logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przerzutnik bistabilny do sterowania światłem z przycisku przez komputer?

bezlamp 12 Kwi 2006 15:12 16686 6
  • #1 2520073
    bezlamp
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam!

straciłem zdrowie na szukaniu przerzutnika, który działałby mniejwięcej jak wyłącznik światła w ścianie z tą jednak różnicą iż wyzwalany byłby z przycisku czyli:
    pryciskając poraz pierwszy tenże przycisk załączyłby np światło, a ponowne przyciśnięcie spowodowałoby jego wyłączenie i tak w kółko.

pomóżcie!

z góry dzięki.

z poważaniem bezlamp.
  • #2 2520110
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    To się nazywa przerzutnik typu T (Toggle) można do zrobić na przykład z przerzutnika D lub JK
  • #3 2520124
    bezlamp
    Poziom 14  
    to znaczyłoby, że po połączeniu wejścia "D" z wyjściem zanegowanym Q rozwiązałoby sprawę. tylko dlaczego na symulatorze działa a w praktyce nie?
  • Pomocny post
    #4 2520160
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Musi działać pewnie cos masz nie tak z układem podeślij schemat.
    A tu masz to samo tylko na liczniku 4017
    Załączniki:
    • Jaki przerzutnik bistabilny do sterowania światłem z przycisku przez komputer? 4017_134.jpg (21.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2523193
    bezlamp
    Poziom 14  
    Witam!

To jest jeden z tych, co nie działa.
    ???
    Załączniki:
    • Jaki przerzutnik bistabilny do sterowania światłem z przycisku przez komputer? schem.gif (6.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 2524025
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Na schematach masz dwa schematy: jeden na układzie CMOS 4013 (dwa przerzutniki typu D) można go zasilać napięciem niestabilizowanym
    od 3 do 15 V

Drugi układ jest zrobiony na układzie 7474 (74LS74, 74HCT74, 74HC74, 74ACT74), zasilanie 5V.

Pierwszy przerzutnik w układzie służy do eliminacji drgań zestyków, drugi pracuje jako dwójka licząca (przerzutnik T).
    Załączniki:
    • Jaki przerzutnik bistabilny do sterowania światłem z przycisku przez komputer? toggle_psb.jpg (30.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania przerzutnika bistabilnego typu T (Toggle) do sterowania światłem za pomocą przycisku, który po pierwszym naciśnięciu załącza światło, a po kolejnym je wyłącza. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie przerzutników typu D lub JK, gdzie przerzutnik D może być skonfigurowany jako T przez połączenie wejścia D z zanegowanym wyjściem Q. Problemy praktyczne z działaniem układu symulowanego wynikają najczęściej z błędów w schemacie lub implementacji. Jako alternatywę wskazano zastosowanie licznika 4017. Udostępniono schematy wykorzystujące układy CMOS 4013 (zawierający dwa przerzutniki D) zasilane napięciem 3–15 V oraz układy 7474 (74LS74, 74HCT74, 74HC74, 74ACT74) zasilane 5 V. W schematach pierwszy przerzutnik służy do eliminacji drgań styków przycisku, a drugi pełni funkcję przerzutnika T, realizującego przełączanie stanu światła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA