logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98/Me na Compaq Armada 7400 - problem z partycją FAT32

syriuszblack 12 Lut 2006 00:53 1959 5
REKLAMA
  • #1 2291764
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam, posiadam Armadę 7400. Dokupiłem dysk na allegro, jednak był on pusty, po formatowaniu. bez partycji. Miałem na tym komputerze jakis czas Windowsa XP, ale na 64Mb ram chodził kiepsko, postanowiłem zainstalowac 98/Me. Podłączyłem dysk z laptopa do komputera stacjonarnego za pomoca przejściówki, programem Partition Magic 8 wywaliłem wszytskie partycje z dysku i utworzyłem jedną, FAT32. Posiadam płytkę win98 która ładnie się bootuje, na płycie dos Caldera DR-DOS (ten co jest od razu z nero w wersji 5, nie wiem jak z późniejszymi). Wszytsko ładnie się uruchamia, ale gdy chce instalować system, pojawia sie komunikat, że "uruchomienie instalatora wymaga, aby 'rozmiar najwiekzego wykonywalnego programu' wynosił co najmniej 442368 bajtów". :| Ni cholery nie wiem co to znaczy i dlaczego się tak wyświetla? Probowałem także inaczej, za pomoca fdiska z tego dosa DR usunełem pszytkie partycjei utworzyłem jedną, aktywną. teraz z kolei instaltor startuje,sprawdza dysk i komunikuje mi, że nie można skopiowac plików na dysk. Dostaję już cholery, bo moje pomysły się skończyły. Dodam, że na dysku utworzyłem partycję diagnostyczną Compaq'a (w DOSie Caldera jest program wwbmu.exe który oferuje utworzenie właśnie partycji diagnostycznej compaq). Nie wime jednak od czego ta partycja moze sie pzrydac i nie wiem jak uruchmic z niej bios. Szukam już drugi dzień i rozwiązania nie widać.
    Gdyby ktoś mógł mi w tym pomóc, będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2292131
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Mam takie przestarzałe doświadczenia z czasów, kiedy pracowałem
    u autoryzowanego partnera Compaq. Te komputery miały dedykowane
    systemy operacyjne, nieco inne od tych, nazywanych żargonowo OEMowe
    i broniły się przed podmiankami najlepiej jak umiały

Nawet jak działały, to bardzo kulawo, bo ich niektóre sterowniki były
    nieco inne, od tych "powszechnego stosowania" i miały przedrostki CPQ
    w nazwach. Z laptopami i serwerami było jeszcze trudniej kiedy się
    coś namieszało z niefirmowych instalatorów

Czy tak jest nadal to nie wiem, bo już kilka lat nie jestem czynny
    zawodowo
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2292835
    syriuszblack
    Poziom 22  
    kpodstawa:
    Dzięki ,ale Tój post nic nowego do sprawy nie wnosi, niestety. Jak jest wszyscy widzimy...ale skoro siedziałeś w branży, to może potrafisz cokolwiek pomóc?

mrrudzin:
    Dysk to oczywiście IBM Travelstar IC25N010ATDA04-0 z dedykacją do Compaq'a, ma identyczne naklejki jak poprzedni dysk, który padł w tym laptopie (IBM TravlStr DKLA-24320), mainowicie "Compaq Computer Corp." oraz "Replace With Compaq Spare". To jest dysk wyjety z innego laptopa compaqa, bodajże Armada m700 (lub raczej jej zwłoki).
    Dysk podłączałem do stacjonara BX440-B, Cel 500, 192RAM, S3Savage 3d + oryginalnie pracuje w nim WDC 20Gb i LG CDRW - na czas instalacji systemu podłączony tylko dysk 2.5" i CDRW.

Instalowałem w nocy, około 4, system na tymże właśnie dysku, próbowałem zarówno z XP, 98SE i Millenium - wszystkie zainstalowały się dobrze. Kiedy jednak przekładałem dysk do laptopa, ponownie widzę komunikat "No system disk or system disk error".:cry::cry:
    Druga sprawa, tp partycja dignostyczna powered by Compaq. Kiedy podczas pokazywania planszy powitlanej Compaq wciskam F10 zamiast w/w komunikatu widzę "Brak Systemu Operacyjnego" :|
    Linux instaluje się bez problemu po partycjonowaniu linuxowym programem instalacyjnym iraz po zrobieniu ext3 za pomoca PM 8. Ponieważ mam na stanie tylko Red Hata 9 i Mandreake 9.2 nie moge ich uzywac, za slaby komputer a KDE lubi ram....z gnomem niewele lepiej. Probowałem jeszcze jednej rzeczy, mianowicie dystrybucji LiveCD Damn small Linux - skopiować go na dysk w celu uruchomienia, pisze, że dev/hda1 jest niemontowalne...wymiekam :cry:

Zaznaczam, że mam do dyspozycji FDD w stacjonarze, nagrywarkę a w laptopcie jedynie CD.

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

czyli nic się nie da zrobić? fajnie :cry: To może inaczej, jeżeli ktoś dokona cudu i znajdzie sterowniki do gniazd PCMCIA w Armadzie 7400 to bede uradowany, tymczasowo postawilem na laptopie WinXP Light ale on jest okrojony ze sterowników no i nie mam supportu dla PCMCIA = brak netu (sieciówka Xircom na złącze PC)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2293474
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    syriuszblack napisał:
    Wszytsko ładnie się uruchamia, ale gdy chce instalować system, pojawia sie komunikat, że "uruchomienie instalatora wymaga, aby 'rozmiar najwiekzego wykonywalnego programu' wynosił co najmniej 442368 bajtów". :| Ni cholery nie wiem co to znaczy i dlaczego się tak wyświetla?
    Znaczy to tyle że masz za mało wolnej pamięci RAM (tzw pamieci konwencjonalnej) i moim zdaniem wynika z tego że masz na tej płycie jakiś tam caldera DR-DOS który ładuje jakieś drivery do pamięci które ją zajmują. Normalna płyta windows 98 zawiera MSDOS pod którym się wszystko ładnie uruchamia, użyj normalnej płyty instalacyjnej windows 98 a nie jakieś tam pirackiej hybrydy.
  • #6 2293522
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Jesteś pewien? Właściwie to nie wpadłem na to, żeby sprawdzić to na stacjonarze, zaraz to zrobię. Wyjmę 128 ramu i zostanie mi 64, tyle ile w notebooku jest, załaduję caldere i zobaczymy. A fakt, że to dios niezły jest, ma suppot USB, PCMCIA, NTFS w trybie R/Wi jeszcze kupe innych bajerów.... Ok, koniec gadania próbuję to na stacjonarze.

Płytki 98 nie mam bootwalnej, tak, pirat. Ale co zrobić, iść się dlatego powiesić czy uzywac oryginału XP na kompie na to za słabym?

Dodano po 33 [minuty]:

Przetestowałem na stacjonarze, na 64Mb/128Mb/192Mb RAM identycznie czyli ten sam błąd. Zaczynam mieć tego dość, rozumiem że moga być problemy, ale żaby aż tak?

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

OK, temat zamknięty, zainstalowałem windowsa i rozgryzłem bolący problem. Niedługo wrzucę poradnik, żeby na przyszłość nie było pytań :)
REKLAMA