logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana napięcia zasilania na 1,4V w karcie Geforce 6600 TD

Kamil2662 17 Kwi 2006 15:34 3348 30
REKLAMA
  • #1 2537236
    Kamil2662
    Poziom 10  
    Siema mam karte geforce 6600 TD 256mb 128 bit pod agp 8X firmy Leadtek.Mam normalnie zegary na 300/500 i w 3D marku mam wyniki powyżej 4000.i tu mam problem bo musze a nie umiem ustawić napięcie z 1,3 na 1,4 i wtedy zegary da sie przedstawić na 440/660 a na niektórych komputerach nawet na 590/700 i wyniki w 3d marku będą powyżej 7000.Znam sie nawet sporo na kompach ale nie wiem jak ustawić te napięcie.Mam jakieś programy "nVidia_BIOS_Modifier v3.3" i "NVFLASH".pomużcie
  • REKLAMA
  • #2 2537328
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    pomużcie lol :D
    nastepny master of komputers :|
    jesli nie mozesz tego przestawic softowo to pozostaj vmody ;]
  • #3 2537586
    Kamil2662
    Poziom 10  
    Weś sie nie chwal że wiesz więcej tylko napisz jak to sie robi:D
  • #4 2538649
    Linoge
    Poziom 27  
    "weś" skad Ty znasz takie slowa ?
    no ja proponuje najpierw zajrzec do slownika jezyka polskiego a potem poogoglowac;]
  • #5 2541439
    Kamil2662
    Poziom 10  
    dobra spryciarzu znalazłem taki artykuł www.egielda.com.pl/?str=art&id=371-4 dobre to jest ?? Mam te programy których tam potrzeba
  • #6 2541725
    Linoge
    Poziom 27  
    wyglada okej ;] powodzenia w dzialaniu :)
  • REKLAMA
  • #7 2543853
    Kamil2662
    Poziom 10  
    tam chcą jakiegoś DOSA gdzie to jest??Wiem że wszyscy będzie mieć ze mnie polewki ale naprade nie wiem gdzie sie znajduje ten DOS
  • #8 2548647
    Kamil2662
    Poziom 10  
    Gdzie jest DOS?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2548726
    ViperSW
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Hej, wiesz co zanim vmody itd. ściągnij sobie programik RivaTuner i tam zobacz za zmianą napięć może coś będzie bo ogólnie jest tam wiele opcji do zabawy w ustawieniach karty. To raz a dwa to nie możesz zmieniać napięcia w biosie ?? na VGA?? Pozdrawiam
  • #10 2549253
    Kamil2662
    Poziom 10  
    Hej hej a gdzie ja ta opcja w biosie?To by było o wiele łatwiejsze

Dodano po 10 [minuty]:

Dałem link do tego artykułu od podkręcaniu i tam pisze że kart z A4 nie da modować a ja mam A4 czyli to znaczy że nie moge jej podbić napięcia do 1,4.Pisze tam że A4 mają blokade sprzętową
  • #11 2549392
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Cytat:
    Gdzie jest DOS?

Cytat:
    tam chcą jakiegoś DOSA gdzie to jest??Wiem że wszyscy będzie mieć ze mnie polewki ale naprade nie wiem gdzie sie znajduje ten DOS

Każdy kto ma chociaż minimalne pojęcie o komputerach na forum nie będzie się z Ciebie śmiał, ale powinien zapłakać nad tym, że ludzie bez podstawowej wiedzy biorą sie za coś co może przerosnąć ich możliwości.
    Poczytaj trochę książek typu ABC komputera, bo niestety nie wystarczy tylko wyszukać na forum jak podkręcać ale trzeba też wiedzieć jak nie przekręcić i przynajmniej w przybliżeniu jak to wszystko działa.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem tym postem ale nie można tolerować na forum poniekąd poważnym, pytań z przedszkola.

Pozdrawiam.
  • #12 2549454
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Kolego popo73 nie obrazaj przedszkolaków.Znam takich którzy wiedza co to DOS,system operacyjny i jeszcze kilka rzeczy o których nie wszyscy uczestnicy forum wiedzą.
  • #13 2550238
    popo73
    Poziom 17  
    Przepraszam przedszkolaków źle to ująłem. Chciałem przez to powiedzieć, że w przedszkolu na pierwszych zajęciach z informatyki dzieci przerabiają tematy związane z podstawami. Poniekąd im zazdroszczę. Za moich czasów tego nie było.
  • #14 2552158
    Kamil2662
    Poziom 10  
    No dobra ale gdzie w biosie ustawia sie te napięcie.W biosie umiem tylko wyłączyć cdromy i dyski twarde oraz podkręcać procesor
  • Pomocny post
    #16 2555653
    popo73
    Poziom 17  
    Kolego Kamil2662 czasami dobre płyty główne (np.MSI DELTA) posiadają w biosie opcję ustawiania napięcia AGP. Proponuję użyć programu NiBiTor.v2.6a. , łatwe narzędzie do modyfikacji biosu karty graficznej. Potrzeba jeszcze do tego programu NvFlash (który jak widzę masz), oraz dyskietki startowej Win98 lub WinMe.

ps.Na przyszłość nie pisz, że całkiem sporo znasz się na kompach bo po pierwsze: nikt nie lubi pomagać przemądrzałym, po drugie masz braki w informatyce i j. polskim. Myślę że się poprawisz.
  • #17 2556615
    Kamil2662
    Poziom 10  
    mam płyte główną intel PX848PV Pro i jakiś informatyk mi mówił że dobra to ona nie jest

Dodano po 12 [minuty]:

ściągnełem ten program i zapisałem na dysku bios z napięciem 1,4 jak go teraz załadować do karty graficznej?Bo jak włączam ten Nvflash to sie pojaiwa czarne okienko i sie wyłącza

Dodano po 1 [minuty]:

a i jezcze,skąd moge wziąść dysk startowy do win98? Da sie pobrać z neta bo ani ja ani moi znajomi nie mamy wim98
  • #18 2556881
    popo73
    Poziom 17  
    NvFlash jest programem który nie pracuje w środowisku Windowsa tylko DOS (dlatego potrzebujesz dyskietkę startową win98, którą na pewno znajdziesz w sieci). Co do wgrywania nim (NvFlash) biosów to na pewno w necie znajdziesz odpowiedzi jak to się robi. Nie opiszę Ci czynności dlatego iż byłby to cały artrykuł, a ponadto powinieneś samodzielnie dochodzić do własnych sukcesów, no może z małą pomocą. Co do płyty głównej to niestety prawie nigdy nie pracowałem na intelu (poza procesorami 286, 386, 486 bo AMD wtedy jeszcze odstawało technologicznie ale to historia) dlatego się nie wypowiadam bo po co wywoływać znów na forum wojnę AMD vs Intel.
  • #19 2561018
    Kamil2662
    Poziom 10  
    no to wziąłem tą dyskietke,ściągnełem ten dysk startowy win98 i dokopiowałem Nvflash.Wsadziłem tak też nowy bios dla karty i wsadziłem dyskietke,uruchomiłem ponownie komputer i miałem opcje do wyboru :urochom win98 normlanie urochom win98 w trybie awaryjnym i zainstaluj win98.co zrobiłem źle?
  • #20 2561580
    popo73
    Poziom 17  
    Chyba nie ściągnąłeś tego o czym pisałem a pisałem wyraźnie DYSKIETKA STARTOWA WIN98. Komputer musisz uruchomić z tą dyskietką w stacjiA, ale to chyba pisze we wszystkich artykułach dotyczących flaschowania biosu karty graficznej i nie tylko.
  • #21 2567186
    Kamil2662
    Poziom 10  
    ściągnełem BOOOTDISK win 98
  • #22 2567332
    popo73
    Poziom 17  
    Chyba to jest to. Przegraj na dyskietkę. Napisz po kolei co Ci się dzieje po zbotowaniu komputera z tej dyskietki.
  • #23 2568533
    Kamil2662
    Poziom 10  
    jednak zrezygnowałem z samodzielnej zmiany napięcia,mój ojciec ma kolege informatyka to on mi to za jakiś czas zrobi.Dziękuje wszystkim za pomoc
  • #24 2574623
    FlaY
    Poziom 13  
    Z tego co sie orientuje to ta karta bez podnoszenia napięcia osiągnie 440/660 a pamiątki maja 4 ns wiec to juz raczej ich koniec . Zmiana napięcia w biosie na agp nic ci nie da jedynie jak przegniesz to mozesz spalic slot AGP. Możesz jedynie zrobic Vmoda GPU a na pamiątki lepiej załóz jakieś radiatory bo chłodzenie to podstawa
  • #25 2595681
    Kamil2662
    Poziom 10  
    ta karta ma 3,6 ns
  • #26 2596934
    jerrod
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    a zasilacz wytrzyma? jesli masz bujnietego kompa na zasilce z supermarketu to nie zdziw sie jak kompa uruchomisz po 3 lub 4 wcisnieciu przycisku "power" - aha - i pilnuj artefaktów - one lubią wyzsze temp.
  • REKLAMA
  • #27 2609692
    DAK2006
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    cześć panowie

jak czytam takie teksty robi mi się słabo ,właściwie można by powiedzieć kupa śmiechu kabaret na całego .
    na płycie instalacyjnej i w intern.u producenta WinFox pwr_03232006.exe ,jest tam programik /preferencje/Vga Bios flash util.
    też wgrałem vmoda chciałem wszystko na full,się okazało że nieda sięwgrać nawet z dyskietki biosu...no ale to historia (człowiek uczy śię na błędach).pozdrawiam was.
  • #28 2623441
    Kamil2662
    Poziom 10  
    no mam tą płytke,ten programik coś da,bo wgrałem win fox 2.0 i tam moge podkrecac
  • #29 2623547
    FlaY
    Poziom 13  
    DAK2006 Vmoda robi sie ręcznie - jest to ingerencja w karte po przez wlutowanie czegoś. Natomiast bios to bios. Zmieniajac go mozesz odblokowac odczyt temp z rdzenia i podniesc napiecie. Tutaj masz linka poczytaj sobie jak zfleschowac biosa http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=371-4 . A co do kabaretu to ja go tu nie widze jak chłopak ma słabą zasiłke to szlak trafi kompa i tyle, oczywiście moze tak być ale nie musi w najgorszym przypadku komp będzie sie resetował.
  • #30 2625552
    DAK2006
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć FlaY pozdrawiam.Jeśli chodzi o tzw. Vmoda znalazłem pewien artykół w którym też ktoś komuś pisał na ten temat .Nie sugeruję że jestem guru w tych sprawach ..kolega ten opisywał vmoda jako plik xyz.rom jako po liftingu jakimś programem może nawet riva tuner-em .No i oczywiście się go ściągło...potem przez ok. tydzień próbowałem wgrać bios org(jak tu wierzyć fachowcom miało być de best )oczywiście nie chciałem kasować wszystkiego przez "vmod-a".Ale pewnie by śię tak skończyło.Próbowałem z dyskietki startowej ,z systemu wfxflash sie wieszał dopiero po ściągnięcu prog winfox v2 i zinstalowaniu odlokowało i pokazał się Vga Bios Flash Utility a jak wiadomo tam można bezproblemowo wgrać bios.A co do zasilacza tzw .zasiłki mam 400W.Było 300 ale się wieszał.i tak się kończy ta historia .Oczywiście że czytałem ten artykół i wiele podobnych tylko tego gdzie ci koledzy polemizowali nie moge natrafić jak znajde to prześle link.
    Pozdrawiam.:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podniesienia napięcia zasilania z 1,3 V do 1,4 V w karcie graficznej Geforce 6600 TD 256 MB 128-bit AGP 8X firmy Leadtek, celem zwiększenia zegarów z 300/500 MHz do 440/660 MHz lub wyższych i poprawy wyników w benchmarku 3DMark. Użytkownik posiada programy nVidia_BIOS_Modifier v3.3 oraz NVFLASH, ale ma trudności z ich użyciem, zwłaszcza z uruchomieniem NVFLASH w środowisku DOS, co wymaga dyskietki startowej Windows 98. Wskazano, że zmiana napięcia może wymagać modyfikacji BIOS-u karty graficznej za pomocą narzędzi takich jak NiBiTor v2.6a oraz NVFLASH, a także przygotowania dyskietki startowej Win98 do flashowania BIOS-u. Poruszono temat blokady sprzętowej w wersji A4 karty, która może uniemożliwiać podniesienie napięcia. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia sprzętu przy nieumiejętnym podkręcaniu i konieczność stosowania odpowiedniego chłodzenia, np. radiatorów na pamięciach. Wspomniano także o alternatywnej metodzie Vmod, czyli fizycznej ingerencji w kartę poprzez lutowanie. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące płyty głównej Intel PX848PV Pro, która nie posiada opcji zmiany napięcia AGP w BIOS-ie, w przeciwieństwie do niektórych płyt MSI. Użytkownik ostatecznie zrezygnował z samodzielnej modyfikacji na rzecz pomocy informatyka. Poruszono też kwestie stabilności zasilacza przy podkręcaniu oraz dostępności i legalności oprogramowania do testów wydajności (3DMark 2005).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA