logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na monitorze po uruchomieniu komputera, karta i RAM sprawdzone

Buntownik 03 Lip 2006 09:28 2150 11
REKLAMA
  • #1 2785660
    Buntownik
    Poziom 11  
    Witajcie.

Mam problem. Po wciśnięciu przycisku POWER następuje rozruch, nie ma sygnałów dźwiękowych, a na monitorze pozostaje "no signal input or cable disconnected". Wiem, że to nie karta graficzna, bo wymontowałem ją i podłączyłem do innego kompa. Na pewno też nie ram, bo nie ma sygnału dźwiękowego. Co robić? Dzięki z góry za poradę.

Buntownik z Wyboru
  • REKLAMA
  • #3 2785792
    Buntownik
    Poziom 11  
    Monitor też sprawdzałem, mam trzy komputery w domu i dwa monitory, próbowałem różnych kofiguracji -> monitor sprawny na 100%.
  • #4 2785814
    niegowic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sprawdz czy karta graficzna jest dobrze docisnieta jesli to nie pomoze sprobuj wlozyc inna i sprawdź. Podlaczony masz glosniczek do plyty? Bez niego piszczec nie bedzie...
  • REKLAMA
  • #5 2785822
    Buntownik
    Poziom 11  
    Karta graficzna jest w porządku, bo wkładałem ją do drugiego kompa i działała, a do tego włożyłem inną i nie działało nadal. Czy jest możliwe by to było spowodowane malfunkcją płyty głównej?
  • REKLAMA
  • #7 2785836
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Cytat:
    malfunkcją
    :D ciekawe określenie

Czy ta płyta niema przypadkiem jakiejś grafiki onboard?
    Na przyszłość podawaj wszelkie możliwe dane takie jak modele urządzeń o których piszesz w pierwszym poście.
  • #8 2785843
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Odlacz od plyty wszystkie zbedne karty i napedy, zostaw tylko karte graficzna, ram i procesor i zobacz czy wytedy sie uruchomi.
    Oczywiscie sprawdz w innym komputerze czy ten ram/procesor/karta graficzna sa sprawne.
    Zasilacz sprawdz miernikiem lub podlacz jakis inny na czas testow.
    Zobacz czy po wyciagnieciu ramu pcspeaker wydaja z siebie jakis dzwiek.
  • #9 2785858
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Pamiętam że widziałem w BIOSie taką opcję jak "Init Display First" i można było wybrać między AGP i PCI - ja sam nigdy nie miałem z tym problemów, ale przy takich okolicznościach taka przyczyna sama się nasuwa.
    Oczywiście w takim wypadku najlepszym rozwiązaniem jest reset ustawień BIOSu jak zaleca lukashb.
  • #10 2785894
    Buntownik
    Poziom 11  
    No ale co może mieć wspólnego bios, skoro nawet nie ukazuje się jakiś tam memory test czy inne takie. (od razu mówię że jestem laikiem i nie za bardzo się na tym znam). Oczywiście spróbuję zrobić clear cmosa, chociaż nie wiem czy to coś da (spodziewam się najgorszego).

Co do podmieniania do innych kompów podzespołów to nie mam zbytniej możliwości, jako że pozostałe kompy to stare antyki i nie nadają się raczej, ale zobaczymy co się da zrobić. W każdym bądź razie dzięki za porady, oczywiście po powrocie z pracy wszystkie przetestuje. Pozdrawiam
  • #11 2785910
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Jeszcze jedno: co rozumiesz przez rozruch?
    Zupełnie co innego jeśli komputer zachowuje się jakby ładował system a jedynie nie ma obrazu niż jeśli w ogule nie startuje.
    Jak doszło do uszkodzenia?
    Zacznij od uruchomienia gołej płyty z procesorem i głośniczkiem bez ramu, grafiki, napędów itd.
  • REKLAMA
  • #12 2785973
    Buntownik
    Poziom 11  
    No włącza się zasilanie, wiatraczek działa, ale nie ma ładowania systemu ani burczenia kiedy "myśli". Do uszkodzenia doszło tak bez powodu, chyba że odłączenie monitora mogłoby coś takiego spowodować, ale raczej nie sądze bo często był on odłączany i podłączany do innego komputera. No cóż, będę musiał spróbować uruchamianie selektywne jakie sugerujecie i sprawdzanie po kolei podzespołów, ale to dopiero wieczorem, kiedy wróce z pracy. Dziękuje za porady, które z pewnością okarzą się wielką pomocą dla mnie i doprowadzą do powrotu sprzętu do życia. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Buntownik z Wyboru

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku sygnału na monitorze po włączeniu komputera, mimo że karta graficzna i pamięć RAM zostały sprawdzone i działają poprawnie na innych komputerach. Monitor również jest sprawny, co wyklucza jego uszkodzenie. Brak sygnałów dźwiękowych podczas rozruchu sugeruje, że problem może leżeć po stronie płyty głównej lub ustawień BIOS. Zalecane działania to wykonanie resetu CMOS (CLR CMOS), sprawdzenie poprawności osadzenia karty graficznej, testowanie komputera w minimalnej konfiguracji (tylko płyta główna, procesor, RAM i karta graficzna), a także weryfikacja zasilacza. Wskazano również na możliwość problemów z ustawieniami BIOS, np. opcją "Init Display First" wybierającą między AGP a PCI. Brak uruchomienia testów pamięci i innych sygnałów BIOS może wskazywać na poważniejszą awarię płyty głównej. Autor planuje przeprowadzić testy selektywne po powrocie do domu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA