logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vento 1,8 - przy dodawaniu gazu jest odgłos tak jakby zawory grały.

umi 07 Mar 2006 19:34 2317 13
REKLAMA
  • #1 2386823
    umi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Mam pytanie
    Vento 1,8 typ silnika ABS monowtrysk 92 rok
    przy dodawaniu gazu bez względu na temperaturę silnika jest odgłos tak jak by zawory grały a zapłon i rozrząd są ustawione dobrze , czujnika spalania stukowego niema i niebyło.

Co z można zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2387029
    rumun-r32
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    sprawdz sobie rozrząd napewno jest zle ustawiony! przez co innego by nie grały jak nie potrafisz to poszukaj sobie jakiegos mechanika i ci ustawi rozrząd a wsumie to nie jest trudne masz tam znaki. najprawdopodobiej jest przesunięty wałek o jeden lub dwa zęby do przodu. bo np jak by szklanki były zepsute to by grały na rozgrzanym silniku. masz tam gaz? bo na gazie tego tak nie słychać, a na benzynie to dopiero grają ja miałem tak samo i niby rozrzad wydawał sie dobrze ustawiony a był o jeden ząbek do przodu a przez to samochód jest 30% słabszy
  • REKLAMA
  • #3 2387070
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    A ja bym sprawdził czy nie jest za bardzo przyśpieszony zapłon.
  • #4 2387091
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    a przypadkiem ten dzwiek nie nasila się przy 2500-3500 obr/min ?
  • REKLAMA
  • #5 2387152
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Jeżeli mówisz że zapłon jest dobrze to ile stopni masz wyprzedzenia?
  • REKLAMA
  • #6 2390460
    umi
    Poziom 12  
    Zapłon jest ustawiony na 6 stopni
    słychać to w pełnym zakresie obrotów silnika
    czy jest możliwe że koło pasowe wałka w głowicy jest przestawione względem krzywek na wałku? czy jest blokowane klinem?
    I jeszcze jedno pytanie
    Czy trzeba zablokować sterownik silnika do regulacji zapłonu? jeżeli tak to na jakich obrotach?
  • #7 2390968
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Stukanie zaworów wskazuje na ubogą mieszankę, sprawdż potencjometr
    przepustnicy jak jest ustawiony.
  • #8 2393878
    umi
    Poziom 12  
    Jak to można sprawdzić?
    Czy jest potrzebny do tego specjalistyczny przyżąd?
    Trochę pomogło przestawienie rozrządu o jeden ząbek,auto zrobiło się żwawsze
    Czy palec rozdzielacza powinien być z oporem czy nie?
  • #9 2394292
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 485
    jak wyglada palec nie wiem ale proponuję wymienić paliwo
    (za mało oktan)
  • #10 2394366
    umi
    Poziom 12  
    Nalałem nawet 99plus V power i zadnego rezultatu

Dodano po 59 [minuty]:

Apropo paliwa!
    Ile ten silnik powinien palić w mieście przy spokojnej jeżdzie? tzn do 3000 obr ?
    bo mój egzemplarz spala około 11 litrów a sonda i termostat są nowe orginały .
  • #11 2394891
    rumun-r32
    Poziom 15  
    ustaw sobi jeszcze raz ten rozrząd i zapłon po swojemu ustaw wał w pozycji zero na skrzyni biegów jest taki plastikowy korek odkrec go i tam jest na sciance strzałka a na kole zamachowym rowek tak zwany punkt zero sciag koło pasowe z wałka zozrzadu i zobacz czy jest klin zabezpieczający przed obruceniem. Na kole pasowym jest mały punkcik okrągły oznaczający punkt zero a na obudowie u gury jest mała szczałka ustaw to tak zeby szczałka wskazywała ten punkcik nigdy zeby punkcik nie był do przodu! A zapłon to sobie ustaw w ten sposób daj mu 3000-3500 obr/m i ktec sonie aparatem zapłonowym i szukaj punktu w którym silnik najrówniej pracuje> musi pomóc
    Pozdro
  • #12 2394931
    umi
    Poziom 12  
    Punkt na kole pasowym wałka głowicy ma się zgadzać z płaszczyzną głowicy czy z oznaczeniem na plastikowej obudowie rozrządu? boróżnica jest jednego zęba w ustawieniu?
  • #13 2398771
    rumun-r32
    Poziom 15  
    nigdy do przodu!!!!
    z tego co czytałem na swojej poczcie to przysłałi mi z elektrody meila o tym ze moja rada ci pomogła? i autko chodzi płynnie ci znacznie ciszej?
  • #14 2399116
    umi
    Poziom 12  
    Auto zbiera się lepiej ale te dziwne dziwięki jeszcze są
    Wielkie dzięki za podpowiedż
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Volkswagen Vento 1,8 z 1992 roku, silnik ABS monowtrysk, pojawia się dźwięk przypominający stukanie zaworów podczas dodawania gazu, niezależnie od temperatury silnika. Zapłon i rozrząd są według użytkownika poprawnie ustawione, a silnik nie posiada czujnika spalania stukowego. Wskazano, że najczęstszą przyczyną jest przesunięcie rozrządu o jeden lub dwa zęby, co powoduje stukanie i obniżenie mocy silnika. Zalecane jest ponowne dokładne ustawienie rozrządu, zwracając uwagę na prawidłowe oznaczenia punktu zerowego na kole pasowym wałka rozrządu i plastikowej obudowie. Wałek rozrządu nie powinien być przesunięty do przodu względem oznaczeń. Zapłon powinien być ustawiony na około 6 stopni wyprzedzenia, a regulację najlepiej przeprowadzać przy obrotach 3000-3500 obr./min, szukając punktu najrówniejszej pracy silnika. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie potencjometru przepustnicy, mieszanki paliwowo-powietrznej oraz jakości paliwa (zalecane paliwo o wyższej liczbie oktanowej, np. V-Power 99). Wymiana paliwa nie przyniosła poprawy, a spalanie w mieście wynosi około 11 litrów na 100 km przy spokojnej jeździe. Palec rozdzielacza powinien mieć lekki opór podczas obracania. Po korekcie rozrządu auto pracuje żwawiej, choć dźwięki nadal występują, co może wskazywać na dalszą potrzebę regulacji lub diagnostyki mieszanki i zapłonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA