logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konika 1216 - błąd F26, brak dostępu do kodów serwisowych, wałki się kręcą

mirekbujak 12 Kwi 2006 15:09 1484 6
REKLAMA
  • #1 2520066
    mirekbujak
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witajcie.
    wlasnie odebralem Konice 1216 od naprawy od "fachowcow".
    (kto wie, czy wrocily wszystkie czesci)
    moze sie jednak cos da zrobic, bo jest prawie nowa!
    Otoz po wlaczeniu pokazuje F26 - czyli wg opisu jest problem z developperem.
    Problem jednak polega na tym, ze jesli wloze beben do innej kopiarki (1015) wszystko dziala!
    Natomiast u 1216 jesli wchodze w tryb serwisowy 47, nie moge wpisac zadnego kodu. wyswietla sie tylko 00 , 09 albo 10 !
    Poza tym w tym czasie caly czas ppowoli kreca sie wałki - nawet przy otwartej pokrywie..
    uff.
    moze ktos rzuci jakies swiatlo...!?

dziekuje
    Mirek Bujak
  • REKLAMA
  • #2 2520551
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    czyżby płyta główna?hyhy
  • REKLAMA
  • #3 2521229
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Trochę światła: Jakie wałki się kręca?
  • REKLAMA
  • #4 2521295
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Panie "Mirku"
    1. Dlaczego kopiarka wylądowała u "fachowców', co jej dolegało?
    2. Od jakich "fachowców" Pan ją odebrał?
    3. Czy Pan jest mechanikiem kopiarek?
    4. Z kąd te diagnozy?
    5. Czy Pan napewno prawidłowo korzysta z kodów serwisowych?
    6. Jeżeli w kopiarce jest wykasowany licznik Developera to teraz trzeba go wymieszać, ustawić poziom "ATDC" (oczywiście wymienić także :)). W innej kopiarce jest zapisany poziom z innego developera i dlatego przypadkowo zespół działa.
    7. Myślę że powinien Pan do Nich - tych "fachowców" wrócić i powiedzieć o problemach. Powinni to poprawnie wykonać jeżeli mieli "to" zrobić :)
    8. Proponuje trochę jaśniej i szerzej naświetlić całą sprawę?
    Napewno się nam, Wszystkim rozjaśni o co chodzi. :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2522046
    mirekbujak
    Poziom 11  
    Mysle, ze dla rozjasnienia wystarczy, ze napisze, ze pisze z.... Kamerunu, z Afryki. I obawiam sie, ze "tutejsi fachowcy" albo cos wykrecili, albo popsuli, albo wymienili na stare.
    Podzielam tez obawe sebono, ze to moze byc plyta glowna (ale nie podzielam hehe).
    Kody na pewno potrafie uzywac.
    Kopiarka trafila do "serwisu", bo wychodzila czarna kartka.

A teraz: po wlaczeniu slychac kilka pyknięć przekaźników z tyłu i wyswietla sie F26. nie ma znaczenia, nawet ze beben jest wyjety. nic sie nie zmienia. kreca sie wszystkie widoczne walki po podniesieniu pokrywy.

Z tylu zas znalazlem jeden niepodpiety kabel. Moze tam cos mialo byc...
    Jeszcze nie przeanalizowalem Parts Catalog

A jesli to plyta glowna... Moze ktos ma sugestie, jak zdobyc najlepiej uzywana, bo boje sie, ze nie stac mnie bedzie za nowa... :(

Mirek
    (nawet zyjac w Afryce, szukam swiatla....)
  • #6 2522473
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam Panie Mirku"
    Ostatnio często bywałem i bywam w Afryce tylkoze Pn. (Egipt, Asuan) i musze powiedzieć że Arabowie w różnych społecznościach wiary i przynależności plemiennej są wobec tzw."rasy białej" raczej bardzo ( ! ), a nawet wyjątkowo mili i uczciwi !!!.
    Tak więc tymbardziej proponuję wstrzemięźliwość w ocenach poczynań "fachowców" z Pana okolic.

Czarna kopia mogła być najczęściej spowodowana:
    - Brudem w optyce (!) a w szczególności na tym kontynencie - bardzo szybki temat (sam rozbierałem tam kopiarki)
    - złym TONERem
    - zużytym Deweloperem ( ! ) (przedozowanie toneru)
    - coś z BIAS-em wywoływaczki
    - Lampa Ekspozycyjna (ale waliło by na pulpicie kodem)

Na wszelki wypadek -
    Sprawdż czy czarny konektor (w całym zespole) zaraz za pojemnikiem z zieloną pokrywką jest wpięty.

Nie miej uprzedzeń do Ludzi Afryki - to też są Ludzie tyle że jest im ciężej ! a poziom i dostępność wiedzy techniki kopiarek przewyższa czasami nasze w Polsce. Kopiarki tam chodzą duuuuużo dłużej niż w rozbestwionej" Europie :). Tam liczą pieniądze.

Widziałem ze trzy lokalne serwisy (akurat Canona) i wiem że to nie żarty.
    Naprawdę szanują pracę której nie ma, a w szczególności w takich "firmach"

Co po naprawie mowili, o czym informowali Cię w trakcie naprawy.
    Może czegoś nie zrozumiałeś.

Pozdrawiam
  • #7 2523242
    mirekbujak
    Poziom 11  
    Zrozumialem, zrozumialem

Afryka subsaharyjska to jednak zdecydowanie nie to samo, co Afryka arabska. Zapraszam, zeby sie przekonac. Mieszkam tu juz 3 lata i troche juz ten kraj poznalem. Gdybym mial uprzedzenia, to juz by mnie tu nie bylo. A tymczasem ciesze sie, ze tu jestem. Gdzie? <a href=http://maps.google.com/maps?q=doume+cameroon&t=k&hl=en>KLIKNIJ TU</a>

Najblizszy serwis mam 300km ode mnie - w tym polowa drogi po wybojach, 0 asfaltu. To ewentualnie tez moglo zawazyc.

A poza tym sam wlasciciel serwisu przyznal, ze juz wyrzucil tych, co kradli czesci....

Moze jakis posiadacz aparatu cyfrowego moglby przyslac zdjecie plyty glownej - abym mogl szybko sprawdzic, czy wszystko jest tak, jak powinno byc...?

Nadal licze na cud
    Mirek

Dodano po 2 [minuty]:

Poprzednio nie udal mi sie odnosnik. KLIKNIJ TU

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kopiarka Konica 1216 po naprawie wykazuje błąd F26, wskazujący na problem z developerem. Po włączeniu urządzenia wałki obracają się powoli nawet przy otwartej pokrywie, a w trybie serwisowym 47 nie można wprowadzić kodów serwisowych – wyświetlane są tylko wartości 00, 09 lub 10. Włożenie bębna do innej kopiarki Konica 1015 powoduje prawidłowe działanie, co sugeruje problem specyficzny dla modelu 1216. Znaleziono również niepodłączony kabel z tyłu urządzenia. Możliwe przyczyny to uszkodzona płyta główna, niewłaściwe ustawienia licznika developera lub brakujące części po serwisie. Wskazano na konieczność sprawdzenia połączeń, poziomu ATDC developera oraz ewentualnej wymiany płyty głównej, z uwagi na ograniczone możliwości serwisu w lokalizacji użytkownika (Afryka subsaharyjska). Poruszono także kwestie jakości toneru, zabrudzenia optyki oraz stanu lampy ekspozycyjnej jako potencjalne źródła problemów z jakością kopii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA