logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

win 98 instalacja, pojawia się czarny ekran i stoi.

raf.sie 09 Maj 2007 10:17 1728 8
REKLAMA
  • #1 3864891
    raf.sie
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    uruchamiam instalatora win 98 z płyty i gdy pojawia sie pierwsze okno i komunikatem jezeli chcesz kntynuować naciśnij enter naciskam i nic ekran czarny i wszystko stoi.
    co się dzieje??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3864904
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Czy konfiguracja komputera kolegi jest objęta jakąś tajemnicą państwową?
    Próbował kolega instalować przez polecenie setupcor.exe zamiast przez "setup.exe"?
  • REKLAMA
  • #3 3864915
    raf.sie
    Poziom 16  
    to nie mój komp i sam nie wiem co on tam ma.
    szło dobrze instalator sformatował c: no i czarny ekran i tyle..
  • #4 3864925
    Nowik13
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Z doświadczenia wiem że win98 nie instaluje się na niektórych kartach graficznych typu GF4 MX.... .Ja do instalacji wkładałem inną kartę graficzną.Warto spróbować.
  • #5 3864931
    raf.sie
    Poziom 16  
    to jest jedna ze starszych kart tak??
  • REKLAMA
  • #6 3864938
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    raf.sie napisał:
    to nie mój komp i sam nie wiem co on tam ma.[...]
    My też nie wiemy.
    raf.sie napisał:
    to jest jedna ze starszych kart tak??
    To zależy co kto rozumie pod pojęcie "stara". Jak na Windows 98 jest to raczej nowa karta.
    Zresztą już w moim poprzednim poście dostał kolega poradę, czego ma spróbować.
  • REKLAMA
  • #7 3864956
    raf.sie
    Poziom 16  
    zaraz spróbuje setupcor.exe zamiast przez "setup.exe"
  • #8 3864966
    sshd
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Jeśli dobrze pamiętam to za dawnych czasów, gdy używałem windę 98 i coś się sypało podczas instalacji - można było zmienić pare ustawień uruchamiając setup /parametr - wypróbuj setup /? to pokażą sie dostępne opcje (przynajmniej te oficjalne:) ).
    I również miałem przypadek że na (ówcześnie) nowej karcie nie chciał sie system instalować. Wystarczyło zamienić (na czas instalacji) kartę na inny model, po instalacji karta wykrywana była normalnie.
  • #9 3865016
    raf.sie
    Poziom 16  
    już jest ok pomogło setupcor.exe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas instalacji systemu Windows 98 z płyty pojawia się czarny ekran po naciśnięciu Enter w pierwszym oknie instalatora. Problem może wynikać z niekompatybilności karty graficznej, zwłaszcza modeli takich jak GeForce4 MX, które mogą uniemożliwiać poprawną instalację systemu. Rozwiązaniem okazało się uruchomienie instalacji za pomocą pliku setupcor.exe zamiast standardowego setup.exe. Alternatywnie można spróbować instalacji z inną kartą graficzną lub użyć parametrów uruchomienia setup, aby zmienić ustawienia instalatora. Po zastosowaniu setupcor.exe instalacja przebiegła pomyślnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA