logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-127 – brak odchylania pionowego, szukam schematu lub serwisu

Darserw 10 Kwi 2006 13:48 1752 6
REKLAMA
  • #1 2512502
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam oscyl. jak w tytule , brak odchylania V, nie posiadam schematu , może ktoś ma takowy , ew.zna firmę która naprawia i kalibruje tego typu sprzęt?
    Za odpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2537717
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Sprawdziłem swoje przepastne zbiory - schemat mam .
    jeśli chodzi o naprawę to jedyny problem w przypadku rosyjskich sprzętów to części
    W C1-127 i 137 jest sporo hybryd - których nie mozna kupić.
    Miałem niedawno takiego C1-127 i padnieta była hybryda przełączająca kanał A lub B na wyjście wzmacniacza końcowego .
    Usterkę udało sie namierzyć ale hybryda nie do dostania.........

Klient miał jej szukać na własną ręke ale chyba jej nie znalazł.

napisz co dolega Twojemu C1-127 .
  • REKLAMA
  • #3 2537965
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    rubens napisał:
    napisz co dolega Twojemu C1-127 .

Darserw napisał:
    brak odchylania V, nie posiadam schematu

Nie mając schematu trudno precyzyjnie opisać usterkę.
  • REKLAMA
  • #4 2537999
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    ___OLDBOY - nie do końca masz rację bo:

1. może być uszkodzony tylko jeden z kanałów
    2.na jednym z kanałów może nie być linii podstawy
    3. może po wcisnięciu sumy pojawi się linia
    4.może po kręceniu przesuwem Y któregoś z kanałów linia jest blisko którejś z krawędzi pola ekranu
    5. wreszcie może być tak że żaden z kanałów nie daje sie sprowadzić w pole "widzenia"
    6.zasilacz może nie dawać jednego z napięć co pozornie może sugerowac uszkodzenia Y

Generalnie aby określić czy faktcznie uszkodzone jest odchylanie V nie potrzebny jest schemat.

Wystarczy :
    1. pokombinowac na początek z wariantami przełączników dzielników Y i przesuwem Y ( wzajemne relacje )
    2. sprawdź na początek synne KP303 / KT 303 lub jak je oni nazwali
    3. jesli skołowaciejesz odepnij odczepy Y z lampy i zobacz czy po włączeniu pojawi sie linia podstawy czasu

Jeśli będę miał odpowiedzi na te pytania to wtedy dopiero SCHEMAT MOŻE BYĆ POTRZEBNY .

Bez urazy :)
  • REKLAMA
  • #5 2538055
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    :arrow:rubens
    Akurat mnie tego nie musisz tłumaczyć. Ja patrzę z pozycji statystycznego użytkownika. Gdyby był mocny w temacie to usterkę opisałby konkretnie. Schemat dla elektronika, nie znającego np. budowy oscyloskopu, stanowi punkt wyjścia, jest niejako przewodnikiem. Przy jego pomocy można wykonać podstawowe pomiary np.zasilacza, bo od niego zawsze należy zaczynać. Można oczywiście posłużyć się "gałkologią" ale trzeba mieć pojęcie co się za tym kryje, a człowiekowi nie znającemu budowy oscyloskopu nic to nie da, nie potrafi tego skojarzyć. A wystarczyło wskazać to o czym napisałeś w dalszej części tematu:
    1. pokombinowac na początek z wariantami przełączników dzielników Y i przesuwem Y ( wzajemne relacje ) 
    2. sprawdź na początek synne KP303 / KT 303 lub jak je oni nazwali 
    3. jesli skołowaciejesz odepnij odczepy Y z lampy i zobacz czy po włączeniu pojawi sie linia podstawy czasu 
  • #7 2539357
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam , okazało się żę uszkodzony jest hybryd który bezpośrednio steruje lampą (tor Y). Gdybym miał schemat to pewnie udało by się to przerobić. Po odłączeniu końcówek od lampy jest elegancka linia. Jedna połówka wzmacniacza leży i ściąga mi linię na dół poza pole widzenia , to co sugerowali koledzy na początku już sprawdziłem. Znam budowę oscyloskopu , nawet kiedyś jeden zbudowałem , problemem który wywołuje u mnie ciarki na plecach jest radziecka technologia i oznaczenia elementów.
    Parę razy naprawiałem wzm. wejściowe , które do teraz nie wiem dla czego padały nawet bez sygnału. Niestety nie mam dostępu do tranzystorów KP więc stosowałem nasze rodzime BF245 (kłopotliwe bo z dziesięciu udaje się wybrać max.2 pary. Ten oscyloskop jest dość złożony i grzebanie na "pałę" może przynieść tylko straty. Ten hybryd podejrzewałem od początku, ale bez aplikacji, albo schematu nie byłem pewien na sto procent. Teraz po konsultacji z paroma fachowcami jestem tego pewien na 95 procent.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z oscyloskopem C1-127 dotyczy braku odchylania pionowego (tor Y). Usterka została zidentyfikowana jako uszkodzenie hybrydy sterującej lampą w torze Y, co powoduje, że jedna połówka wzmacniacza odchylania pionowego ściąga linię poza pole widzenia. Po odłączeniu końcówek od lampy pojawia się prawidłowa linia podstawy czasu. Brak schematu utrudnia naprawę i modyfikację układu, zwłaszcza ze względu na specyfikę radzieckich oznaczeń i niedostępność oryginalnych hybryd oraz tranzystorów KP303/KT303. Wskazano, że oscyloskop zawiera wiele hybryd, które są trudno dostępne na rynku, co komplikuje serwisowanie. Zalecane jest sprawdzenie przełączników dzielników i przesuwu Y oraz testowanie sygnałów na lampie, aby zawęzić diagnozę przed poszukiwaniem schematu. Naprawa wymaga fachowej wiedzy i ostrożności, gdyż nieumiejętne ingerencje mogą pogorszyć stan urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA