logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook Fujitsu-Siemens Lifebook E-6540 - problem, pipa se

SebaD 10 Kwi 2006 08:17 2424 13
REKLAMA
  • #1 2511629
    SebaD
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    Mam notebooka Lifebook E-6540. Problem polega na tym, że nic nie pokazuje na ekranie (na Monitorze też) i do tego pipa sobie. Co najlepsze czasem dysk normalnie bootuje. Co może być przyczyną nie wyświetlania garafiki?? Może ktoś miał podobny problem z tym notebookiem??

Proszę o pomoc

SebaD
  • REKLAMA
  • #2 2511829
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Kręcą się wiatraki w tylnym panelu laptopa? Może uległy uszkodzeniu i chipset grafiki, lub procesor ulega przegrzaniu?
  • #3 2515175
    SebaD
    Poziom 16  
    Szczerze powiedziawszy wiatrak proca przy włączeniu laptopa na chwilę się odpali i staje. Spróbuje go podmienić i napisze o rezultatach

pozdro
    SebaD
  • #4 2522244
    SebaD
    Poziom 16  
    Witam

Wentyl jest dobry, podpiołem do niego napięcie 5V i kręci (tzn. jest to wentyl z regulacją obrotów i napoczątku kręci szybko, a po chwili kręci się wolno)

Więc chyba to nie jest przyczyną awarii laptopa.

Czekam na dalsze sugestie.

pozdro
    SebaD
  • REKLAMA
  • #5 2522549
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Pozostaje rozkręcenie laptopa i spradzenie czy:
    - tasiemki przy dysku dobrze trzymają
    - nie odkręcił się radiator na chipsecie, lub procesorze
    - nie ma zimnych lutów (to najtrudniejsze bo sumie musiałbyś przelutować troche pól lutowniczych...)

Acha - sprawdź jeszcze programem memtest86 czy Twoja pamięc nei jest uszkodzona. Nt tego programu znajdziesz dużo na Elce.
  • #6 2529661
    SebaD
    Poziom 16  
    Witam
    Wszystko sprawdziłem i jest ok. Jedynie co mi jeszcze zostało to poszukać zimnych lutów

SebaD
  • #7 2559416
    SebaD
    Poziom 16  
    Witam
    Kupiłem sobie na allegro moduł karty graficznej. Podmienie ją jak przyjdzie i napiszę o rezultatach.

pozdro
    SebaD
  • REKLAMA
  • #8 2893377
    muczo
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Seba jak nie zdołasz tego naprawić to sprzedaj mi cd-roma i kieszonkę hdd.
    Z ceną dogadamy sie :)
  • #9 2908011
    SebaD
    Poziom 16  
    Sprzedałbym, ale sprzęt nie jest do końca mój
  • #10 2928064
    Kamil_17
    Poziom 11  
    Witam BARDZO prosze o jakieś info gdzie mogę znaleść jakieś info na temat istrukcji obsługi do Siemens-a E 6540. I jeśli możecie to pomóżcie mi znaleść kieszeń do HDD. POZDRAWIAM
  • #11 3093485
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    seba - daj znac czy problem rozwiazales bo ja mam teraz taki sam :(

Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #12 3101797
    Kamil_17
    Poziom 11  
    Witam co dokieszeni to zamówiłem w RAM SERWIS (wawa) a oni zaś zamówili z niemiaszków. Koszt tej imprezy to 230 zł z przesyłką i Vat-em. Co do instrukcji obsługi to lipa nie znalazłem nic co mnie interesuje. POZDRÓWKI :D
  • #13 3105700
    SebaD
    Poziom 16  
    To trochę sie wybuliłeś za tę kieszeń

pozdro
    SebaD
  • #14 3669628
    kaido2
    Poziom 16  
    Jak ktos umie poslugiwac sie lutownica to moze sam sobie przelotke zrobic bez problemu.Fakt ze mikrozlacza sa blosko siebie ale lepsze to jak bulic za kieszen 200.Mam przelotke tak zrobiona w e6540 i smiga cacy z 40 gb dyskiem.

Podsumowanie tematu

✨ Notebook Fujitsu-Siemens Lifebook E-6540 nie wyświetla obrazu na ekranie ani na monitorze zewnętrznym, a przy uruchomieniu słychać sygnały dźwiękowe (pipy). Problem nie jest związany z wentylatorem procesora, który działa poprawnie po podłączeniu do zasilania. Sugerowano sprawdzenie taśm dysku, poprawności montażu radiatora na chipsecie graficznym i procesorze oraz obecności zimnych lutów, które mogą wymagać przelutowania. Rekomendowano także test pamięci RAM programem memtest86. Autor zakupił moduł karty graficznej do wymiany, co może rozwiązać problem. W dyskusji pojawiły się także kwestie dotyczące zakupu kieszeni na dysk HDD oraz możliwości samodzielnego wykonania przelotki lutowniczej w przypadku uszkodzenia złączy. Koszt zamówienia części w serwisie RAM SERWIS wyniósł około 230 zł z VAT i przesyłką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA