logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie AMD Duron 1800 - czy to możliwe z płytą główną?

I-Gore 17 Kwi 2006 23:53 2078 8
REKLAMA
  • #1 2538816
    I-Gore
    Poziom 11  
    Witam!
    Jestem nowym uzytkownikiem i poprzegladalem troche tematow.
    Z tego co wyczytalem wywnioskowalem, ze moj procesor niby sie da podkrecic. Jednak nie jestem pewien na 100% czy tak rzeczywiscie jest, a to dlatego iz na innych forach czy stronach znalazlem iz jest to nie mozliwe z moim procesorem i moja plyta glowna.
    Wiec dlatego pisze, poniewaz wydaje mi sie iz znajdzie sie wreszcie ktos kto mi raz a porzadnie wytlumaczy czy da sie cos z moim prockiem zrobic czy nie.
    Bardzo bym prosil o udzielenie odpowiedzi.
    Pozniej jak to zrobic, to juz powinienem znalezc na forum. No chyba ze bedzie ktos tak uprzejmy i mi cos zalinkuje do mojego procesora.
    Dla ulatwienia opowiedzi podam wszystkie najwazniejsze dane mojego sprzetu z Everesta.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Pole WartoϾ
    W³aœciwoœci procesora
    Typ procesora AMD Duron
    Nazwa kodowa Applebred
    Seria B0
    CPUID: nazwa procesora AMD Duron(tm) processor
    CPUID: nr wydania 00000681h

SzybkoϾ procesora
    Czêstotliwoœæ taktowania procesora 1792.3 MHz
    Mno¿nik procesora 13.5x
    Procesor FSB 132.8 MHz (oryginalny: 133 MHz)
    Magistrala pamiêci 166.0 MHz
    DRAM:FSB Ratio 5:4

Pamiêæ podrêczna procesora
    Pamiêæ podrêczna L1 kodu 64 KB
    Pamiêæ podrêczna L1 danych 64 KB
    Pamiêæ podrêczna L2 64 KB (On-Die, Full-Speed)

W³aœciwoœci p³yty g³ównej
    ID p³yty g³ównej 09/24/2004-KM400(B)-8235-A7V8X-SE-00
    Nazwa p³yty g³ównej Asus A7V8X-MX SE (3 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)

W³aœciwoœci mikrouk³adu p³yty g³ównej
    Mikrouk³ad p³yty g³ównej VIA VT8378 UniChrome KM400
    Taktowanie pamiêci 3-2-2-? (CL-RCD-RP-RAS)
    Command Rate (CR) 2T

Modu³y pamiêci SPD
    DIMM1 256 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz) (2.5-4-4-7 @ 166 MHz)
    DIMM2 256 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz)

W³aœciwoœci BIOS'u
    Data BIOS'u systemowego 09/24/04
    Data BIOS'u wideo 05/05/19
    Typ BIOS'u Award Phoenix - Award BIOS v6.00PG
    Informacja z BIOS'u Award ASUS A7V8X-MX SE ACPI BIOS Revision 1007-001
    DMI: numer wersji BIOS'u ASUS A7V8X-MX SE ACPI BIOS Revision 1007-001

W³aœciwoœci procesora graficznego
    Karta wideo GeCube Radeon 9250
    Nazwa kodowa procesora graficznego RV280 (AGP 8x 1002 / 5960, Rev 01)
    Czêstotliwoœæ taktowania uk³adu graficznego 238 MHz (oryginalny: 240 MHz)
    Czêstotliwoœæ taktowania pamiêci 200 MHz (oryginalny: 200 MHz)
  • REKLAMA
  • #2 2539667
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Wszystkie procki da sie krecic... ale ile wyciagniesz? nikt ci nie powie ;]

Poczytaj sobie jak to zrobic... interesuja cie zmiana FSB, do ego jeszcze mozesz odblokowac mnoznik... kupa tego na forum, wystarczy zapytac szukarke :D

Pozdro!
  • #3 2539695
    jawoks
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Jasne że można sam miałem podobny tylko 1,6Ghz i podkręciłem go do 2,2Ghz bez problemu ;) A dodatkowo ten procesor można przerobić na Athlona....
    Przeczytaj przyklejone tematy w tym dziale ! tam wszystko jest wytłumaczone.
  • REKLAMA
  • #4 2539892
    I-Gore
    Poziom 11  
    No to wielkie dzieki.
    Bo jak zrobic, to juz sie jakos dowiem. Z tego co znalazlem na internecie bede musial kabinowac z olowkiem, poniewaz przejrzalem caly bios i mam wszystko poblokowane :/
    Wlasnie sie chcialem tylko dowiedziec czy sie da. No a skoro sie da to sie musze zaopatrzyc w schemaciki mojego procka i jazda!
    Plyta glowna nie ma tutaj nic wpolnego? Tyle rzeczy co sie juz nasluchalem na jej temat...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2544832
    CIUKU
    Poziom 18  
    da się zawsze...a do ilu to juz od procesora i płyty zalezy....pozdrawiam
  • #7 2546057
    I-Gore
    Poziom 11  
    Dzieki.
    A gdzie moge znalezc jakiegos screena do laczenia mostkow tego typu procka?
    Czy moze walne ja fotasa i mnie upewnicie co do laczenia mostkow l1?
    I jeszcze jedno malutkie pytanko..
    Czy jak zdejme chlodnice aluminiowa, to nie bedzie mi pozniej potrzebna pasta do ponownego jej zalozenia na procesor? Czy wystarczy tylko dobrze odczyscic?
  • #8 2546465
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam
    Poszukaj w necie programu AMD OverClockers. Obrazuje on wszystkie mody na procesorach AMD. Na stronie Tomshardware znajdziesz dokładny opis jak łączyć to co Cię interesuje wraz z filmem instruktażowym. Ta chłodnica aluminiowa to radiator. Musisz wyczyścic dokładnie procesor i radiator (najlepiej acetonem ) a potem nałożyć pastę termoprzewodzącą, jaką wybór należy do Ciebie. Na forum podstawowe czynności związane z kręceniem były wiele razy poruszane łącznie z chłodzeniem, szlifowaniem powierzchni radiatora, zasilaczem(moc), najlepszymi rozwiązaniami i sposobami jak rozszyfrować oznaczenia procesora więc nie będę się rozpisywał. Wszystko to znajdziesz używając szukajki.

Niech moc będzie z Tobą i oby nigdy Ci jej nie zabrakło. Powodzenia.

Pozdrawiam
  • #9 2549694
    I-Gore
    Poziom 11  
    Tak, juz widzialem na forum ludzi polecajacych ten programik i juz go mam. Bardzo dobry!
    Zauwazylem tez, iz nie tylko mostki L1 sa laczona, ale takzy by odblokowac BIOS, mostek L5 w jednym miejscu.

Nie bede wiele podkrecal, wiec moze wyrobi to co mam. Mam staly podglad na temperature w Everescie Ultimate Edition.

Robie to na probe, poniewaz bede z czasem zmienial kompa i bylo by lepiej miec juz podstawy opracowane nim sie zabiore za nowy sprzet.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Procesor AMD Duron 1800 można podkręcać, jednak zakres podkręcania zależy od konkretnego egzemplarza procesora oraz płyty głównej. W przypadku blokad w BIOS-ie często stosuje się modyfikacje sprzętowe, takie jak przełączanie mostków (np. L1, L5) na procesorze za pomocą ołówka lub lutowania, co pozwala odblokować mnożnik i zwiększyć częstotliwość pracy. Do podkręcania przydatne są programy takie jak AMD OverClockers, które wizualizują modyfikacje i ułatwiają ich wykonanie. Wymiana lub zdjęcie radiatora (chłodnicy aluminiowej) wymaga ponownego nałożenia pasty termoprzewodzącej po dokładnym oczyszczeniu powierzchni procesora i radiatora (np. acetonem). Warto monitorować temperaturę procesora podczas podkręcania, np. za pomocą programu Everest Ultimate Edition. Dodatkowo, procesor Duron można przerobić na Athlona, co jest opisane w dedykowanych wątkach i poradnikach dostępnych na forach i stronach takich jak Tomshardware czy Elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA