logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących.

Biff 09 Kwi 2006 11:39 8062 17
REKLAMA
  • #1 2508549
    Biff
    Poziom 11  
    prosta zapewne sprawa, ale nie dla kompletnego n00ba ;)

wiec co dokładnie ma byc zrobione:

-analogowy układ mnożacy z wykorzystaniem wzmacniaczy logarytmujących
    -ma byc 4-ćwiartkowy
    -na wejsciu napiecia sinusoidalne o amplitudzie 0÷0,5 V i f z zakresu 10Hz÷10kHz

Znalazłem schemat gotowego układu, ale on nie był na tych wzmacniaczach logarytmująch, a mam za zadanie je wykorzystac. Znalazłem tez układ z wykorzystaniem owych wzmacniaczy, ale on działa tylko w jednej cwiartce, ale po odpowiednim usprawnieniu powinien sie nadac:
    gdyby pozbyc sie tej czesci, która wykonuje dzielenie (Uz) to ten układ działałby w jednej cwiartce, bo na wejsciu mogą byc sygnały tylko wieksze od zera (z definicji logarytmu), ale gdyby teraz zastosowac jakis układ, który wykrywałby znak sygnału i w razie ujemnego puszczał jakims kluczem na inwerter, a potem jeszcze na koncu ponownie zmieniał znak napiecia wyjsciowego to cos mogłoby z tego wyjsc. Mam nadzieje, ze pisze zrozumiale ;) chyba zastosowanie takiego klucza nie jest trudne, ale za bardzo nie wiem jak to zgrac ze sobą, bo na obu wejsciach trzeba wykrywac znak, zeby wykonywac działania w czterech cwiartkach (++,-+,--,+-). Ma ktoś jakis pomysł i moze pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2509007
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Na rys. jest układ wejściowy i wyjściowy układu mnożącego jednoćwiartkowego który go zamienia w 4ćwiartk.
    Załączniki:
    • Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących. Schowek01.jpg (77.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2509536
    Biff
    Poziom 11  
    wielkie dzieki :) od razu konkretna odpowiedz :) a mogłbys jeszcze tak prosto opisac działanie tego układu? znalazłem ten element TL082, z tym, ze za bardzo nie wiem w co się wpiąc... mogłbys pomóc?;)

ten układ mnożący z mojego rysunku mozna realizowac na układach LH 0094 lub AD 538, ale tego tez za bardzo nie ogarniam :| zastanawiam sie czy po prostu nie dobrac odpowiednich elementów na rysunku, czyli te rezystorki, tranzystorki i WO, ale tu pojawia sie kolejny problem... ;) aha i jesli juz z tego mojego rysunku to tranzystor T4 tez jest do wywalenia, czy zostaje? wielkie dzieki dla tego co to ogarnie ;)

dołączam dokumentacje...
    Załączniki:
    • LH0094,AD538,TL082.rar (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2509558
    Biff
    Poziom 11  
    a w ogóle to jestem tu nowy, za sciagniecie tego pliku kazdy traci jakies punkty? bo jesli tak to gdzies na yousendit albo rapidshare to wrzuce...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2509660
    ed-ek
    Poziom 34  
    Jeżeli zażądasz pktów za plik to ten kto ściąga,musi oddać pkty.Jeżeli nie żądasz - za darmo. Układy można ściągać z
    http://www.elenota.pl/
    Co do działania i wyboru układu,to ci opiszę. Dzisiaj nie mam czasu - mam kłopot z wentylatorkiem na chipsecie.
    LH0094 jest najprostszy (1/4) , ale czy to masz zaprojektować?
  • #6 2509693
    Biff
    Poziom 11  
    hmm no mam to zrobic na wzmacniaczu logarytmującym, jak patrzyłem w specyfikacje tego LH0094 to cos takiego tam było, wiec chyba tak moge zrobic, ale jesli mozna po prostu dobrac odpowiednie wartosci i elementy do tego schematu, który zapostowałem to tez nie bedzie zle... w takim razie czekam na odpowiedz i powodzenia z tym chipsetem ;)

edit:
    w sumie przejrzałem jeszcze raz specyfikacje tego LH0094 i znalazłem tam gotowe aplikacje do mnozenia (nie wiem czy jednocwiartkowego czy nie, ale chyba raczej tak) wiec chyba nie o to chodzi heh... jutro bede wiecej wiedział jak mnie psorek z błotem zmiesza hehe ;)
  • #7 2511220
    Biff
    Poziom 11  
    zasymulowałem w multisimie ten układ wejsciowy, który wkleiłes zeby zobaczyc co on robi, ale moze cos zle zrobiłem, bo cos dziwnego na wyjsciu wychodzi ;) np dla 0.5 V wychodzi jakies 175 mV...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2512072
    ed-ek
    Poziom 34  
    Biff napisał:
    zasymulowałem w multisimie ten układ wejsciowy, który wkleiłes zeby zobaczyc co on robi, ale moze cos zle zrobiłem, bo cos dziwnego na wyjsciu wychodzi ;) np dla 0.5 V wychodzi jakies 175 mV...

Coś źle zrobiłeś.Dołączam ci pliki symulacji z wykorzystaniem AD633, jest to 4 ćwiartkowy układ mnożący. Symulację wykonałem w Orcad 9.1 Professional. Nie wiem jaki masz PSpice.
    Załączniki:
    • Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących. Schowek02.jpg (40.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących. Schowek01.jpg (77.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2512846
    Biff
    Poziom 11  
    No tak, wszystko sie zgadza 5*5/10=2,5. Tylko, ze ten układ nie robi tego na logarytmach ;) a ja własnie mam to tak zrobic... dałbys rade złozyc cos takiego na tym LH0094?

swoje symulacje robiłem na multisimie 7, na pspice sie nie znam

w sumie własnie o to chodzi, ze mam wykorzystac jednocwiartkowy układ mnozący z wykorzystaniem logarytmów i zrobic tak, zeby liczył 4 cwiartki...

Dodano po 2 [minuty]:

ja zasymulowałem ten układ wejsciowy jaki zapostowałes... moze widzisz jakis błąd?
  • Pomocny post
    #10 2513188
    ed-ek
    Poziom 34  
    A gdzie zasilanie opampów U1, U2 (U3) TL082? To co podałem jest schematem poglądowym jak połączyć wejście układu mnożącego z układem wejściowym na U1 i U2 i połączyć wyjście układu mnożącego z wejściem układu wyjściowego na U3.
    Zastosuj 2 napięcia VDC=+15V i -15V ze środkiem połączonym z masą.
    Nie muszą to być TL082, takie dałem bo było mi wygodnie.
  • #11 2513460
    Biff
    Poziom 11  
    po dodaniu zasilania napiecie na tym dolnym wzrosło proporcjonalnie dwa razy, a poza tym nic sie nie zmieniło, nawet wstawiłem wirtualny opamp, a nie konkretnie ten i dalej jest to samo...

czy dobrze rozumiem - to co ty podałes jest układem wejsciowym potrzebnym mi do działania mojego układu w 4 cwiartkach? a to drugie to układ wyjsciowy potrzebny do tego zeby dac odpowiedni znak wyniku w zaleznosci od znaków napiec wejsciowych?
    psorek mi dzis powiedział, ze moge uzyc tego LH0094 (chociaz do konca nie wiem czy spełnia on parametry amplitudy i czestotliwosci napiecia wejsciowego), ale zrobic tak zeby działał w 4 cwiartkach... generalnie chodzi o to, ze ma byc czterocwiartkowy i oparty o logarytmowanie, bo sposobów na mnozenie jest wiecej, ale ja mam wykorzystac własnie ten ;)
  • Pomocny post
    #12 2516495
    ed-ek
    Poziom 34  
    Niestety w dostępnych bibliotekach nie ma LH0094 (mnoż. 1 ćwiartk.). Zbudowałem ci układ będący odpowiednikiem LH.
    V5 to żródło odniesienia,V7 to wejściowe Vx; V6 to wejściowe Vy.
    Rezystor R4 służy do kalibracji. Jeżeli Vx=Vy=Vref=np. 10V, to Vout=10V. Zmieniając R4 kalibrujemy układ aby Vout=10V (przy Vx=Vy+Vref=10V).
    Ten układ wejściowy który podałem,służy do przesuwania napięć wejściowych,aby układ mnożący mogł pracować w 4 ćwiartkach. Bez niego musi być Ux>);Uy>0.
    Jeżeli go przerysujesz i będziesz zmieniał napięcia,to Vout=Vx*Vy/Vref
    Na razie nie mam czasu aby dodać resztę układów, ale wpisz to w swój symulator i sprawdź działanie i daj znać o wyniku.
    Załączniki:
    • Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących. Schowek01.jpg (95.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2517993
    Biff
    Poziom 11  
    no wielkie dzieki, ja zasymulowałem ten układ z mojego pierwszego posta i działa znakomicie... tylko, ze na stałym napieciu - to oczywiste skoro układ działa na logarytmach, ale kiedy psorek daje ci napiecie zmienne to człowiek nie mysli...;) teraz to ja musze sie go zapytac czy na pewno chodzi mu o mnozenie AC (i niby jak w 4 cwiartkach to zrobic skoro mnozy sie wartosci skuteczne), a układ rozszerzający działanie tego pierwszego układu na 4 cwiartki tez juz znalazłem (w tietze-schenku, ten pierwszy zreszta tez), ale jest on troche trudniejszy do obcykania, ale mysle, ze sobie poradze jezeli bedzie chodzic o napiecie stałe... w takim razie jakby jednak chodziło o AC to mam nadzieje, ze moge liczyc na dalszą pomoc ;)
  • Pomocny post
    #14 2519621
    ed-ek
    Poziom 34  
    Podaję ci :
    1. Mnożenie 2 sygnałów
    I:ω1=2*Π*500;Vx(t)=2*sin(ω1*t);
    II: ω2=2*Π*1000;Vy(t)=2*sin(ω2*t);
    out=Vx*Vy/10;
    Odpowiedź zgodna z teorią.
    2. dwie fcje liniowe (wg schowek04.jpg) (Vx = Vy);Odpowiedzią musi być parabola
    Jeżeli zadamy zbyt dużą amplitudę sygnału f1 i f2 - nastąpi niestety przesterowanie opampów.
    Jeżeli między sygnałem opadającym i narastającym funkcji liniowych nie zrobimy przedziału w którym sygnał ma stan ustalony, wystąpią stany nieustalone w analizie.
    Załączniki:
    • Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących. Schowek04.jpg (26.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących. Schowek03.jpg (27.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących. Schowek02.jpg (123.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Analogowy układ mnożący. Na wzmacniaczach logarytmujących. Schowek01.jpg (38.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2523598
    Biff
    Poziom 11  
    wielkie dzieki, ja dzis wróciłem do chaty wiec nie miałem jeszcze czasu na to spojrzec, jakos wieczorkiem rozeznam sie w tym i dam znac jakby cos było nie tak, jeszcze raz wielkie dzieki za poswiecony czas :)
  • #16 2948233
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 3412424
    heangel
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Czy mógłby ktoś pomóc skąd wziąć bibliotekę do tego ad633 ?
  • #18 3420440
    ed-ek
    Poziom 34  
    Jest jak podawałem w Orcad 9.1 professional, w bibliotece anl_dev. Niestety w innych PSpice nie znalazłem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu analogowego układu mnożącego opartego na wzmacniaczach logarytmujących, który ma działać w czterech ćwiartkach dla sygnałów sinusoidalnych o amplitudzie 0÷0,5 V i częstotliwości 10 Hz÷10 kHz. Autor poszukuje sposobu rozszerzenia jednocwiartkowego układu mnożącego (np. na bazie LH0094 lub AD633) do działania w czterech ćwiartkach, wykorzystując układy logarytmiczne. Wskazano, że konieczne jest zastosowanie układu przesuwającego napięcia wejściowe, aby umożliwić pracę w czterech ćwiartkach, oraz układu wyjściowego korygującego znak wyniku w zależności od znaków sygnałów wejściowych. Podkreślono, że wzmacniacze operacyjne (np. TL082) muszą być odpowiednio zasilane (+15 V, -15 V). Przedstawiono symulacje i schematy poglądowe, a także omówiono ograniczenia związane z amplitudą sygnałów i przesterowaniem wzmacniaczy. Zwrócono uwagę, że mnożenie sygnałów zmiennych (AC) w czterech ćwiartkach na bazie logarytmów jest bardziej skomplikowane niż mnożenie napięć stałych (DC). Wskazano dostępność bibliotek do symulacji układów, m.in. AD633 w Orcad 9.1. Poruszono także kwestie uproszczenia układu przez eliminację dzielenia przez stałą referencyjną oraz problemy z dostępnością bibliotek do symulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA