logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood DTF1 - jak naprawić tuner po nieudanej aktualizacji softu?

vuker 25 Maj 2003 16:56 8956 26
REKLAMA
  • #1 226256
    vuker
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Wgrywalem nowy soft przy pomocy code up date i tuner jest zimny!!!
    wylacznik ,strzalki i nic.Co jest czy mozna z tego wybrnac Jtag,iem?Jesli tak to jakim softem?
  • REKLAMA
  • #2 226281
    D.J.
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Opisz dokładnie w którym momencie programowania on padł ew. dokładnie w jai sposób wgrywałeś możliwe że masz uszkodzoną tylko listę.
  • #3 226302
    vuker
    Poziom 15  
    Wgrywalem programem codeUpDate ,po okolo 2min maluch nacisnal reset na kompie.Od tej pory tuner jest zimny jakby nie bylo zasilania, a jest.Wyswietlacz nie swieci.Wylacznik nic widocznego nie odpala,modem nie,,klika,,.
  • REKLAMA
  • #4 226310
    D.J.
    Poziom 14  
    Jeżeli miałes więcej szczęścia a program doszedł do listy to mały problem, podłączasz tuner do kompa odpalasz PTCLUNCHER wgrywasz listę i eproma i po kłopocie (chociasz to tak gupio wygląda),tuner wstanie.Jeśli padł przy programowaniu głównego flasha musisz zamoniować JTAG-a i użyć programu w załączniku
    Załączniki:
    • 1 flash2M.rar (641.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 226313
    vuker
    Poziom 15  
    Nie moge odpakowac tego archiwom :( pomocy
  • REKLAMA
  • #6 226482
    vuker
    Poziom 15  
    KLOPOT Z ODPAKOWANIEM :( .Prosze ,oile to mozlie na priv. vuker(_at_)o2.pl
  • #7 226489
    demol2
    Poziom 12  
    Masz tutaj link do forum tylko o kenach:http://users.nethit.pl/forum/forum/kenmedia

Code update wgrywa firmware wiec napewno to duzego flasha masz zle zaprogramowanego. :(
    Nie pozostaje nic innego niz interfejs J_Tag i programowanie flasha polecam J_Tag tester i opis by Yaro.
    Na pewno pomoze a i zworka moze byc przydatna na punkt S.C.
    Zreszta na forum ken.... przeczytasz i odnajdziesz wszystko co pomocne ;)

Pozdrawiam.
  • #8 226548
    vuker
    Poziom 15  
    DZIEKI :)
  • #9 226816
    maxart
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Robiłem juz takiego padniętego Kena. Rozkecasz go i np.spinaczem biurowym zwierasz punkty serwisowe. Uruchamiasz program KenWrite i wgrywasz po kolei Fimware (orygnalne w programie code update), eeproma (mam oryginalnego jeśli chcesz to pisz na adres maxart3(_at_)poczta.onet.pl) oraz flash do ściągnięcia z programu patchwrite. I tuner powinien się podnieść, przynajmniej ja miałem to szczęście. Powodzenia. Jeżeli byś miał jakieś pytania to pisz a postaram sie odpowiedzieć
  • #10 227500
    vuker
    Poziom 15  
    Nic nie daly kabelki :( .Trzeba jtagiem :) ale niemoge znalezc softu szukam i szukam i chyba za malo sie staram :wink: panowie wrzuccie cos.
    PROSZE O SOFT NA PRIV bake(_at_)wp.pl (najlepiej nie spakowane)
    ps. mam klopot z plikami *.rar (nieznany sposob pakowania)
  • #11 227568
    arek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W załączniku program jtag tester wraz z opisem za pomocą którego
    uruchomiłem bez kłopotu kena DTF-1 , po wgraniu do dużego flasha
    listy zamiast firmware.
    Załączniki:
    • JTAG_tester.rar (1.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 228082
    maxart
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Znalazłem pliki do ratowania kena dtf1 w necie. Wiec je zamieszczam w załacznikiu.
    Załączniki:
    • DTF - reanimacja sprawdzone.zip (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 228639
    demol2
    Poziom 12  
    Panowie to nie dokonca tak :(
    Jesli zle zostal zaprogramowany duzy flash to nie ruszy komunikacja przez "kabelki". Take odratowania sa tylko wtedy gdy zawartosc 2Mb flasha jest poprawna ,czyli np. przy nieudanej zmianie listy kanalow (patcha) badz zlego wsadu do eeproma.
    Zostaje tylko J_Tag.
    Jezeli zaprogramujesz flasha (duzego 2Mb) to wtedy z zalozona zworka ( dla pewnosci) programem PTClauncher i ECPloader wgrasz po kabelkach liste (512Kb) i zawartosc eepoma.
    Nigdy nie spotklalem sie z opisem zeby mozna bylo wgrac zawartosc duzego flasha (2Mb) zaznaczam czystego badz zapisanego bzdurami przez kabelki (tu chodzi chyba raczej o boot loader i system loader ,choc nie wiem jak to w kenach ale dokladnei tak to jest np. w pionierach).
    Naprawde na forum kenmedii wszystko zostalo opisane kilkukrotnie wystarczy poczytac.
  • #15 228736
    demol2
    Poziom 12  
    @j.vit niechcialem robic wywodow bo nie od tego jest forum.
    Chce jaknajbadziej pomoc i jesli znasz sposob na zaladowanie zawartosci flasha "duzego" po wyczyszczeniu jego wsadu badz zlym zaprogramowaniu to poprostu go dokladnei opisz tu na forum a i na kenmedii bedzie bardzo przydatny :)
    Ale skoro firmware jest jest niepoprawne badz to jakis fake to co ma byc odpowiedzialne za komunikacje po zlaczu rownol;eglym i szeregowym?????
    Dtf ma to do siebie ze jesli lista nie jest przeznaczona do firmwar'u badz jest zly wsad eeprom to bedzie ciemny na wyswietlaczu ale TU wlasnie pomocna jest zworka i wyzej opisane programiki.
    Bez urazy ale moze sie okazac ze to Ty powinienes sie zastanowic co to jest pokora , i nie odbierz tego zle bo naprawde nic do Ciebie nie mam.
    Nie osoadzaj ludzi tak pochopnie :(

Pozdrawiam.
  • #16 228843
    vuker
    Poziom 15  
    UFFFFFFF ! ! ! DZIALA

Zrobilem !!! Wielkie dzieki za zainteresowanie problemem, materialy zawarte tu pomoga innym.:) Dzieki za soft i pomoc.
    Postawilem kena za pomoca jtag i softu Jtag_tester i Jtag_operator.

Dzieki !!!
  • #17 228865
    demol2
    Poziom 12  
    Mnie rowniez bardzo to cieszy :)
    Tak trzymac.
  • #18 233511
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    nie chce zaczynac nowego tematu wiec sie przykleje: dtf2 - emu, z nagra jest juz to moze?
  • #19 233562
    serek
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    jest emu nagra i nie tylko na dtf2 . soft stabilny bez zwieszek .
  • #20 295789
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    gdzie jest ptcluncher
  • #21 296548
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 36
    Potwierdzam
    serek napisał:
    jest emu nagra i nie tylko na dtf2 . soft stabilny bez zwieszek .

A tu dołączam ptcluncher
    Załączniki:
    • ptcluncher.rar (1.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 414856
    przemekx18
    Poziom 11  
    Panowie Technicy a co poradzicie na to że wgrałem Soft liste i eproma. Dzieła soft są wgrane programy i nic. Ciemny obraz. i niewidzi zadnej satelity.
  • #23 415549
    j.vit
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    odpowiedzi jest mnóstwo złe kabelki , upadły system ,lub źle skonfigurowany,wirusy,aktywny anty wirus,a nawet gg lub inny komunikator,żle działający port LPT,rs itd najlepiej miec oddzielny system na jakimś dysku 2-4 Ghz bez żadnych zbędnych rzeczy i moze wtedy będzie wszystko OK
  • #24 449665
    zbigszyk
    Poziom 2  
    a ja pisze tego posta zeby pobrac software i zobaczyc czy dam rade, bo tez uwalilem wggr4ywajac do 1 od 2
    Załączniki:
    • dtf1-dtf2-naprawa.zip (321.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 449687
    zbigszyk
    Poziom 2  
    no sciaognolem jeden program - wrzucilem to co mialem do naprawy i teraz chce sciagnac drugi, wiec pisze kolejnego posta bez sensu i dopinam cos do dtf2

-------------------------------------------------------------------
    jtag tester mi tego nie bierze. ale cos sie komunikuje bo deko "czpyka" (odglos)
    Załączniki:
    • wgrywanie_eeproma _jtag_dtf2.zip (188.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 456106
    lexx1
    Poziom 2  
    panowie potrzebny bardzo code up date
  • #27 458718
    lexx1
    Poziom 2  
    potraktowałem dtf-1 ken writem przyjoł finware i zawiwsił się na ładowaniu eeproma teraz jest ciemny wyświetlacz nic nie pokazuje komunikacja ze zworką niedziała ttag niemoże odczytać id flesza choć przy pioonierze działa bez zażutu czy jest jakiś ratunek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po nieudanej aktualizacji oprogramowania tunera Kenwood DTF1 za pomocą programu CodeUpDate, urządzenie przestało się uruchamiać – wyświetlacz jest ciemny, brak reakcji na przyciski, mimo obecności zasilania. Problem wynika z błędnego zaprogramowania dużego flasha (2Mb), co uniemożliwia komunikację przez standardowe kabelki. Rozwiązaniem jest użycie interfejsu JTAG do programowania pamięci flash. Należy założyć zworkę serwisową przy złączu JTAG, a następnie za pomocą programów takich jak Jtag Tester, Jtag Operator, PTCLauncher i KenWrite wgrać poprawny firmware, listę kanałów oraz eeprom. W przypadku problemów z rozpakowaniem archiwów lub znalezieniem oprogramowania, użytkownicy udostępniali linki i pliki na forum. Po prawidłowym wgraniu oprogramowania tuner powraca do działania. Dyskusja podkreśla, że bez JTAG nie da się naprawić uszkodzonego flasha, a standardowe metody wgrywania listy czy eepromu działają tylko przy poprawnym firmware. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność posiadania dedykowanego, stabilnego systemu do programowania oraz na istnienie dedykowanych forów i materiałów pomocniczych dotyczących serii Kenwood DTF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA