Chyba niebardzo biędzie się tak dało zrobić ale dzięki za propozycję. Wolałbym jakiś dedykowany układ. Może opiszę dokładnie do czego to ma być.
Otóż mam klawiaturkę
i chcę ją przerobić tak żeby pasowała pod dell axim x50v. Problem w tym że klawiatura jest dla pda który obsługuje rs232 a w aximie mam rs tyle że TTL. Klawiawatyra jest normalnie zasilana z 3-3,3V i wysyła sygnały -3V/+3V a axim 0 +3,3V lub +5V. Zrobilem prosty konwerter rs232 > TTL na inwerterach 74HC04D bo pracuje już od 2V. Wszystko było by ok gdyby nie to że 5 klawiszy nie chce działać lub działa niepoprawnie podczas gdy cała reszta działa wzorowo. Kilka dni głowiłem się nad tym czemu to nie działa ale nic nie wymyślilem. Przecież jeśli by było coś nie tak z konwerterem to wszystkie klawisze by wariowały. Sprawę załatwia podniesienie napięcia na klawiaturze i konwerterze do 5,5V tak że axim dostaje na RxD prawie 5V. Jednak jedyne wyjście z którego mogę podkraść napięcie ma 3,3V. W klawiaturce jest mało miejsca ale układ smd z paroma częsciami by się zmieścił.
Moderowany przez Light-I:Nie zamieszczaj linków do aukcji !!! Forum to nie śmietnik. Chcesz zamiescić opis, to dodaj załacznik, aby opis był twały.