logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 1216 błąd P20 – co oznacza ten kod i jak go zdiagnozować?

Baz 03 Lut 2007 13:46 2182 7
REKLAMA
  • #1 3522690
    Baz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam wyskakuje mi takie coś o co chodzi. Nie znam dokładnie szczegółów klient tylko zadzwonił, a serwisówkę mam w naprawde okrojonej wersji i nic ciekawego tam nie widzę.
  • REKLAMA
  • #2 3523243
    princo
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam
    Jest to opis z konica 1312 ale kody są te same

P20
    Open the upper unit, and
    install the drum unit or devel-
    oping unit in the copier main
    unit.

The drum unit or developing
    unit is not mounted on the
    copier main unit.
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3524320
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Najprawdopodobniej ktoś "grzebał" w maszynie i wyciągnął wtyczkę z modułu wywoływaczki (jest tam tylko jedna , więc łatwo ją znajdziesz).

Maszyna 1312 jest inna niż maszyny 1216, 1015, 2223 i 1120 - w tych jest podobna diagnostyka, ale też są między nimi "subtelne" różnice.
  • #4 3524980
    princo
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam
    Kolego kulka 35. ma kolega racje że kopiarki są z goła różne ale niech zaczną używać troszkę szare komórki a nie wszystko na tacy przed nosem. Inteligentnego wystarczy naprowadzić a nie ciągnąć za rączkę.
  • #5 3532180
    Baz
    Poziom 14  
    Byłem przy maszynie wszystie wtyczki powpinane. Klient mówi że wyskoczył mu już kilka razy ten błąd po wyłaczeniu i włączeniu kopiarka rusza. A powiedzcie mi która to wtyka ponieważ próbowałem wypinać wtyczki żeby sprawdzić ale nie wyskoczył mi ten błąd. Po prawej stronie jest jedna po lewej też i oczywiście gniazdo w które wchodzi cały unit. Może chodzi o to gniazdo.
  • REKLAMA
  • #6 3537482
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    MOże to i ta duża wtyczka.Ale problem najpewniej leży po stronie czujnika TD jak i samej koncentracji toneru.Problemem może być bardzo stary deweloper,zbyt niski jego poziom, lub źle działający czujnik TD.Maszyna wtedy czasem wchodzi w takie dziwne stany że sygnalizuje P20, jakby cały kosz był wyjęty, ale chodzi o to że nie widzi czujnika TDsensor.Podaj ile ma deweloper.
  • #7 3538412
    Baz
    Poziom 14  
    Faktycznie możesz miec racje z tym deweloperem (ma dużo). Choć jak narazie klient sie nie oddzywa.
  • REKLAMA
  • #8 3657360
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    witam sprawa prosta zrob inicjacej developeru (u mnie zawsze pomagalo)

tryb 47 kod 51 i start

aby wejsc w tyb 47 nalezy przytrzymac klawisze 4 i 7 oraz wlaczyc maszyne wlacznikiem na panelu

powodzenia

odpisz jak poszlo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kod błędu P20 w kopiarkach Konica, w tym modelu 1216, oznacza problem z montażem jednostki bębna lub modułu wywoływacza (developer unit). Błąd pojawia się, gdy te elementy nie są prawidłowo osadzone w głównej jednostce kopiarki. W praktyce często przyczyną jest odłączona wtyczka modułu wywoływacza lub uszkodzony czujnik TD, który monitoruje poziom tonera i stan developera. Problem może także wynikać ze zbyt niskiego poziomu developera lub jego zużycia. W niektórych przypadkach kopiarka po wyłączeniu i ponownym włączeniu działa poprawnie, co wskazuje na niestabilny kontakt lub czujnik. Diagnostyka obejmuje sprawdzenie wszystkich wtyczek, zwłaszcza dużej wtyczki modułu developera, oraz ewentualną inicjację developera poprzez tryb serwisowy (tryb 47, kod 51). Różnice w diagnostyce występują między modelami Konica 1216, 1312, 1015, 2223 i 1120, jednak kod P20 ma podobne znaczenie w tych urządzeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA