logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-X2991D(AE2F), włącza się i wyłącza i włącza bez końca.

wert110 08 Kwi 2006 11:59 1463 7
REKLAMA
  • #1 2505686
    wert110
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam;
    Telewizor przyjechał z Niemiec, objaw jest taki że po włączeniu słychać jak wchodzi wysokie napięcie, widać przez chwile raster i tv wyłącza się po czy ponownie się włącza się z tym samym objawem.
    Nie wiem gdzie szukać przyczyny, poprawiłem zimne luty, również eprom i okolice ale nie pomogło myślę o wymianie epromu ale nie mam wsadu ani programatora.
    Proszę o pomoc w diagnozie.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 2505792
    TomtronicTV
    Poziom 11  
    Miałem identyczny przpadek z tym że z AE1 pomogła wymiana trafopowielacza ale czy tak jest w twiom przypadku niewiem.
  • REKLAMA
  • #3 2506101
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Wyszykuj przetwornice,wymien elki na 5 12 +B,jesli nie pomoze to podstaw lub przelutuj bardzo dokladnie glowice!Tymczasem.
  • #4 2506103
    zuhrtvavisat
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Witam, koncepcja kolegi jak wyżej, może być słuszna, ale sprawdź napięcia
    z przetwornicy, jeśli ok., sprawdź pod obciążeniem żarówką, co z napięciami
    z trafopowielacza zasilającymi pion, wzm.wizyjne, sprawdź czy nie obciąża
    któraś z wym. gałęzi, powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 2506188
    wert110
    Poziom 12  
    Witam;
    głowica była juz oblutowana nie sadze żeby była to wina przetwornicy czy trafa ale mam jeszcze jeden trop ! a mianowicie po wyciagnięciu
    M-BOARD tv nie wyłancza się jednak brak tresci obrazu widoczny tylko rester !
  • REKLAMA
  • #6 2507409
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1823
    Witam
    100% M-Bord stary scalak jest na nim musisz zastosowac z nowszym oprogramowaniem
  • #7 2516619
    wert110
    Poziom 12  
    Na poczatek wymienie pamięć 24c16 ale dostałem zamiennik 24c16 smd i
    prosze o rade ((( jakim programatorem można ją zaprogramować ?
    wsad już mam a programator kupie jeśli okaże się że można to zrobić którymś z tych tanich !
  • #8 2518313
    !Krak
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Myślę że wymiana pamięci pomoże. Zaprogramujesz ją najprostszym programatorem I2C.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Sony KV-X2991D(AE2F) po włączeniu generuje wysokie napięcie, pojawia się raster, a następnie urządzenie wyłącza się i włącza cyklicznie. Wstępne działania obejmowały poprawę zimnych lutów oraz sprawdzenie i wymianę EPROM, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę trafopowielacza, przetwornicy oraz kondensatorów elektrolitycznych na napięciach 5V, 12V i +B. Zalecano także dokładne przelutowanie głowicy. Po wyjęciu modułu M-BOARD telewizor przestaje się wyłączać, lecz brak jest obrazu, co wskazuje na uszkodzenie tego modułu. Konieczna może być wymiana starego scalaka na M-BOARD z nowszym oprogramowaniem. W dalszej diagnostyce planowana jest wymiana pamięci 24C16 na wersję SMD, którą można zaprogramować za pomocą prostego programatora I2C, jeśli dostępny jest odpowiedni wsad.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA