logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz DIY według schematu janek11389 - awaria po 40 minutach gry

2jan 10 Kwi 2006 23:56 1067 6
REKLAMA
  • #1 2514877
    2jan
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Zrobiłem sobie wzmacniacz wg schematu jak na załączniku (schemat autorstwa janek11389). W domu póki go testowłem działał spoko. Niewiele szumu, 0.0V DC na wyjściu, jednak jak go zabrałem na sale zespołu, gdzie mamy próby i zaczęliśmy normalnie grać trzymał się dzielnie przez jakieś 40 minut. później nagle przestałem siebie słyszeć. szybko go wyłączyłem, zajrzałem do środka, w zasadzie żadnych widocznych uszkodzeń. poszedł tylko bezpiecznik 6.3A od + gałęzi. Radiator był gorący (ale z drugiej strony, pracować te trazystory mogą z >= 150°C, choć nie miałem jak tego zmierzyć). Później jak próbowałem go odpalic, to na głośnik ładował chyba całe napięcie... Ja obstawiam, że to tranzystory mocy poszły, ale może ktoś jest innego zdania. ;-)

Swoją drogą, dziwi mnie, że tyle ciepła on wydziela, grając ... no może troche (ale niewiele) głośniej i z większymi dołami niż Laney 30... :/ To też da się jakoś rozwiązać?

(schematy są tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic367670.html wersja 2 300W, tyle, że po przeróbce na wersje 100W ;) oczywiście, przez autora)

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Koncowka do piecyka 100W.pdf (72.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2515119
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    też stawiałbym na końcówki tym bardziej ze piszesz ze radiator był gorący poza tym to łatwo sprawdzic miernikiem co poleciało konstrukcja nie jest skomplikowana wiec usterke łatwo można ustalić Skoro twierdzisz ze radiatory byłu gorące moze dałeś zbyt małe radiatory i koncowki poprostu sie spalily !!! przy tak duzych mocach radiatory musza byc dość spore poza tym możesz jeszcze zastosowac dodatkowo wentylator poprawiajacy chlodzenie !!!
  • REKLAMA
  • #3 2515157
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    Z tymi 150 stopniami Celcjusza to spoora przesada . Tranzystory poprostu nie wytrzymały temperatury , tylko duuże radiatory na nowe tranzystory i możesz dalej grać .

Pzdr.

Odp. do Ptolek : piszę o temperaturze pracy . Doskonale są mi znane temperatury maxymalne . Poczytaj o efektach lawinowych przy skrajnych temperaturach ... Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 2515309
    2jan
    Poziom 11  
    ok. Tylko, jak napisałem, zdziwiło mnie strasznie, że mimo to, że się końcówka tak grzała, to nie oddawała za dużo do głośników :/ kumpel ma TAURUSA 315 do basu (250W ciągłej), który ma w sumie radiator podobnej wielkości... :/
  • #5 2516068
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Ale to jak głośno grasz to nie zależy tylko od wzmacniacza durzą rolę odrywają głośniki jakie posiadasz głównym parametrem odpowiedzialnym za hałas jest skuteczność danego głośnika .
  • REKLAMA
  • #6 2516693
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    A prąd spoczynkowy był dobrze ustawiony? I tranzystor od stabilizacji tego prądu przykręcony do radiatora głównego ?
    wladek83 - dlaczego z tymi 150°C to przesada? To jest typowa graniczna temperatura tranzystorów mocy, czasami sięga nawet 175°C.
  • #7 2516800
    2jan
    Poziom 11  
    zilw napisał:
    Ale to jak głośno grasz to nie zależy tylko od wzmacniacza durzą rolę odrywają głośniki jakie posiadasz głównym parametrem odpowiedzialnym za hałas jest skuteczność danego głośnika .

wiesz.. wydaje mi się, że 2x12" na głośnikach Eminence Legend V12 nie powinno być ciche... ;)

Ptolek napisał:
    A prąd spoczynkowy był dobrze ustawiony? I tranzystor od stabilizacji tego prądu przykręcony do radiatora głównego ?

prąd spoczynkowy był ustawiony na 40mA. (tak przynajmniej pokazywały oba mierniki przy każdej gałęzi). wg zaleceń autora. tranzystory od regulacji prądu i sterujące też były na tym samym radiatorze co tranzystory mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz DIY zbudowany według schematu janek11389 działał poprawnie podczas testów domowych, jednak podczas prób zespołu po około 40 minutach pracy uległ awarii – przepalił się bezpiecznik 6,3A na gałęzi plus, a radiator był bardzo gorący. Po awarii na wyjściu pojawiło się pełne napięcie, co wskazuje na uszkodzenie tranzystorów mocy. Dyskusja potwierdza, że przyczyną najprawdopodobniej jest przegrzanie końcówek mocy, które wymaga zastosowania większych radiatorów lub dodatkowego chłodzenia, np. wentylatora. Prąd spoczynkowy ustawiono na 40 mA zgodnie z zaleceniami, a tranzystory sterujące i stabilizujące prąd były zamontowane na tym samym radiatorze co tranzystory mocy. Wątpliwości budziła wysoka temperatura pracy (około 150°C), jednak jest to graniczna temperatura dopuszczalna dla tranzystorów mocy. Różnice w głośności porównano do wzmacniacza Laney 30 oraz basowego TAURUSA 315, gdzie istotną rolę odgrywa skuteczność głośników (w tym przypadku Eminence Legend V12 2x12").
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA