logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Neostrada na 3 komputery XP: LAN i WLAN bez routera, udostępnianie internetu

Renzo 09 Kwi 2006 03:56 1729 5
REKLAMA
  • #1 2508062
    Renzo
    Poziom 2  
    Witam mam poważny problem

Nie mogę zkonfigurować siecie wyglądającej tak :

3 Kompy każdy ma XP PRO , chciałbym internet na każdym

nie ma routerów i ap . Nie ma pieniedzy :) . Chce ustawić z tego co mam bo wiele osób mi mówiło że sie da to zrobić.

Komp 1 Neo+ , karta sieciowa LAN , Karta WLAN
    komp 2 Połączony z Komp 1 przez LAN ,kablem - Wszystko działa inet,sieć
    Komp 3 połączony z Komp 1 przez karte WLAN - nic nie ma....

Komputer 1 z komputerem 2 łączące sie lanem widzą sie i działają bdb , inet sieć - spoko

Ale połączenie komputera 3 z 1 i na odwrót = Zero
    Zasięg jest spokojnie

Jak to zkonfigurować - Doradzano mi żeby ustawić tylko z pod windowsa ADhoc - Mam to razem zrobione - arty sie widzą połączenie aktywne ale jak biore napraw (WIN XP ) to od razu nie działa - Nie możne wykonać następującej operacji : Wyłączanie karty sieciowej - Czyli pierwszy punkt naprawy

Prosze was bardzo pomóżcie mi i opiszcie dokładnie co i jak zrobić bo potrzebuje net na wszystkich kompach a nie stać mnie na Acces Pointa i nowy modem...... :(
  • REKLAMA
  • #2 2508580
    mpralat2
    Poziom 17  
    Sprawdz czy masz dobrze zainstalowana karte radiowa. Po tym ustaw najlepiej stale IP na tej karcie np. 192.168.0.10 maska 255.255.255.0 i skorzystaj z konfiguratora sieci z windowsa i tam wybierz odpowiednie opcje. Na drugim kompie z karta WLAN wpisz ip np. 192.168.0.11 maska 255.255.255.0 brama 192.168.0.10 dns 194.204.159.1 i 194.204.152.34 i pozniej skorzystaj z konfiguratora sieci z windowsa. Oczywiscie pamietaj ze musi byc tryb adhoc. Jesli to nie pomoze to jakis czas temu byl dokladny opis jak to zrobic. Poszukaj :)
  • REKLAMA
  • #3 2508965
    Renzo
    Poziom 2  
    konfigurator WLAN czy zwykły sieci w domu lub małej firmie? :)

A szukać tematu o tym... Szukałem ale nie moge znaleźć wogule :((
  • REKLAMA
  • #4 2509217
    mpralat2
    Poziom 17  
    Zwykly kreator sieci. Tam ustalasz ktore polaczenie bedziesz dzielil, ktory komp bedzie brama a ktory klientem. Nie tak dawno ktos napisal posta o tym jak uzyskac polaczenie adhoc ze szczegolami. Niestety musialbys przejrzec wiele postow, ale jak ta moja rada nie pomoze to mysle ze warto poszukac. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 2509488
    Renzo
    Poziom 2  
    Ale ten konfigurator każe mi robić sieć prywatną - nieinternetową....

Mógłbyś mi pomóc znaleźć ten topic.... zielony jestem na tym forum i jest tu tyle tematów że głupieje.... :(

poprosze :(

to mój schemat

Konfiguracja Neostrada na 3 komputery XP: LAN i WLAN bez routera, udostępnianie internetu
  • #6 2511095
    mpralat2
    Poziom 17  
    Zajrzyj tam. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic392572.html

Sprobuj najpierw uzyskac pojedyncze polaczenia z kazdym kompem z osobna ,a dopiero na koniec polacz to wszystko w calosc. Tak chyba bedzie najprosciej.

Jezeli chodzi o dzielenie netu ,to zamiast podanych tam ip wpisz np. 192.168.0.1 maska 255.255.255.0
REKLAMA