logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ustawienie FSB 133MHz mogło uszkodzić Duron 700MHz na Asrock K7VM2?

skawalkeros 08 Kwi 2006 13:45 990 4
REKLAMA
  • #1 2505985
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam, jestem nieszczęśliwym posiadaczem tych podzespołów, wcześniej próbowałem tą płytę główną z procesorem duron 1800mhz i wszystko chodziło bezproblemowo. Na tej płycie jest taki jumper do ustawiania FSB na 100mhz bądź na 133mhz. U mnie ustawiony jest na 133mhz. Włożyłem do tej płyty durona 700mhz nie przestawiając jumpera ze 133 na 100 i... komputer nie wstanie :( czy możliwe aby spalił się przez to procesor?? później przestawiałem FSB na 100 i dalej nic... Dodam że tego durka 700mhz kupiłem na allegro i nie znam jego przeszłości. Czy bardziej prawdopodobne jest to że ktoś wcisnął mi spalony procesor czy że ja go spaliłem??
  • REKLAMA
  • #2 2506046
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam!

Wykasuj BIOS - znajdź na płycie zworki oznaczone "CMOS Clear". Ustaw zworkę FSB na 100MHz. Włącz komputer (pamiętaj o przestawieniu zworek odpowiedzialnych za kasowanie BIOS-u na "Normal").

Jeżeli nie działa - spróbuj sprawdzić jeszcze na Duronie 1800 (jeżeli masz taką możliwość) - jeśli ruszy, to uszkodzony jest procek, jeżeli nie - płyta.

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.
  • REKLAMA
  • #3 2506131
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Duron 1800 chodzi na tej płycie bez problemów, wiem już na pewno że to z tym duronem 700mhz jest coś nie tak :/ wyczyściłem zworką ustawienia biosu i nadal to samo. próbowałem też procka na płycie MERCURY KT266A FDSX i nadal nie wstaje :( Procek jest do d... tylko chciałbym wiedzieć czy mogłem uszkodzić go włączając go na FSB 133 czy też bardziej prawopodobne jest że już był zjarany jeszcze zanim go podłączyłem. Mi bardziej prawdopodobna wydaje się ta druga opcja ale chciałbym się jeszcze upewnić.
  • REKLAMA
  • #4 2506142
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Cytat:
    ...czy mogłem uszkodzić go włączając go na FSB 133...

To jest bardzo malo prawdopodobne aby odrazu sie uszkodzil poprzez uruchomienie na magistrali 133MHz, wykluczam taka mozliwosc.
    Prawdopodobnie procesor byl juz uwalony.
  • #5 2506214
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Dzięki za info, też tak myślałem. Postaram się zrobić teraz koło d... komuś kto mi taki kawałek krzemowego złomu sprzedał.
REKLAMA