logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór metody do budowy czteroćwiartkowego mnożnika napięcia - wskazówki

cichy977 31 Mar 2008 23:35 2412 6
  • #1 4979011
    cichy977
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich serdecznie...

Problem jak w temacie, mam na studiach taki właśnie mały projekt.
    Teorii jest masa, natomiast rozwiązań układowych jak na lekarstwo.

Zakresy napięć wejściowych -10V +10V oraz Er=10V

Dotarłem do 4 realizacji:
    -metody szerokości i amplitudy impulsów prostokątnych
    -zastosowania operacji logarytmowania i potęgowania
    -zastosowanie kwadratorów
    -wykorzystanie tranzystorowych wzmacniaczy różnicowych o zmiennej transkonduktancji (metoda sterowanego podziału prądu)

Nie proszę o gotowca - chce się tego nauczyć.
    Proszę natomiast o wskazówki którą metodę najlepiej wybrać oraz jakiś ogólny zarys realizacji układowej wybranej metody.
    Całość będę sprawdzał i symulował w PSpice 6.3.

Widziałem na forum podobne tematy ale żaden nie dotyczył akurat mnożnika czteroćwiartkowego.

gdyby okazało się że temat jest w złym dziale serdecznie przepraszam i jednocześnie proszę o nie kasowanie lecz przeniesienie go do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam!
  • #2 4980270
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    To ja właśnie symboliczne dwa słowa na temat praktycznych realizacji.
    Czteroćwiartkowe układy mnożące - ze znanych mi rozwiązań - stosowane są np. w miernikach (elektronicznych, nie elektromechanicznych) pobieranej mocy - był nawet taki artykuł w Elektronice Praktycznej, chyba w grudniu 2003, na układzie MC1495.
    Drugim znanym mi zastosowaniem są mieszacze w technice radiowej (dają najmniej zbędnych szkodliwych produktów przemiany, o ile mają dobrze dobrany punkt pracy i nie są przesterowane) - tutaj był polski układ UL1042, będący jak sądzę klonem z S042P Infineona.
    Myślę że uda się znaleźć parę artykułów dysponując nazwami tych układów.

Powodzenia.

[EDIT]
    Zapomniałem dodać, że wszystkie wymienione przeze mnie przypadki dotyczą ostatniej metody, tj. sterowanego podziału prądu.
  • #3 4981873
    cichy977
    Poziom 17  
    Owszem też wybrałem tę metodę tyle, że mam to zrealizować na elementach dyskretnych a nie na układach scalonych. Ma to być projekt teoretyczny od początku do końca. Pozdrawiam!
  • #4 4983491
    al777
    Poziom 27  
    Może to co napiszę wyda się naiwne, ale w nocie aplikacyjnej do MC1495 (link EleNota) jest schemat budowy wewnętrznej tego układu (oczywiście bez wartości rezystorów) - można by wziąć to za punkt wyjściowy w projektowanym układzie.

Swoją drogą - też miałem styczność z promotorami upierającymi się aby "wyważać otwarte drzwi" budując od podstaw układy, które od dawna są dostępne (i to bez trudności) w postaci gotowej. Chyba w ten sposób ukrywają swoje braki umiejętności w dziedzinie analizowania czegoś bardziej skomplikowanego niż tranzystor NPN :D .

[EDIT]
    Znalazłem jeszcze układy o podobnej funkcji : AD633 i AD834 oraz MLT04 produkcji Analog Devices. W nocie aplikacyjnej tego ostatniego na stronie 3 jest schemat budowy wewnętrznej z niektórymi podanymi parametrami - może się przydać.
  • #5 4994419
    cichy977
    Poziom 17  
    Hmm czyżby nikt już nie miał nic do dodana w tym temacie ;/ Pozdrawiam!
  • #6 5050632
    er4ser
    Poziom 2  
    witam, ja mam podobny problem, tylko że mój mnożnik ma na wyjściu dawać napięcie nie większe niż 2V

Cos tam już popatrzyłem i w sumie to nawet mam jakiś schemat
    Wybór metody do budowy czteroćwiartkowego mnożnika napięcia - wskazówki

I teraz to byłbym wdzięczny jakby mógł mnie ktoś odesłać do jakiejś książki albo stronki, gzdie mogę znaleźć coś na ten temat, w sensie projektowym.
    Tak jak kolega, nie szukam gotowca, tylko sam chciałbym to zrobić, ale nie bardzo wiem jak to dalej rozwinąć ;/
    p.s. mam książki J.Baranowskiego i Stanisława Kuty
  • #7 5059714
    al777
    Poziom 27  
    Co do literatury książkowej to nie mam żadnych podpowiedzi.

W internecie znalazłem jeszcze to:
    http://www.discovercircuits.com/F/four-quad.htm
    i to :
    http://www.electronics.dit.ie/staff/ypanarin/...Notes/DT021-4/10ICMultipliersApplications.pdf

Reszta artykułów na ten temat jest płatna lub "wysoko teoretyczna" - tak że z trudem przychodzi mi je zrozumieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru metody realizacji czteroćwiartkowego mnożnika napięcia w projekcie studenckim, z zakresem napięć wejściowych od -10V do +10V oraz Er=10V. Rozważane metody to: modulacja szerokości i amplitudy impulsów prostokątnych, operacje logarytmowania i potęgowania, zastosowanie kwadratorów oraz tranzystorowe wzmacniacze różnicowe o zmiennej transkonduktancji (sterowany podział prądu). Najczęściej polecaną i praktycznie stosowaną metodą jest ta ostatnia, wykorzystywana m.in. w układach MC1495 i UL1042, stosowanych w miernikach mocy i mieszaczach radiowych. Wskazano, że schematy wewnętrzne MC1495 oraz układów Analog Devices (AD633, AD834, MLT04) mogą stanowić dobry punkt wyjścia do projektowania układu na elementach dyskretnych. Użytkownicy podzielili się również linkami do materiałów edukacyjnych i schematów, m.in. z discovercircuits.com oraz wykładów dostępnych online. Podkreślono, że literatura na ten temat jest ograniczona, a wiele artykułów jest teoretycznych lub płatnych. Projekt ma być realizowany i symulowany w PSpice 6.3, a autorzy dyskusji poszukują wskazówek dotyczących wyboru metody i ogólnego zarysu układowego, unikając gotowych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA