logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikacja S7-200 z PC? - Pytania początkującego:-)

Paweł Kwitowski 10 Kwi 2006 22:30 2401 5
  • #1 2514497
    Paweł Kwitowski
    Poziom 11  
    Mam problem ze skomunikowaniem komputera ze sterownikiem S7-200(224). Próbuję podłączyć się za pomocą przewodu PC/PPI i używam programu STEP 7-Micro/WIN 32 v3.1.1.6
    Gdy próbuję odświeżyć wyświetla mi się komunikat: "Error: Communications time-out. Check the port number, network address, baud rate, and the attached cable."
    Numer portu jest poprawny, prędkość przesyłu danych również (9600). Jeśli chodzi o przewód, to był nigdy nie testowany (a niestety nie mam nic na podmianę i chciałbym założyć, że ten który mam jest sprawny). Nie za bardzo też wiem jaka wartość powinna być wpisana w "network address".
    Czy mógłby ktoś udzielić mi jeszcze jakichś wskazówek na co powinienem zwrócić uwagę? Jakie parametry są jeszcze ważne? Co może być przyczyną braku komunikacji?
  • #2 2515391
    Pomyslowy_Dobromir
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    nie wiem na jakiej podstawie uważasz że prędkość jest poprawna
    mam jedno pytanie czy sterownik jest nowy czy używany i pracujący na obiekcie
    podaj numer CPU
    i powiedz czy (zakładając że pracuje na obiekcie) jest podłączone jakieś urządzenie do portu.

Dodano po 1 [minuty]:

sorry, numer procesora podałeś
  • #3 2515640
    Paweł Kwitowski
    Poziom 11  
    Sterownik jest używany i pracujący na obiekcie. Prędkość ustawiłem na konwerterze, w systemie i w programie po 9,6kbps. Podczas normalnej pracy nic nie jest podłączone do gniazda.
  • #4 2516465
    AdamAP
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Wejdź w View, Comunications. W prawej części okienka jest:Double_Click to Refresh. Kliknij dwa razy i przeskanuje Ci wszystkie adresy. Jeżeli coś znajdzie, to Ci wyświetli.
    Adam
  • #5 2516687
    Paweł Kwitowski
    Poziom 11  
    Ze znalezieniem wskazanego odświeżania nie miałem problemów, ale po prostu nic się nie udaje znaleźć.
    Skanują się wszystkie adresy (a zmieniałem ich max. wartość od 15 do 126 - wszystkie możliwości). Program jakoś reaguje na przewód, bo jeśli się go wypnie, lub pozmienia położenie zworek przeszukuje adresy znacznie wolniej.
    Może jednak powinienem doszukiwać się problemu w samym kablu PC/PPI?
    Proszę jeszcze o jakieś rady... czego mogę spróbować bez zakupu nowego konwertera RS232/485? Jestem zdesperowany i będę bardzo wdzięczny za jakieś skuteczne rady.
  • #6 2526700
    Paweł Kwitowski
    Poziom 11  
    A jednak kabel. Wysłałem go do sprawdzenia i winnym problemu ze skomunikowaniem się był właśnie przewódl. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! :-)
REKLAMA