logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie przyciemnić szyby w 2-drzwiowym aucie? Krok po kroku

matel01 16 Kwi 2006 10:37 8477 3
REKLAMA
  • #1 2533569
    matel01
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    WITAM MAM 2 DRZWIOWE AUTO I CHCIAŁEM PRZYCIEMNIM W NIM SZYBY JAK W POWSZEDNIM. O TYLE ZE WE WCZEŚNIJSZYM AUCIEM PRZYCIEMNIAŁ MI FACHOWIEC,I NIE WIDZIAŁEM JAK ON TO ROBI, TYŁ CHCIAŁEM PRZYCIEMNIĆ SAM A PRZEDNIE JAŚNIEJSZA FOLJĄ OKLEIŁ BY MI ZAKŁAD,NIE WIEM JAK TO SIE ROBI NIBY SPRAWA JEST PROSTA ZRASZAMY SZYBE NAKLEJAMY FOLJE I ŁOPATKĄ WYGARNIAMY WODE SPOD NIEJ,ALE SZŁYSZAŁEM KILKA MITÓW NA TAN TEMAT,PODOBNO PRZECIERAJA SZYBĘ PAPIEREM SCIERNYM 2000-3000TYŚ ZEBY USUNAĆ KROPKI NA KTÓRYCH POWSTANIE PÓŻNIEJ BĄBEL POWIETRZNY INNI MÓWIA ZE PRZY GŁADZENIU FOLII TRZEBA UŻYĆ OPALARKI ZEBY DELIKATNIE ROŻGRZAĆ FOLIE WTEDY LEPIEJ SIE WYKŁADA, JAK KTOŚ WIE JAK TO SIE ROBI FACHOWO TO PISZCIE KROK PO KROKU,DZIEKI

Nie pisz dużymi literami!
    j.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2533713
    MARKY266
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam!

Przyciemniam szyby zawodowo z atestem i sądzę ,że może Ci być ciężko,ale do odważnych świat należy.Na początku dobra folia:Armorlite,Sungard,Classis,Foliatec,Bruxafoll bez tego ani rusz.
    Szyby boczne zasadniczo nie wymagają nagrzewania opalarką.Co do tyłu to najpierw dokładnie umyj i odtłuść szyby.Myjemy dwa razy wodą z delikatnym detergentem np.Ludwik,Sunlicht następnie dobrze byłoby je odtłuścić np.benzyną ekstrakcyjną.Jeżeli nie masz specjalnej skrobaczki to przejedź szyby papierem ściernym 3000 ale zawsze z góry do dołu (uważaj na linię ogrzewania szyby tylnej),następnie jeszcze raz umyj wodą z roztworem i szybą jest wstępnie przygotowana.Folia kurczy się zawsze z długośći więc ewentualne nagrzewanie tylk ow tym układzie.Przytnij sobie folię na zewnętrznej powierzchni szyby do wymiaru szyby.Następnie woda z roztworem na 1litr 2 łyżki płynu spryskaj folię od strony klejowej i na szybie i rozporowadź w formie krzyża od środka do zewnątrz.

Będzie ci ciężko jeżeli masz szyby obłą.Wtedy przy docinaniu folii na zewnętrznej powierzchni szyby(oczywiście również namocz sobie szybę i warstwę ochronną folii)powstają tzw.palce*naddatki folii)bierzesz opalarkę ustawiasz na min.450 stopni i delikatnie podgrzewasz palce na odcinku nie większym niż 5cm i następne aż do góry.Zazwyczaj palców robi się kilka kązdy pojedyńczo na krótkim odcinku podgrzewasz.
    Po podgrzaniu na palcu pojawia się szlaczek(folia się kurczy-wtedy delikatnie go rozprowadzasz ku krawędzi szyby.

Najlepiej spróbój na jakiejś owalnej powierzchni z małym kawałkiem folii zorinetujesz się jak folia się kurczy.

Ogólnie może Ci być trudno,ale do odważnych świat należy-powodzenia.

Pamiętaj:Folia musi być firmowa nie badziew za 30 zł bo to jest nalepka.

Pozdrawiam

Marek"Auto Sonar"
  • REKLAMA
  • #3 2538203
    matel01
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mam opla astre 3 drzwiowy szyba tylnia nie jest tak bardzo owalna jak we wcześniejszym aucie miałem (mazda) dzieki za fachowa pomoć,pozdrawiam
  • #4 2539252
    Hurek88
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Fachowa odpowiedz!!! najlepiej jak by moderatorzy podniesli ten temat aby wszyscy mogli wkoncu "fachowo" przyciemniac szyby. Pozdrawiam
REKLAMA