logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć Neostrada na 3 komputery z XP?

creepingdeath 16 Paź 2006 19:22 1066 4
REKLAMA
  • #1 3123286
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam
    Mam problem z siecią w domu, a mianowicie.
    Posiadam trzy komputery (w tym jeden laptop). Mam neostradę i dzielę ją na dwa komputery. Konfiguracja typowa: Dwie sieciówki i krosowana skrętka między nimi. Na każdym kompie mam XP.
    Komp w moim pokoju (to ten na którym mam neo przez sieciówkę), neostrada podpięta jest w innym pokoju. Włożyłem do mojego komputera dwie karty sieciowe i dodatkowo podłączam do jedenej karty laptopa.
    Sieć działa na skonfigurowanych na sztywno I.P. Tzn. laptop widzi mój komputer ale nie widzi już drugiego kompa i nie mam na nim internetu. Czy mogę zrobić tak żeby każdy kompuer widział w takiej konfiguracji dwa komputer?? i na wszystkim mógłbym mieć internet? Dodam tylko że sieć nie działa na automatycznie przydzielanych I.P. ;/
    Proszę o rady
    Cezary
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3124743
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na komputerze, bez Neo, z 2 kartami ustaw mostek sieciowy.

Wadą tego rozwiązania jest to, że aby działał Internet na Laptopie będą musiały być włączone oba komputery stacjonarne.

Funkcjonalniej będzie podłączyć go bezpośrednio do komputera udostępniającego Neo z użyciem switch'a.
  • REKLAMA
  • #3 3124841
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Wiem że muszą być włączone i mi to nie przeszkadza.....
    No ale ok... Jak ustawić ten "mostek sieciowy"?
    Wstyd że nie wiem :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3124909
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zaznaczasz 2 połączenie, prawy klawisz myszki i wybierasz z menu "utwórz połączenie mostkowe" lub "mostkuj".

Po tym pojawi się jedno połączenie mostkowe.
    Obie karty zachowują sie podobnie jak switch - pakiety są przekazywane między nimi.
  • #5 3125698
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Dokładnie o takie rozwiązanie mi chodziło... Dzięki!!
    Pozdrawiam, temat uważam za zamknięty
REKLAMA