logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3820 nie włącza się, brak reakcji po podłączeniu do sieci

Jerzy Holli 13 Gru 2006 14:52 1827 9
REKLAMA
  • #1 3326674
    Jerzy Holli
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam problem z 3820. Po włączeniu do sieci nie uruchamia się, nie świeci żadna dioda. Rozebrałem - napięcie na zasilaczu OK. Przed awarią świeciły wszystkie diody i nie reagowała na przyciski - po wyłączeniu z sieci i ponownym załączeniu zdechła całkowicie. Nie miałem kłopotów z mechaniką. Czy ktoś zna podobne objawy, czy należy domniemywać że padła elektronika.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 3326703
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    płyta główna lub zasilacz mimo że sprawdzałes napiecia podmien z innej drukarki miałem kiedys podobny przypadek i padł zasilacz ale płyty w tych modelach lubią padac poszukaj na alegro tylko z uszkodzona mezhaniką za pare groszy można juz kupic powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3327993
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    co ty opowiadasz że strata czasu - to jedne z lepszych drukarek jakie widziałem .
    HP 3820 to nic innego jak HP990 , pomimo zębatek które sie psuja z winy producenta niestety to niemozna do niczego w nich się przyczepić ! .
    naprawiłem juz ponad 100 tych HP 3820 i chodza bardzo dobrze , przypatrzcie sie że to ostatni model drukarki gdzie wystepowały duze tusze , bez chipa itp . na wszystkie drukarki HP 3820 czyli ponad 100 wymienilismy jedynie 2 razy płyte główną , a zasilacza ani razu . Trzeba podchodzic do napraw z głową i wyczuciem to bedzie to przyjemnośc a nie nerwy ! .
  • REKLAMA
  • #4 3330870
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    :arrow: krystian k

to albo ja mam pecha albo to drukarki to naprawdę badziewie

trafiło do mnie kilkanaście - ponad połowa walnięty zasilacz , kilka podnięta płyta a tylko w kilkiu uwalone zębatki - po wymianie zębatek dwie i tak wróciły w walnietym zasilaczem

nie chce podważać twojego doświadczenia ale nawet czytając to forum łatwo dojść do wnosku że coś jest nie kuku z tymi maszynami

a kolega ma płytę do wymiany
  • #5 3332324
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam.
    Zanim kolego kupisz drugą płytę główną sprawdź zasilacz pod obciążeniem - sam pomiar napięcia nie wystarczy by sprawdzić zasilacz impulsowy.

P.S. Co do tego co napisał kolega krystian k, to zgodzę się jedynie że 3820 oparta jest na serii 9xx HP i mechanicznie wewnątrz różni się praktycznie tylko brakiem silnika parkownicy, i innym jej mechanizmem, który przy założeniach określonego przez HP maksymalnego obciążenia miesięcznego wydrukami, uszkadza się już w drugim miesiącu użytkowania - no ale w domu drukuje się raczej mało, więc awaria występuje mniej wiecej po roku. Dlatego za tęga ta drukarka nie jest, a to że nie trafia po naprawie na reklamację też nie świadczy o tym że działa poprawnie u klienta - poprostu nie opłaca się jej wciąż naprawiać.

Pozdrawiam.
  • #6 3349947
    Kovalinski
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Mała dygresja: z tego co się orientuję to ostatnią drukarką na DUŻE TUSZE był model 6122! :)
  • REKLAMA
  • #7 3766334
    rufioxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Czy można w jakiś sposób przemierzyć taki zasilacz w tej drukarce ,bo mnie też nie działa?
    Pozdrawiam
  • #8 3767363
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Oczywiście można, że można pomierzyć najlepiej miernikiem. Zaczynamy od zasilacza powinien podawać 18V.
    Co do jakości HP 3820, 9XX itp. To są najlepsze ostatnie drukarki moim zdaniem, oczywiście trafiały walnięty zasilacze, mniej płyty i zębatki w 3820. Mam 920, która ma już kilka tysięcy stron i chodzi bez problemu. Jak z każdym urządzeniem trzeba przeprowadzać konserwacje, wymieniać zużyte elementy, żeby działało poprawnie i bez awaryjnie. A klienci przynoszą sprzęty jak się psują lub źle działają.
  • #9 3767417
    rufioxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    jezeli nie podaje 18V to co najczesciej trzeba wymienic lub sprawdzic czy jest sprawne, bo szkoda mi tej drukarki

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 3820 nie uruchamia się po podłączeniu do sieci, brak reakcji i świecenia diod, mimo prawidłowego napięcia na zasilaczu. W dyskusji wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzenia płyty głównej lub zasilacza impulsowego, który wymaga pomiaru pod obciążeniem, gdyż sam pomiar napięcia bez obciążenia nie jest wystarczający. Model HP 3820 jest oparty na serii HP 9xx i mechanicznie różni się głównie brakiem silnika parkownicy. W praktyce często występują awarie zasilaczy i płyty głównej, a także zużycie mechaniczne zębatek, choć te ostatnie są mniej problematyczne. Wymiana płyty głównej jest możliwa, a uszkodzone części można znaleźć na aukcjach internetowych. HP 3820 jest uważana za jedną z lepszych drukarek tej serii, jednak wymaga regularnej konserwacji i wymiany zużytych elementów, aby działać bezawaryjnie. Zaleca się dokładne testowanie zasilacza pod obciążeniem przed zakupem części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA