logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompaktowa przetwornica DC/DC 3,3V na 5,5-6V, max 15mA, minimalna ilość elementów

Ziele6 18 Kwi 2006 00:15 3267 7
REKLAMA
  • #1 2538872
    Ziele6
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Poszukuję układu który z okolo 3,3V zrobi 5,5-6V (możliwość małej regulacji w celu dopasowania) i przy tym jest bardzo mały z minimalną ilością dołączanych elementów. Układ muszę upchnąć w innym i niestety mam mało miejsca :( Potrzebuję zasilić układ który pobiera max 15mA a więc bardzo mało.
    Moderowany przez Light-I:

Przeniesiono z "Mikrokontrolery"

• REKLAMA
  • #2 2538931
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Jak masz tam jakiś mikrokontroler podłączony pod te 3,3V lub nawet układ HC, to możesz zrobic prostą przetwornice pojemnościową. powiedzmy że masz dostepne wyjscie bramki HC. Podłaczasz do niej minus elektrolita. A + elektrolita podłączasz przez diode (shotkiego) do 3,3V tak aby ten kond. ładował się gdy wyjście bramki HC jest w stanie niskim (trzeba by tez włązyć jakiś rezystor jako ograniczenie pradowe). Teraz gdy kond. jest naładowany i dasz do góry wyjscie to na plus kond. bedzie około 6,3V. To niech przez diode ładuj następny kond. elektrolityczny. Na tym drugim będziesz miał 6V. I tak przełączasz tym wyjściem HC aby produkowac te 6V. Czyli potrzebny ci najlepiej uC z dostępnym PWM,em, a jak nie masz to wez układ HC14 lub HC132 z przerzunikami schimta, zrobis zna nich generator kilka kHz i będzie chulać
    Jak chcesz regulacje, to potrzebny ci jakis komparator, który bedzie wyłaczał genrator oraz aby 1 kond był odpowiednio mniejszy od drugiego. Np jesli bedzie 100 razy mniejszy to za każdym doładowaniem, napięcie na drugim C zwiększy sie o około 6/100V. Do tego musisz dobrac odpowiednio f generatora i histereze komparatora.

Powodzenia
    Boogie
  • REKLAMA
  • #3 2539003
    Ziele6
    Poziom 14  
    Chyba niebardzo biędzie się tak dało zrobić ale dzięki za propozycję. Wolałbym jakiś dedykowany układ. Może opiszę dokładnie do czego to ma być.
    Otóż mam klawiaturkę
    i chcę ją przerobić tak żeby pasowała pod dell axim x50v. Problem w tym że klawiatura jest dla pda który obsługuje rs232 a w aximie mam rs tyle że TTL. Klawiawatyra jest normalnie zasilana z 3-3,3V i wysyła sygnały -3V/+3V a axim 0 +3,3V lub +5V. Zrobilem prosty konwerter rs232 > TTL na inwerterach 74HC04D bo pracuje już od 2V. Wszystko było by ok gdyby nie to że 5 klawiszy nie chce działać lub działa niepoprawnie podczas gdy cała reszta działa wzorowo. Kilka dni głowiłem się nad tym czemu to nie działa ale nic nie wymyślilem. Przecież jeśli by było coś nie tak z konwerterem to wszystkie klawisze by wariowały. Sprawę załatwia podniesienie napięcia na klawiaturze i konwerterze do 5,5V tak że axim dostaje na RxD prawie 5V. Jednak jedyne wyjście z którego mogę podkraść napięcie ma 3,3V. W klawiaturce jest mało miejsca ale układ smd z paroma częsciami by się zmieścił.
    Moderowany przez Light-I:

Nie zamieszczaj linków do aukcji !!! Forum to nie śmietnik. Chcesz zamiescić opis, to dodaj załacznik, aby opis był twały.

• #4 2539316
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    max660 w trybie multiplikacji napięcia..?
  • REKLAMA
  • #5 2540043
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    albo max3232 który zamieni RS232C klawiatury na TTL W klawiaturze też na pewno jest podobny transceiver, może go obejść?
  • #6 2540636
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    migod napisał:
    max660 w trybie multiplikacji napięcia..?
    ALBO 7660 to chyba odpowiednik, a prościej go dostać.
  • REKLAMA
  • #7 2540740
    Ziele6
    Poziom 14  
    McRancor napisał:
    albo max3232 który zamieni RS232C klawiatury na TTL W klawiaturze też na pewno jest podobny transceiver, może go obejść?

Zamiast maxa mam prostrzy konwerter (co pisałem wcześniej) na inwerterze 74HC04D. Nie wymaga montowania 4 kondensatorków. Zresztą tak robią w kablach do telefonów. Nawet jak bym zastosował max3232 to chyba przecież sam nie zrobi 5V po stronie TTL z napięcia zasilającego 3,3V?

Transceivera w klawiaturze nie da się pominąć bo całą klawiaturę obsługuje jeden uP taktowany chyba z 2MHz. Jedyne zewnętrzne elementy do niego podpięte do 2 rezystorki i 4 kondensatory smd które zapewne służą do wyprodukowania ujemnego napięcia na rs.

max631 byłby dobry?
  • #8 2572596
    Ziele6
    Poziom 14  
    Max631 załatwił sprawę. Trzeba było tylko nieznacznie zmienić dzielnik napiecia aby dał 5,5V bo fabrycznie ma ustawione 5V.

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano kompaktowej przetwornicy DC/DC podnoszącej napięcie z około 3,3V do 5,5-6V przy prądzie maksymalnym 15mA i minimalnej liczbie elementów, do zasilenia klawiatury przerabianej na potrzeby Dell Axim X50v. Wstępnie zaproponowano prostą przetwornicę pojemnościową opartą na bramkach HC z generatorem PWM, jednak autor preferował dedykowany układ ze względu na ograniczoną przestrzeń i stabilność napięcia. Sugerowano układy MAX660, MAX3232 (jako konwerter RS232 na TTL) oraz 7660 jako popularne przetwornice napięcia. Ostatecznie zastosowano układ MAX631, który po drobnej modyfikacji dzielnika napięcia zapewnił stabilne wyjście 5,5V, spełniając wymagania projektu. Konwerter RS232 na TTL został wykonany na inwerterach 74HC04D, co pozwoliło na prostszą konstrukcję bez konieczności stosowania wielu kondensatorów. Transceiver w klawiaturze nie mógł być pominięty ze względu na specyfikę działania urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA