logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodyfikować BIOS ASUS N6600/TD/256M? Zwiększenie napięcia i taktowania

bash111 06 Kwi 2006 11:05 3206 7
REKLAMA
  • #1 2498712
    bash111
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam chciał bym zmodyfikować bios karty graficznej ASUS N6600/TD/256M
    Jest to dokładnie taka karta:
    http://www.asus.com.pl/products4.aspx?modelmenu=2&model=408&l1=2&l2=7&l3=154

Za pomocą programu nvflash zgrałem bios z tej karty, jest on do pobrania pod tym adresem:

http://www.toya.net.pl/~phreak/N6600.ROM

Pobrałem program Nibitor (v2.8a) ze strony:

http://www.mvktech.net/component/option,com_r...ry/Itemid,26/func,selectfolder/cat,92/page,3/

Oraz program nVidia BIOS Modifier (v3.3) ze strony:

http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1118

I teraz nie wiem co dalej. Założenia są takie aby zwiększyć napięcie rdzenia do 1.4v
    taktowanie z 300Mhz do 500Mhz a pamięci z 250Mhz do 350Mhz
    Szukałem na goglach jakiegoś opisu ale nic konkretnego nie znalazłem.
    Trafiałem na artykuły takie jak ten:
    http://egielda.com.pl/?str=art&id=371-3
    ale nie ma w nim żadnych konkretnych informacji
    jak kożystać z wyżej wymienionych programów.
    Dlatego proszę o pomoc. A może ktoś mogł by zmodyfikować
    dla mnie ten bios ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2499825
    bash111
    Poziom 12  
    Dzieki za link, ale opis jest tam strasznie lakoniczny.
    Zgralem sobie ten program x-bios editor

ftp://193.195.63.7/sites/ftp.guru3d.com/download/guru3d.com/xbios/rvbsetup.exe

ale on nie rozpoznaje zadnych napiec w moim biosie.
  • REKLAMA
  • #4 2499840
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Chyba za "ostro" chcesz pojechać z ta kartą.Dobrze sie zastanowiłeś ? Nie lepiej programowo RivaTuner ja podkręcić ?
  • REKLAMA
  • #5 2500323
    bash111
    Poziom 12  
    To nie jest aż tak ostro.
    To jest karta na procku NV43 i dla niego 500Mhz to nie jest żadne podkręcanie bo on normalnie na takiej wartości działa w kartach GT.
    A jeśli chodzi o pamięci to z radiatorami to również nie jest żaden wyczyn. Korzystam z kilku systemów operacyjnych i nie bawię sie w rivatuner.
  • #6 2504847
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam
    Zauważ jednak że karty GT normalnie chodzą na 500MHz bo są do tego selekcjonowane. Twoja może, ale nie musi. Przychyliłbym się do opinii tronic1 aby podkręcać RivaTuner i ewentualnie po sprawdzeniu stabilności wgrać TEN bios. Jeśli się okaże w testach, że 500MHz to za dużo, można zgrać i pogrzebać w obecnym biosie. Ustawić swoje max parametry i flashować. (Chyba że masz drugą grafę na zwykłym PCI do ratowania, ale o tym gdzieś już było w osobnum temacie)
    ps "nie napisałeś nic o swojej platformie a przede wszystkim o zasiłce"
  • #7 2506926
    bash111
    Poziom 12  
    Platforma jest OK zasilacz tez - nie będę sie rozpisywać.

Co do ratowania to juz kilka biosów wgrałem na tą kartę i wszystkie złe. Ale przywracanie oryginalnego odbywa się bez problemu. Wgrywałem od innych asusów oraz od leadteka i innych producentów.
    Niestety nie mogę znaleźć żadnego co by pasował.
    Riva tuner mnie nie interesuje, mam różne systemy operacyjne.
    Poza tym swój oryginalny bios już zmodyfikowałem na napięciu 1.3 narazie chodzi na 425Mhz z oryginalnych 300Mhz Dalej nie da rady.
    Cały czas szukam biosu na 1.4v albo informacji jak przerobić oryginalny od tej kart.
  • #8 2507084
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Cześć
    Spróbuję pomóc. Poszukaj programu NiBiTor.v2.6a.
    Programik niewielki, ale dobry do modyfikacji biosu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji BIOS-u karty graficznej ASUS N6600/TD/256M w celu zwiększenia napięcia rdzenia do 1.4V oraz podniesienia taktowania GPU z 300 MHz do 500 MHz i pamięci z 250 MHz do 350 MHz. Użytkownik zgrał oryginalny BIOS za pomocą nvflash i próbuje edytować go programami NiBiTor (v2.8a) oraz nVidia BIOS Modifier (v3.3), jednak napotyka problemy z rozpoznaniem napięć. Pojawiły się sugestie użycia innych narzędzi, takich jak X-BIOS Editor, jednak również bez pełnej kompatybilności. Wskazano, że podkręcanie programowe (np. RivaTuner) może być bezpieczniejszą alternatywą, choć użytkownik preferuje modyfikację BIOS-u ze względu na różnorodność systemów operacyjnych. Zwrócono uwagę, że karty GT są fabrycznie przystosowane do wyższych taktowań, ale nie gwarantuje to stabilności na N6600. Użytkownik potwierdził, że platforma i zasilacz są odpowiednie, a oryginalny BIOS udało się zmodyfikować do 1.3V i 425 MHz, lecz dalsze podkręcanie wymaga znalezienia lub stworzenia BIOS-u z napięciem 1.4V. Rekomendowano poszukiwanie starszej wersji NiBiTor (v2.6a) do skuteczniejszej edycji BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA