logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada M700 i błędy podczas instalacji systemu !

tomlem666 17 Kwi 2006 08:58 1680 9
REKLAMA
  • #1 2536060
    tomlem666
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    mam compaq armade m700 i podczas instalacji windowsa 98 wyskakuja mi bledy podczas scandisk'u:(( niezaleznie czy dysk jest calkowicie pusty nawet probowalem utwozyc nowe partycje i dalej jest to samo a co dziwne wyciagnolem dysk i podpiolem go przez adapter od stacjonarnego kompa i zaczolem tam instalowac i na stacjonarnym jest wszystko ok.. druga sprawa posiadam w tym laptopie procesor 850mhz i w biosie taki jest widoczny ale pod system xp (ktory instaluje sie normalnie) widzi go jako 693mhz czym to jest spowodowane?? posiadam tego laptopa od niedawna ale na samym poczatku niebylo zadnych problemow z nim.. prosze o pomoc
    TJT
  • REKLAMA
  • #2 2537749
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    mozesz pominac skanowanie dysku przy instalacji Win98. Jesli dobrze pamietam byl to ktorys z parametrow /is /iv lub /ie. Pamietam te 3 bo zawsze instalowalem wlasnie z nimi. Po krotce oznaczaja one pominiecie scandisku przy starcie instalki, nie tworzenie dyskietki bootujacej oraz brak smiesznych napisow z microsoftu w tle podczas instalki. Tylko nie pamietam ktory parametr jest za co odpowiedzialny tak wiec radze wpakowac wszystkie 3 na raz.
    Robisz to tak, z lini polecen klepiesz setup /is /iv /ie i wuala.
    Ale twoje problemy moga wystepowac z jakims uszkodzeniem pamieci lub cos podobnego. To moze byc brud lub poluzowana pamiatka.
  • REKLAMA
  • #3 2537829
    tomlem666
    Poziom 13  
    tylko problem w tym ze mam tylko narazie 64mb pamieci ktore sa wbudowane na plycie glownej (tak mi sie wydaje ze sa wbudowane) chce sobie kupic kosc 256mb pamieci i nie wiem czy te problemy znikna prosze o pomoc jeszcze moze ktos mial taki przypadek i poradzil sobie jakos z tym??
  • #4 2538003
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    odpal kompa z cd lub fdd i zapusc jakiegos memtesta na noc, wyjdzie czy pamiatki sa ok.
  • REKLAMA
  • #5 2538405
    tomlem666
    Poziom 13  
    ok zrobie tak... dzieki za rade nie wpadlbym na to.. jak go kupilem to testowalem go memtestem i bylo ok szystko... a slyszalem ze t tych modelach system potrafi "krasc" procesor jezeli jest za malo ramu na obsluge tak samo slyszalem ze karta graficzna potrafi "krasc" ramy jezeli jest za slaba ciekawe czy to prawda??? teraz mi system wykrywa procesor 571mhz ale po restarcie bedzie 693mhz

mam jeszcze pytanie a jakim memtestem testowac?? z pod windowsa czy z pod dosa??
  • REKLAMA
  • #6 2539057
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    o ile sie nie myle to jest linuxo pochodne.

A co do kradziezy pamieci jest to mozliwe i jest to bardzo ale to bardzo prowdopodobne. W kazdym badz radzie na pewno nie masz z tego tytulu problemow z scandiskiem.
  • #7 2539176
    tomlem666
    Poziom 13  
    przeskanowalem pamiwci memtestem najpierw z pod windowsa (testowalem 2 godz) i nie bylo zadnych bledow potem wlaczylem memtesta na noc (testowal pamieci ok 10 godz) i tez nie wykryl zadnych bledow... a bledy w scandisku moga byc spowodowane uszkodzeniem plyty z windowsem??? blad wyskakuje w " Tablicach alokacji plikow" a dokladnie "Kopia #2 tablicy FAT byla nieaktualna. Program ScanDisk nie uaktualnil tablicy FAT"
  • #8 2552584
    tomlem666
    Poziom 13  
    pisze w tym temacie bo niechce zasmiecac forum...

moj problem polega na tym ze dokupilem nowe pamieci 256mb pc133 firmy s3+ po wlozeniu tych pamieci system nie chce sie odpalic wyskakuje komunikat ze nie mozna odnalesc jakiegos pliku a dokladnie system32\DRIVERS\pci.sys bios je normalnie wykrywa... wlaczylem memtesta i po 20sek. wykryl nieskonczenie wiele bledow:/ ilosc bledow zalezy od czasu uruchomienia memtesta... czy jest taka mozliwosc ze pamieci sa niekompatybile z tym modelem laptopa????????? (compaq armada m700) prosze o odp poniewaz nie wiem czy wymienic pamieci na inne czy poprostu prosic o zwrot kasy bo pamieci maja wieczysta gwarancje...
  • #9 2552803
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Cytat ze specyfikacji:
    Due to the non-industry standard nature of some third-party memory modules, we strongly recommend using only Compaq branded memory modules to ensure compatibility.Czy kolega ma takie pamięci:
    http://www.memoryx.net/161554b21.html
  • #10 2553194
    tomlem666
    Poziom 13  
    niestety takich nie mam:(( te z linka byly pc100 a te co zakupilem to pc133... myskicie ze sa niekompatybilne???? to chyba bede je musial calkowicie oddac...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy z instalacją systemu Windows 98 na laptopie Compaq Armada M700 objawiają się błędami podczas skanowania dysku (ScanDisk), nawet przy nowo utworzonych partycjach. Dysk działa poprawnie po podłączeniu do komputera stacjonarnego. W BIOS-ie procesor jest wykrywany jako 850 MHz, natomiast w systemie Windows XP widoczna jest niższa częstotliwość (571-693 MHz), co może wynikać z ograniczeń systemu lub zarządzania energią. Zalecane jest pominięcie skanowania dysku podczas instalacji Windows 98 poprzez użycie parametrów setup /is /iv /ie. Problemy mogą być spowodowane uszkodzeniem pamięci RAM lub jej niekompatybilnością. Testy pamięci za pomocą Memtesta (zarówno pod DOS, jak i Windows) nie wykazały błędów dla wbudowanych 64 MB RAM. Po dołożeniu modułu 256 MB PC133 firmy S3+ pojawiły się liczne błędy pamięci i problemy z uruchomieniem systemu (brak pliku system32DRIVERSpci.sys), co sugeruje niekompatybilność pamięci z modelem laptopa. Specyfikacja Compaq zaleca stosowanie oryginalnych modułów pamięci Compaq, np. PC100, co może wyjaśniać problemy z modułami PC133. Błędy ScanDisk dotyczą tablic alokacji plików (FAT), w szczególności nieaktualnej kopii tablicy FAT, co może wskazywać na uszkodzenie systemu plików lub dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA