logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i falujący zasięg szybkie zużycie baterii

sebcosk 14 Kwi 2006 13:47 2419 5
  • #1 2527098
    sebcosk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Używam Nokii od 2 lat, ale od ok 2 miesięcy faluje mi zasięg w czasie rozmowy (max do połowy i spowrotem) lecz nigdy nie traci zasięgu i nie przerywa rozmowy. Towarzyszy przy tym od tego momentu szybkie zużycie baterii ok 2 dni używając przez ok 5godz dziennie bluetootha. Zużycie bateri do 2 dni napewno nie jest winą większego poboru proądu bo jest włączony bluetooth, gdyż korztsyam z niego już ok 8 miesięcy i na bluetoothie pracowała ok 5dni. Sądziłem, że to bateria ma już 2,5 roku dość eksploatowana więc wymieniłem na blank nówke orginał o identycznych parametrach ale nic to nie dało Zasięg Faluje i trzyma 2 dni.
    Czy to do naprawy, czy lepiej nowy telefon?
    Możecie mi poradzić jako serwisantowi gdyż naprawiam inne rzeczy elektroniczne włącznie z SMD, ale nie telefony.
    A poniewąz są tu doświatczeni serwisanci GSM prosze o radę i pomoc ewentulaną gdzie szukać przyczyny.

Szukałem po innych postach , ale nic konkretnego
  • #2 2527318
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    na początek bym wygrzał końcówke diplexer i mjoliner (jesli to nie pomoże stawiałbym na końcówke mocy)
  • #3 2528091
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    jesli nie zamierzasz wyjezdzac nigdzie to po prostu wymien koncowke mocy na pf109 ewentualnie modul BT i po problemie :)

pozdrawiam.

Łukasz.
  • #4 2548722
    sebcosk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    NOOKIA napisał:
    na początek bym wygrzał końcówke diplexer i mjoliner (jesli to nie pomoże stawiałbym na końcówke mocy)

gdzie szukać diplexera i za co odpowiada
    oraz końcówka gdzie jest i za co odpowida
    co to wygrzanie rozumiem że lutowanie ale jakie i czym
    zamieszczam jpga byscie mi mogli okreslic miejsce tych elementów
    Załączniki:
    • Nokia 6310i falujący zasięg szybkie zużycie baterii nokia.jpg (236.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 2548780
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    1. Diplexer [inna nazwa: switch antenowy] to ten jasno srebrny układ zaraz pod diodami od IRDY. To ten układ NAD tym dużym czarnym układem BGA.
    2. Końcówka mocy [inna nazwa PA] to właśnie ten duży czarny układ BGA. Leży on ,,pomiędzy" stykami od baterii.
    3. Wygrzewanie to przelutowanie połączeń pomiędzy układami a płytą telefonu. Używa się do tego spacjalnej stacji na gorące powietrze - HotAir.

Jeżeli nie masz sprzętu to sobie odpuść. Acha... jak opisy moje nie są zrozumiałe to oznacze Ci na rysunku te elementy ale myśle, że już wiesz o co chodzi.

POZDRAWIAM.
  • #6 2548790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA