logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3820 - brak komunikacji przez LPT, działa tylko na USB, co robić?

szczepan751 17 Kwi 2006 20:12 1586 8
REKLAMA
  • #1 2538048
    szczepan751
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Poleciłem koleżance bezwiednie ta drukarke bo można było niedrogo kupić w sklepie z używanymi drukarkami i jednoczesnie serwisie-sklep wydaje sie byc uczciwy juz niejednokrotnie napełniali mi pojemniki i jak cos bylo nie tak to wymieniali bez slowka.sprawa wyglada tak ze drukarka komunikuje sie bez problemu przez usb a przez lpt wcale choc troche obawiam sie ze to moja wina bo podlaczylem do niej lpt kiedy komp i drukarka miala zasilanie (w mojej 610 zrobilem tak kilka razy przypadkowo i nic sie nie stalo) nie wiem czy moglem naprawde uszkodzic za pierwszym razem lpta?Az mi glupio ze poleciłem takie g...jak czytam posty o tej drukarce to zalamka no ale mam gwarancje na pol roku to moze rozleci sie szybciej;)
  • REKLAMA
  • #2 2538090
    komp
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A może uszkodziłeś LPT w kompie. Sprawdź LPT w komputerze na innej sprwawnej drukarce, a drukarkę na innym komputerze. Sprawdź też kabel LPT
  • REKLAMA
  • #3 2538092
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Nie nazywaj tą naprawdę dobrą drukarkę g.. . Po drobnej modyfikacji potrafi niezawodnie służyć latami drukując kilkadziesiąt tysięcy kartek . Aby ta drukarka pracowała prawidłowo na porcie LPT MUSISZ posiadać kabelek dwukierunkowy oraz w BIOS-ie komputera ustawić komunikację po LPT na ECP ( i podobne mutacje - ECP+EPP1.9 ) . Częściej pada port USB ( na skutek zwarcia +5V ) niż port LPT .

Pzdr.

Odp. do szczepan751 : pytasz czemu nie SPP, więc Ci radzę - LPT ma być ECP. Zmień , sprawdź port, kabel - po co niepotrzebne posty ? Pzdr.
  • #4 2538624
    szczepan751
    Poziom 18  
    Drukarke sprawdziłem na swoim kablu LPT i na swoim kompie i dalej jak lacznosci nie ma tak nie ma wiec kwestia portu w kompie jest jasna nie widzialem juz dawno jednokierunkowego LPTa chyba juz takiego nie dostaniesz ale zeby wymagala ECP?a co na SPP nie pójdzie?Jaka modyfikacje masz na mysli?wymiana zebatki z trzpieniem na mosiężne?To akurat zalatic moze mi kumpel bo robi te zebatki.
  • REKLAMA
  • #5 2538729
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    jeśli po ustwieniu portu w biosie na EPP+ECP ndal nie ruszy to lutownica w łapke i przelutuj gniazdo LPT w drukarce - moze mu zimny lut wyskoczył :)

a jak jest na gwarancji to zanieś i powiedz że nie działa - wkońcu po to jest ta gwarancja
  • REKLAMA
  • #6 2539037
    szczepan751
    Poziom 18  
    Ta decyzje pozostawie kolezance ja tam mam swoja niesmiertelna HP 610 i jestem z niej baaaardzo zadowolony a ma juz sporo latek
  • #7 2540376
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    U mnie w pracy było kilka tych drukarek i w trzech padła elektronika. Pytałem się gościa, który zarządza nimi i powiedział, że nie wolno ich odłączać od kompa gdy zasilanie jest włączone, bo są na to wrażliwe i dlatego się zepsuły. Nie wiem ile w tym prawdy, ale dzięki temu mam dwie na części zamienne do swojej.
  • #8 2540600
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Bajki ... Ryzyko byłoby wtedy gdyby podłączone były pod różne fazy.

Pzdr.
  • #9 2820759
    jamii
    Poziom 11  
    Witam
    Miałe podobny problem nie drukowała przez lpt natomiast pod usb bez problemu . Miałe 2 takie same driuarki więc mogłem potestowac . Nie są to zębatki tak jak wczesciej pisaliście tylko wina elektroniki . Podmieniłem płyte ta z gniazdami i drukarka zaczeła działac natomiast wina był eprom 24c16 .

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 3820 komunikuje się poprawnie przez USB, natomiast brak jest komunikacji przez port LPT. Możliwe przyczyny to uszkodzony port LPT w komputerze, uszkodzony kabel LPT lub problem z konfiguracją portu w BIOS-ie, który powinien być ustawiony na tryb ECP lub ECP+EPP. Wymagana jest dwukierunkowa taśma LPT. W przypadku braku poprawy po zmianie ustawień i sprawdzeniu sprzętu, zalecane jest przelutowanie gniazda LPT w drukarce z powodu możliwego zimnego lutu. W niektórych przypadkach problem może wynikać z uszkodzenia elektroniki drukarki, w szczególności pamięci EPROM 24c16, co wymaga wymiany płyty z gniazdami. Użytkownicy zwracają uwagę, że odłączanie drukarki od komputera przy włączonym zasilaniu może uszkodzić elektronikę, choć jest to dyskusyjne. Drukarka HP 3820 po drobnej modyfikacji mechanicznej (wymiana zębatki na mosiężną) może działać niezawodnie przez długi czas. W przypadku gwarancji warto skorzystać z serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA