logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do ograniczenia prędkości internetu na Windows XP i 98

filip.s 16 Kwi 2006 11:48 1707 6
REKLAMA
  • #1 2533734
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Witam, mam neostrade i podłączone dwa komputery w sieć, serwer ma windowsa XP a klijent ma windowsa 98, poszukuje programu który udostępniał by internet klijentowi z ustaloną predkoscia, np 10kb/s download i 5kb/s upload.
    Pozdrawiam i liczę na odpowiedz.

Filip
  • REKLAMA
  • #2 2533756
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    pod XP?
    rozbawiłes mnie, postaw jakis router, albo przepuść to przez jakiegoś pc na linuchu i zrobisz wstystko :) , tylko pytanie czy bedzie ci sie to opłacać, pozatym te prędkości co napisałes to smiech na sali co z tym mozna zrobić bo na moj gust nic
  • REKLAMA
  • #3 2533783
    filip.s
    Poziom 23  
    Spoko, napisałem tylko teoretycznie :) chodzi mi o to zeby drugiemu komputerowi ograniczyć predkość, bo czasami ten drugi komp sciąga z emula mi sie wolno strony przez to otwierają. czy jest mozliwość zrobienia tego na XP ?

Filip
  • REKLAMA
  • #4 2533787
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    od 5 lat sie dze w bagnie zwanym sieci komp.., i jeszcze sienie spotkałem, można by przykminić w ustawieniach kart sieciowej ale max po 10mbps w half to i tak o dużo za dużo , chyba ze wsadzić uszkodzoną kiedyś miałem kilka tkich ze max co po nich chodziło to 5-10KBps ;)
  • Pomocny post
    #5 2533832
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Poszukaj programu Winroute lub Wingate. Osobiście nie bawiłem się rozdziałem pod Windowsem, ale słyszałem, że tymi programami to da sie zrobić i sa najpopularniejsze do tego celu.
    Do Mefi_sc: kolega napisał 10/5 kb/s, a nie kbit/s. Ja zaczynałem od rozdzielania podobnej prędkości (SDI) na 10 komputerów i ludzie nie mówili, ze nic się nie da zrobic :P
  • REKLAMA
  • #6 2533890
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    a czy ja napisałem ze sie nie da, napisałem ze sie nie spotkałem a to pewna róznica ;) wesołego jaja btw
  • #7 2533905
    filip.s
    Poziom 23  
    Ok dzieki za pomoc :) a te predkości to napisałem teoretycznie.
    Temat zamykam

Filip

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sieć z dwoma komputerami: serwer z Windows XP i klient z Windows 98, korzystające z Neostrady. Poszukuje programu umożliwiającego ograniczenie prędkości internetu dla klienta do określonych wartości (np. 10 KB/s download, 5 KB/s upload). W dyskusji pojawiły się sugestie użycia routera lub systemu Linux do kontroli przepustowości, jednak ze względu na niskie prędkości, rozwiązania sprzętowe mogą być nieopłacalne. Wskazano także programy Winroute i Wingate jako popularne narzędzia do zarządzania i ograniczania prędkości internetu pod Windows. Dyskutowano również o ograniczeniach sprzętowych kart sieciowych, które standardowo nie pozwalają na tak precyzyjne ograniczenia prędkości. Ostatecznie autor potwierdził, że podane prędkości były teoretyczne i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA