logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe Medion MD 41278 - nie włącza się po zalaniu płynem chłodniczym

philips1985 11 Kwi 2006 10:41 1616 5
REKLAMA
  • #1 2515554
    philips1985
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, moje radyjko zostało częściowo zalane płynem chłodniczym i tu się zaczął problem, gdy była puszczona płyta CD to radio grało normalnie, ale gdy załączyłem jakąś stacje to grało może na 1/3 głosu. Regulacja głosu jest od 0-100 i chodziła płynnie. Rozebrałem radio i wysuszyłem je suszarką i tak parę dni leżało w domu. Gdy go podłączyłem w aucie już się nie załączyło. Świeci się jedynie dioda z przycisku OPEN CD. Będe bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady...pozdro

Dodam tylko że na płycie nie widać upalonych elementów. Zauważyłem tylko grzejący się dość mocno stabilizator napięcia.
  • REKLAMA
  • #2 2516174
    fioleowy
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Witam.Potrzebna będzie butelka rozpuszczalniku,szczoteczka do zębów.Potem rozkręcić radyjko i dokładnie umyć rozpuszczalnikem przy pomocy szczotki,zwracać uwagę na układy powierzchniowe czy między nóżkami nie ma jakiś nalotów,potem osuszuć i przelutować płytę.Myślę że powinno pomóc.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2516578
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Osobiście nie polecam żadnego rozpuszczalnika. Można przy okazji mycia rozpuścić różne plastykowe elementy. Do mycia pakietów stosuje się chloretynę , spirytus , a najlepiej spirytus izopropylowy tzw. izopropanol. W tym przypadku myślę że można płytkę umyć nawet " białym denaturatem " , ale na pewno nie rozpuszczalnikiem.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2522614
    philips1985
    Poziom 2  
    Niestety dokładne wymycie radia spirytusem nie pomogło. Może macie jeszcze jakieś porady co by z tym zrobić??
  • REKLAMA
  • #5 2522646
    artkoz3
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    No cóż!
    Należałoby zrobić jakieś pomiary - jak wygląda zasilanie - czy nie ma jakiś zwarć itp.
  • #6 2522771
    philips1985
    Poziom 2  
    są dwa kable które podłancza sie do plusa, kabelek z pamięci i czerwony plusowy. Po dotknięciu klemy kabelkiem z pamięci lekko zaiskrzy, czyli chyba ok bo tak było wcześniej, a po dotknięciu kabelkiem plusowym nic się nie dzieje. Aktualnie sprawdzam wszystkie elementy na ścieżce którą idzie zasilanie
REKLAMA