logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiteON Ltr-40125s - Czy można zmienić firmware na 48125s?

CCC13 27 Maj 2003 16:19 2073 17
REKLAMA
  • #1 228468
    CCC13
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Model nagrywary jak w tytule, firmware: zps6, jakis dziwny, tera czy ten sprzet mozna przerobic na 48125s? bo tam cos bylo nasrane z versjami firmware, czym one sie ruznily? ktos cos dumal z tym?
  • REKLAMA
  • #3 228555
    CCC13
    Poziom 14  
    ten servis kazdy zna, gdyby tam byla konkretna odpowiedz na to co ja chce wiedziec to bym tu posta nie pisal
    over
  • REKLAMA
  • #5 229005
    kenny
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    idz na strone tą i tam wszystko znajdziesz tylko uważąj z zabawą pozdrawiam Kennyhttp://liteon.notrix.net/
  • #6 229028
    Kaki
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam ten sam model nagrywarki, z Biosami bawilem sie ile wlezie i ani razu nic nie schranilem, wiec przy przerobce nie powinno byc problemow...

Inna sprawa, ze zniknelo mi gdzies 48kB cache'u i nie wiem dlaczego...
  • #7 230155
    CCC13
    Poziom 14  
    z tego co pamietam ostatni jakis flash do tej nagrywary zmniejszal cash, newiem po co, ale tak ma byc, problem jest w tym ze na cdrinfo jest napisane ze mozna przerobic tylko model 40125s z firmware. xs0x. a tu jest wglwe inny, i na linku jednym co podaliscie jest napisane ze mozna go przerobic na 40125w!!! juz sam niewiem
    zawsze w sumie mozna zrobic backup firmwaru mtkflash, nom, a ta nagrywara to ma czarny panel, i nie ma wyjscia na sluchawki,
    dzieki wam za info
    pozdro
  • REKLAMA
  • #8 231217
    Kaki
    Poziom 11  
    Tylko, ze w moim przypadku przywroocenie biosu nic nie dalo... Cache zniknal jak Amen w pacierzu :(
  • #9 231465
    CCC13
    Poziom 14  
    vZS0G
    Zmiany:
    Bios wprowadza możliwość zapisu w trybie P-CAV oraz dodaje obsługę MountRainier. Działa tylko z poziomu DOS'a (w przypadku małej ilości pamięci załaduj himem.sys). Po wgraniu nowego biosu zmniejsza się ilość dostępnej pamięci bufora z 2048 KB do 1984 KB.

Bios ten ma status NIEOFICJALNY - nie jest dostępny na stronach WWW producenta.

Ponadto z przeprowadzonych testów (oraz sygnałów nadsyłanych przez użytkowników wynika)iż jakość nagrań oraz stabilność pracy nagrywarki korzystającej z tej wersji Biosu pozostawia wiele do życzenia.

To jest opis jakiegos biosu liteona z tym ze nieoficjalny, jak widac tak ma byc, ale czemu przy przywruceniu biosu jest taki sam cash to niewiem moze on cos zapisuje gdzies jeszzce jakies info? ale wazne ze dziala

a i udalo sie zrobic ten model bez problema i to w dodatku na 48125W!!! a w najswiezrzym biosie jest poprawion blad overburningu wlasnie do 5W, \bo do 5s chyba niema

dzieki wam, pozdro
  • #10 231783
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    daj se luz chłopaku - niechcący spieprzysz sobie nagrywarę i to przez głupotę bo zachciało ci się mieć gorzej nagraną płytę o kilka sekund szybciej - prośba bez durnych zapędów....
  • #11 232214
    CCC13
    Poziom 14  
    jaka gorzej nagraną płyte? o czym ty mowisz, gadasz jakby np lepiej kupic nowa 48 i wtedy bede mial dobrze nagrana plyte tak? moze lepiej mi kupic 2x? :) skoro 40125s i 48125s/w to jeden i ten sam sprzet a liteona nie da sie zabic !!!!! a po za tym to wiedza czasami sie przydaje mozna oszczedzic pare groszy na zakupie nagrywarki no i przy okazjii np do tych slabszych modeli nie ma swiezych updateow.
  • #12 701003
    lucyferus23
    Poziom 14  
    [quote="... a liteona nie da się zabic !!!!! [/quote]

i tutaj cie zagne ja swojego liteona zabilem po uplywie 13 miesiecy
    no i tutaj pytanie dlaczego system wykrywa mojego liteonka wsio gra w nero tysz jest moje cacko no a jak przychodzi do odczytania czy do zapisu to cieplego zura na mnie zalewa i niechce ani czyytac ani pisac????

HELP ME!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #13 701447
    CCC13
    Poziom 14  
    nie da sie zabic mialem w sensie, nie zabijesz go flashowaniem, a optyka chba nigdzuie nie jest wieczna :)
  • #14 2509682
    weczi
    Poziom 12  
    mam ten model
    IDE\CDROMLITE-ON_LTR-40125S__ZPS6_\5&1E37D5F0&0&0.1.0
    i mam taki problem, ze do tej pory bylo wszystko ok, nagle z dnia na dzien zrobilo sie cos takiego:
    nie odczytuje zadnych plyt - choc bios i system prawidlowo rozposnaja naped...
    ciagle mimo ze niema zadnej plytki wsadzonej pisze ze zawiera fotografie cyfrowe itd. i mozna normalnie wejsc na niego ale niestety nic niema, bo jak jesli niema wsadzonej plyty?! jest pusto!
    wsadze plyte, pomieli chwileczke i cisza, dalej to samo - zawiera fotografie... juz mnie szlag trafia!!! HELP!
    gg 1460507 bym bardzo prosil
  • #15 2509879
    lucyferus23
    Poziom 14  
    milem podobny problem tyle ze niewidizal zadnej plyty. niz zero jakiego kolwiek odzewu. niewytrzymalem i kupilem nowa LG nagrywarke DVD :D
  • #16 2511256
    weczi
    Poziom 12  
    tez sie nosze z zamiarem kupienia nagrywarki dvd ale chce zostac przy liteon'ie chyba ze jakas benq czy cos, ale panel musi byc czarny...
    ale to przesada zeby takie jaja sie dzialy - moze jednak znajdzie ktos dla mnie jakas recepte, bo jako informatyk jestem pusty ;/
  • #17 4195172
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam.

Może ma któryś z Was zawartość biosu do LTR-40125S - w formacie bin.
    albo może podesłać (na mój koszt) kość lub całą płytę z uszkodzonego napędu - (do oddania oczywiście).
    Problem jest w tym że właśnie mój znajomy wgrał sobie zawartość od 48125S - i teraz napęd nie nagrywa - czytać owszem czyta rewelacyjnie i wcześniej był dobry. Oczywiście firmowym (Liteona) programem powrócić do poprzedniego stanu nie można, bo go wykrywa jako napęd 48125S i nie chce "łyknąć" zawartości od 40125S, poradzić mogę mu jednak za pomocą programatora i stąd moja prośba o zawartość w formie binarnej.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zmiany firmware w nagrywarce LiteON LTR-40125S na wersję przeznaczoną dla modelu 48125S lub 48125W. Użytkownicy wskazują, że oficjalne firmware dla 40125S to wersje xs0x, natomiast posiadany firmware ZPS6 jest inny i nie jest oficjalnie wspierany. Nieoficjalne BIOS-y umożliwiają m.in. zapis w trybie P-CAV oraz obsługę MountRainier, jednak wiążą się z redukcją pamięci bufora z 2048 KB do około 1984 KB oraz mogą powodować problemy ze stabilnością i jakością nagrań. Próby przeróbki na 48125W są możliwe, ale nie zawsze skuteczne, a powrót do oryginalnego BIOS-u nie zawsze przywraca pełną funkcjonalność, np. utracony cache. Użytkownicy zalecają ostrożność przy flashowaniu firmware, gdyż choć nie można "zabić" napędu samym flashowaniem, to optyka i mechanika mogą ulec awarii. W dyskusji pojawiły się także problemy z odczytem płyt i błędnym wykrywaniem zawartości napędu. Wskazano przydatne serwisy i fora, takie jak cdrinfo.pl oraz liteon.notrix.net, gdzie można znaleźć firmware i informacje techniczne. Jeden z użytkowników poszukuje oryginalnego BIOS-u w formacie binarnym do LTR-40125S, aby przywrócić napęd po nieudanym flashowaniu firmware od 48125S.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA