA