logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysł na przełącznik, skomplikowany "Isostat"

lewytolewy 29 Maj 2007 01:16 3818 22
  • #1 3931172
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Witam
    Muszę wykonać swojego rodzaju przełącznik. Opiszę zasadę jak ma to wyglądać i działać.
    Więc tak:
    Ma być 8 przycisków(stykowych/chwilowych)
    Do każdego ma być przyporządkowana dioda led, i wyprowadzenie do urządzenia (2 kable :D ).
    Pierwsze 2 przełączniki mają działać tak że gdy wcisnę jeden to zapali się jego dioda(ma się palić cały czas) i złączy na chwilę urządzenie. Gdy wcisnę drugi to pierwsza dioda się wyłączy a załączy się dioda drugiego przełącznika i złączy na chwilę urządzenie. Pozostałe 6 przełączników ma działać tak że, wciskam pierwszy (nie licząc już tych dwóch przedtem) włącza się dioda i złącza się na chwilę urządzenie. Drugi włącza się dioda i złącza się na chwilę urządzenie ALE NEI WYłąCZA DIODY PIERWSZEGO PRZEłąCZNIKA!!
    Trzeci włącza się dioda i złącza się na chwilę urządzenie ALE NEI WYłąCZA DIODY DRUGIEGO PRZEłąCZNIKA!!
    I tak dalej aż do 6 przycisku.
    Ale ma to działać w dwie strony czyli że przyciskam raz zapala sie dioda i jest styk wciskam 2 raz wyłącza się dioda i jest styk!!
    Czy ma ktoś pomysł w jaki sposób to rozwiązać??
  • #2 3931590
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    troszke ten opis metny, moze jakas tabelka stanow co ?
    Z tego opisu to bym powiedzial ze mikrokontroler i masz sprawe z glowy. Z lenistwa tak czasami robie, gdyby to slyszala moja pani od elektroniki !
    Pierwsze 2 jak rozumien sa niezalezne od pozostalych 6ciu, mozna to rozwiazac na przerzutniku RS, klawisz 1 streuje R a 2 S, z wyjscia masz sygnaly sterujace diodami - poziomy logiczne, a jak to puscisz przez uklad dajacy impuls (jego dlugosc to czas wlaczenia urzadzenia) w odpowiedzni na zbocze to masz rozwiazanie.
    Co do pozostalych to logika musiala by byc troszke bardziej rozbudowana ale wykonalne.
    Pozdrawiam.
  • #3 3933021
    lewytolewy
    Poziom 19  
    A czy nie można jakoś inaczej na przykład na tranzystorach i przekażnikach??
  • #4 3933058
    pierzchan
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    po co wpędzać się w koszty... przekaźniki hałasują, zajmują dużo miejsca i nie są najtańsze...
  • #5 3933087
    viayner
    Poziom 43  
    Co do przekaznikow i tranzystorow to pewnie i tak tego nie unikniesz, nie napisales czym to ma sterowac, jak obciazenie jest duze to beda przekazniki / tranzystory moze triaki.
    Budowanie logiki na tranzystorach i przekaznikach jest jak najbardziej mozliwe, przypomnij sobie komputery z lat 50tych poprzedniego wieku i masz odpowiedz ale czy warto wchodzic w koszty i rozmiary to juz inna bajka.
  • #6 3937903
    lewytolewy
    Poziom 19  
    no dobra ale jeśli nei mamy pomysłu jak to zrobić na mikrokontrolerze/kach to pozostają np.przekaźniki...
    obciążenie jest znikomo małe rzędu może max!! 10-20mA.
    Ma to być cześć do kokpitu do symulatora lotów :D
    Całość podłączona do płytki od klawiatury, robiłem już wcześniej na przekaźnikach 0,5A z kondensatorkami i z przelącznikiem dwustronnym typu on-on (ale tam nie było diod... i w tym cały problem)
    Ale jeśli możliwe jest to na mikrokontroleże to jak najbardziej.

Potrzebuję jeszcze jeden układzik a oto jego działanie. włączam przełącznik (typu on-on)zapala się dioda czerwona po 2-3sec gaśnie i zapala się dioda zielona która gaśnie po 20sec.
    Następnie gdy znowu przerzucę przełącznik zachodzi to samo tylko w drugą stronę zapala się dioda zielona po 2-3sec gaśnie i zapala się dioda czerwona która gaśnie po 20sec.

PS. ...." przypomnij sobie komputery z lat 50tych poprzedniego wieku i masz odpowiedz ale czy warto wchodzic w koszty i rozmiary to juz inna bajka.'....
    Niestety nei przypomnę sobie bo jestem z tego wieku :P mam dopiero 14 lat a elektronika wciągnela mnie na poważnie w wieku 12
  • #7 3943707
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Nie wiem jak z twoja wiedza na temat TTL czy ukladow logicznych CMOS. Ja sie wychowalem na TTL'ach wiec do nich sie odniose.
    Byl taki ukladzik 74121 lub 74123 jeden mial jednego a drugi 2 multiwibratory monostabilne a upraszczajac to jest takie cos co jak wyzwolisz np. wcisnieciem klawisza to na wyjsciu da ci impuls o ustawionej=zaprogramowanej dlugosci=czasie trwania. Do czego zmierzam laczysz 2 takie uklady z czego pierwszy ma 2-3sekundy a drugi 20sekund czas trwania impulsu i pierwszy wyzwalasz przyciskiem a wyjscie pierwszego wyzwala drugi. i masz rozwiazanie.
    Mam nadzieje ze to jasne jest chociaz troche.
    Takie obciazenie 10ma to bez problemu wytrzymaja typowe TTL'ki bez dodatkowych elementow.
    Co do mikrokontrolerow to jak nie masz doswiadczenia z programowaniem to nie baw sie w to bo czy masz programator ? a kto ci napisze wsad do mikrokontrolera ? no i cena kostki ale te nie sa wysokie.
    Jezeli chcesz to rozwine moj pomysl z TTLami czy CMOSami, tylko opisz bardziej szczegolowo te 8 poprzednich przyciskow.
    Pozdrawiam
  • #8 3944265
    lewytolewy
    Poziom 19  
    viayner bardzo proszę abyś rozwinął pomysł z TTLami czy CMOSami. co do mikrokontrolerów to nie będę się za to zabierał bo nie mam wiedzy o nich itd...

Ma być 8 przycisków(stykowych/chwilowych)
    Do każdego ma być przyporządkowana dioda led, i wyprowadzenie do urządzenia (2 kable Very Happy ).
    Pierwsze 2 przełączniki mają działać tak że gdy wcisnę jeden to zapali się jego dioda(ma się palić cały czas) i złączy na chwilę urządzenie. Gdy wcisnę drugi to pierwsza dioda się wyłączy a załączy się dioda drugiego przełącznika i złączy na chwilę urządzenie. Pozostałe 6 przełączników ma działać tak że, wciskam pierwszy (nie licząc już tych dwóch przedtem) włącza się dioda i złącza się na chwilę urządzenie. Drugi włącza się dioda i złącza się na chwilę urządzenie ALE NEI WYłąCZA DIODY PIERWSZEGO PRZEłąCZNIKA!!
    Trzeci włącza się dioda i złącza się na chwilę urządzenie ALE NEI WYłąCZA DIODY DRUGIEGO PRZEłąCZNIKA!!
    I tak dalej aż do 6 przycisku.
    Ale ma to działać w dwie strony czyli że przyciskam raz zapala sie dioda i jest styk wciskam 2 raz wyłącza się dioda i jest styk!!
    Całość moim zdaniem jest jasno opisana :)
  • #9 3945935
    pierzchan
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Przykładowe rozwiązanie dla sześciu niezależnych przycisków:
    Układ 74 132 to bramka NAND Shmita- wyeliminuje zakłucenia na stykach przycisku monostabilnego, kolejny układ 7473 to przerzutnik typu JK, posłuży nam jako dwójka licząca wciśnięcia przycisku, będzie sterował diodą poprzez tranzystorek oraz kolejnym układem czasowym typu 74 121. Układ ten wystawi na swoim wyjściu impuls o czasie trwania zależnym od podłączonych elementów RC w momencie gdy na wyjściu licznika pojawi się zbocze dodatnie lub ujemne, czyli przy każdym wciśnięciu przycisku układ wystawi sygnał sterujący tranzystorem, który z kolei załączy przekaźnik.

W jednej kostce 74132 więc 2 scalaki starczą CI na cały układ, w kostce 7473 są 2 niezależne przerzutniki ( zamiast JK można użyć D, tylko inaczej trzeba go połączyć), układ 74121 niestety jest pojedyńczy.... ale ogólnie koszt elementów jest niski....

Jak będę miał chwile to pomyśle nad tymi dwoma co zostały, pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Pomysł na przełącznik, skomplikowany "Isostat" schematppp.jpg (35.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3949327
    viayner
    Poziom 43  
    Witaj,
    pomysl kolegi jest nie zly, ja proponuje go uproscic, moje rozwazania dotycza tych dwuch przyciskow 1,2 zaleznych z pierwszego postu.
    Budujesz przerzutnik RS stosujac uklad 7474 gdzie sa 2 przerzutniko D mogace pracowac w konfiguracji RS lub kozystajac z ukladu 7400 czy 7402 budujesz sam przerzutnik RS z 2 bramek NAND czy NOR, co prawda w tym wypadku to nie jest przerzutnik RS tylko nieR-nieS ale z punktu widzenia zastosowania nie ma to najmniejszego znaczenia zmienia sie przyporzadkowanie wyjsc i tyle.
    Stosowanie bramki shmita nie ma sensu poniewaz ze wzgledu na tryb pracy przerzutnika RS drgania stykow nie maja znaczenia (wlacza go pierwsze zetkniecie stykow a dalsze nic juz nie zmieniaja).
    Z wyjsc przerzutnika RS sterujesz poprzez dodatkowa bramke dioda LED obciazalnosc rzedu 10mA wystarcza na diode LED, to samo wyjscie steruje tez dalej wejsciem przerzutnika monostabilnego 74121 (mozna dac 74123 sa 2 w jednej obudowie i minimalnie inna jest konfiguracja), czas trwania impulsu wyjsciowego zalezy od zewnetrznych elementow RC i moze siegac do 40 sekund.
    Po wcisnieciu powiedzmy klawisza przyporzadkowanego do R dioda LED swieci ciagle az do nacisniecia drugiego klawisza (w tym wypadku S) a na wyjsciu odpowiadajacego im 74121 masz impuls sterujacy przekaznikiem o rzadanej dlugosci, sytuacja dla klaiwsza S jest analogiczna.
    Oto odreczny schemacik:
    Co do tych 6ciu przyciskow narazie mam rozwiazanie ale dosc rozbudowane.
    Pozdrawiam
  • #11 3950578
    lewytolewy
    Poziom 19  
    a co powiecie na taki oto układ??
  • #12 3951337
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    rejestr przesowny, moze byc ale z tego co pamietam to mialo to zalaczac na stale diode a na chwile ten przekaznik wiec nie do konca to jest rozwiazanie.
    Ale dobry pomysl na te 6 zaleznych przyciskow tylko na wyjsciu masz miec staly poziom do diody LED a impuls do przekaznika a ten uklad nie zapewnia tego drugiego.
    Musisz jeszcze pomyslec nad "powrotem", jak pisales ma to dzialc tez w dol. Moze licznik 2 kierunkowy.
  • #13 3960299
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Szczerze mówiąc już się w tym wszystkim pogubiłem czy mógłbym prosić was o podsumowanie :)
    Z góry dziękuje
  • #14 3962079
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    mam cos co cie moze zainteresowac, chciales na tranzystorach i przekaznikach, prosze:
    A dziala to tak:
    1) po wlaczeniu zasilania dzieki wymuszeniu przez rezystor R1, T1 jest otwarty a wiec w miejscu Q1 jest 0V, LED swieci, to w Q2 musi byc +. T1/T2 tworza odpowiednik przerzutnika RS z poprzednich postow.
    2) skoro Q1=0V to T3 jest otwarty i laduje C przez rezystor 100K, od niego to zalezy szybkosc ladowania tego kondensatora a wiec i czas otwarcia/zamkniecia przekaznika. DZ podnosi prog napieci przy ktorym zalaczy sie tranzystor T4, otworzy sie on gdy napiecie na C przekroczy napiecie diody zenera DZ + 0.7V na zlacze BE.
    3) Tranzystor T5 jest odwrotnoscia T4 wiec gdy T4 przewodzi (P1 dziala) to T5 nie przewodzi i P2 nie dziala.
    Lewa strona schematu jest analogiczna i dziala w lustrzanym odbiciu (elementy lewej strony beda mialy indeks L).
    Skoro T1 jest otwarty to T2 jest zamkniety, T3 przewodzi ale T3L nie, otwiera sie z opoznieniem T4/P1 (zamyka sie z opoznieniem T5/P2) wiec T4L jest zamkniety i P1L otwarty ale T5L przewodzi i P2 jest zwarty.
    Dotkniecie S1, S2 zmienia jego stan na przeciwny, rezystory przy przelaczniku nie sa niezbedne, mozesz wprost
    zwierac baze z masa. Podobnie R1 nie jest niezbedny.
    To bylby uklad odpowiedzialny za te 2 zalezne przyciski 1,2.
    Mam nadzieje ze to jest jeszcze jasne
    Pozdrawiam.

• #15 3963800
    michal54_87
    Poziom 17  
    Ocena: 94
    ja sie podlacze do tematu mi potrzeba daje napiecie 12v i daje mi napiecie na pierwsze urzadzenie dam drugi raz napiecie i da mi na drugie urzadzenie <beda to przekazniki>
  • #17 3964268
    michal54_87
    Poziom 17  
    wiec tak potrzebna mi to jest do bramy rozsuwanej, sterownik bede mial cantralke samochodowa ,w pilocie jest zamknij otworz i teraz chce zrobic gdy dam przycisk otworz to mi sie brama otwiera i gdy np jest w polowie nacisne jeszcze raz przycisk otworz to mi sie brama zatrzyma i teraz albo dam spowrotem przycisk otworz badz zamknij wiem ze mosza byc krancowki itp. ale mnie tylko interesuje jak by zrobic tylko taki sam licznik co bedzie liczyl jak by do 2
  • #18 3964494
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    do michal54_87, jezeli interesuje cie tylko licznik do 2 to uzyj przerzutnika powiedzmy typu JK 7472 jezeli dobrze pamietam, laczysz J,K do + a sterujesz C, pierwszy impuls na wyjsciach Q=H a nieQ=L kolejny impuls zmiana stanow n a przeciwne, w sumie bedzie tu dzialal dowolny inny przerzutnik powiedzmy D 7474 w konfiguracji dzeilnika przez 2.
    Czyli do twojej bramy: na wejscie licznika C podajesz impuls z pilota (nie wazne jaki lawisz wcisnales wazne ze cokolwiek wcisnales) i to steruje wlaczeniem/wylaczeniem silnika przesuwu bramy, drugi ukladzik rozpoznaje ktory to klawisz (zamknij / otworz) i steruje kierunkiem obrotow silnika.
    Mam nadzieje ze to jasne.
    Pozdrawiam
  • #19 3965721
    michal54_87
    Poziom 17  
    jasne ze to jasne :D:D jak dasz mi schemat:P
  • #20 3965764
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Rozdzial Liczniki -> http://www.i-lo.tarnow.pl/edu/inf/prg/pmc/pages/04.htm#przerzutniki
    Rozdzial 4.3 Liczniki -> http://zstux.ita.pwr.wroc.pl/slawek/WYKLAD7.pdf
    Prawie gotowe rozwiazanie na CMOS'ach-> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179573.html?sid=97f2effada38c4bd087431a59af0b080
    Twoim przyciskiem sa sygnaly z pilota, kazde nacisniecie klawiasza (dowolnego) jest rownoznaczne ze zwarciem przycisku.
    Pozdrawiam
  • #21 3966111
    michal54_87
    Poziom 17  
    dzieki ale chyba nie dokonca to jest co chcialem ;d raz przyciskam daje mi tylko impus na 1 przekaznik 2 raz przyciskam daje mi impuls na 2 przekaznik trzeci raz przyciskam to spowrotem na pierwszy
  • #22 3970029
    viayner
    Poziom 43  
    Witam, to jest to co chcesz,
    impuls z przycisku dajesz na wejscie zegarowe przerzutnika a przekazniki sterujesz z wyjsc Q i nieQ. Stany wyjsc zmieniaja sie na przeciwne po kazdym wcisnieciu przycisku, wiec:
    pierwsze nacisniecie = wyjscie Q uruchamia przekaznik 1, wyjscie nieQ neaktywne, drugie przycisniecie teraz nieQ uruchamia przekaznik 2 a Q nie aktywne, trzecie przycisniecie bedzie jak przy pierwszym i tak w kolko.
    Pozdrawiam
  • #23 3970205
    michal54_87
    Poziom 17  
    oki dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaprojektowania przełącznika z 8 przyciskami stykowymi, gdzie każdy przycisk ma przypisaną diodę LED oraz wyprowadzenie do urządzenia. Pierwsze dwa przyciski mają działać jako przerzutnik RS – naciśnięcie jednego zapala jego diodę na stałe i chwilowo łączy urządzenie, naciśnięcie drugiego wyłącza pierwszą diodę i zapala drugą, również chwilowo łącząc urządzenie. Pozostałe sześć przycisków ma działać niezależnie, zapalając swoje diody i chwilowo łącząc urządzenie bez wyłączania diod innych przycisków. Układ ma działać dwukierunkowo, umożliwiając włączanie i wyłączanie diod oraz sterowanie impulsowe urządzeniem. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przerzutników RS (np. 7474), monostabilnych multivibratorów (74121, 74123) do generowania impulsów czasowych, bramek NAND Schmitta (74132) do eliminacji drgań styków, przerzutników JK (7473, 7472) do liczenia impulsów oraz układów CMOS i TTL. Dyskutowano także o alternatywie z mikrokontrolerami, jednak ze względu na brak doświadczenia i programatora, preferowane są układy dyskretne. Rozwiązania z przekaźnikami i tranzystorami są możliwe, ale mniej wygodne ze względu na rozmiar, hałas i koszty. Przedstawiono schematy i opisy działania układów z tranzystorami i przerzutnikami, które realizują wymaganą logikę. Wskazano również na konieczność sterowania diodami LED stałym poziomem, a urządzeniem impulsowo. Dodatkowo omówiono prostsze układy do sterowania dwukierunkowego zliczania impulsów dla zastosowań takich jak sterowanie bramą rozsuwaną. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie układów TTL/CMOS (przerzutniki RS, monostabilne, liczniki) do realizacji logiki przełącznika z impulsowym sterowaniem urządzenia i stałym sygnalizowaniem LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA