logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częsty BSOD na Windowsie - Duron 1800MHz, Mercury KOB KT266A, RAM różne MHz

skawalkeros 18 Kwi 2006 08:25 2022 7
REKLAMA
  • #1 2539147
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Od jakiegoś czasu na ekranie mojego peceta dość często (czasem co 6 godzin, czasem co godzinę) pojawia się blue screen z błędem systemu WINDOWS no i muszę kompa resetować :(
    Mój zestaw to:

Procesor Duron 1800mhz - bez jakichkolwiek śladów uszkodzenia mechanicznego, jądro idealne, dobrze schłodzony COOLERMASTEREM.
    Płyta główna - Mercury KOB KT266A FDSX (kondensatory niewybrzuszone)
    Pamięć - 256mb DDR PC 3200 goodram + 256mb DDR PC 2100 elixir (pamięć sprawdzałem, każdą kość z osobna memtestem i wiem że są ok)
    Dysk twardy - Seagate Barracuda ata IV 40gb
    Karta graficzna HIS Radeon 9000 64mb ddr
    Zasilacz I-BOX 350W z filtrem PFC

Najbardziej podejrzane wydają mi się: płyta główna, pamięć i procesor...
    Otóż płyta główna pomimo wgrania najnowszego biosa (z 2003r ale tylko taki był dostępny na stronie KOBIANA :/) wykrywa tego durona jako "unknow CPU type 1800mhz" no i to mnie trochę wkurza i niepokoi.
    Moja pamięć jest w dwóch kościach: jedna kość ma 400mhz a druga 266. Płyta obsługuje pamięć tylko do 266mhz (PC3200 pracuje na niej z obniżoną częstotliwością)

Czy możliwe że płyta główna jest zbyt "badziewna" do tego durona?
    Czy powodem problemów może być to że kości pamięci się "gryzą"??
    Czy ktoś ma może jakieś inne sugestie co do powodów wyskakiwania blue screenów??

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2539228
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Sprawdz memtestem obie pamięci 2-3h powinno Ci dać odpowiedz.
    Przeskanuj dysk czy nie ma badów.
    Istnieje tez możliwość, że to jakiś konflikt softwearowy.
  • REKLAMA
  • #3 2539276
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    "... pojawia się blue screen z błędem systemu WINDOWS..." - z jakim błędem? Więcej konkretów. Jaki numer błędu?
  • REKLAMA
  • #4 2539296
    leon30
    Poziom 12  
    Piszesz że blue screeny masz od jakiegoś czasu jeżeli pc chodził dobrze
    w tym samym zestawie bez zakłuceń to sprawdz tak jak radził OMAN dysk HDD regenatorem ,pod kotem bad sektorów no i zainstaluj od nowa system by sprawdzić czy zainstalowany soft niepowoduje konfliktu (pobiegać pc troche bez dodatkowego softu)
  • REKLAMA
  • #5 2539328
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Twardziela sprawdzałem programem SEA TOOLS odpalanym z dyskietki i nie wykrył na nim błędów. Zresztą raz postawiłem system na innym dysku i działo się to samo choć system był świeżutki bez żadnego dodatkowego oprogramowania :/ przetestowałem też memtestem obie pamięci jednocześnie, zrobiłem trzy pełne przebiegi i nie wykrył żadnych błędów (może powinienem potestować dłużej??) Jeszcze dziś podam dokładnie o jaki konkretnie błąd systemu Windows XP chodzi, muszę tylko poczekać aż mi się pojawi na ekranie. Dodam jeszcze że moje problemy zaczęły się właśnie wtedy gdy wymieniłem w kompie płytę główną, pamięć i procka... wcześniej niebieskiego ekranu na oczy nie widziałem, więc właśnie w tych trzech podzespołach szukam przyczyny. Coś nawala i bardzo chciałbym wiedzieć co.
  • #6 2542136
    skawalkeros
    Poziom 15  
    No i dziś ni stąd ni z owąd komp działał cały dzień bezproblemowo :| zrozumie tu człowiek ten sprzęt?? Zero będów...
  • #7 2542414
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    leon30 napisał:
    no i zainstaluj od nowa system by sprawdzić czy zainstalowany soft niepowoduje konfliktu

Jest to jedna z najgłupszych metod, jakie znam!
    Skawalkeros, czy zwory VID masz ustawione prawidłowo?
  • #8 2543077
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Zwory VID mam ustawione na auto, nie bawiłem się ustawianiem napięcia procesora. Procek ma automatycznie 1,5 V czyli tyle ile powinien mieć tego typu duronik (niepodkręcony oczywiście) Wkrótce zamierzam zmienić płytę główną na ASUSA z KT400, mam nadzieję że wszystko będzie bardziej stabilne :/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza częste występowanie niebieskiego ekranu śmierci (BSOD) na komputerze z procesorem Duron 1800 MHz, płytą główną Mercury KOB KT266A, pamięcią RAM DDR o różnych częstotliwościach (Goodram PC3200 i Elixir PC2100), dyskiem Seagate Barracuda ATA IV 40 GB oraz kartą graficzną HIS Radeon 9000 64 MB DDR. Pomimo aktualizacji BIOS-u i testów pamięci programem Memtest (bez wykrycia błędów) oraz sprawdzenia dysku narzędziem SeaTools (bez błędów), problem BSOD nadal występuje. System Windows XP był reinstalowany na innym dysku, lecz problem się powtarzał. Podejrzenia padają na płytę główną, pamięć i procesor, zwłaszcza że płyta wykrywa procesor jako "unknown CPU type 1800 MHz". Zwory VID procesora są ustawione na auto, napięcie wynosi 1,5 V, zgodnie z normą dla Durona. Wskazano możliwość konfliktów programowych lub problemów z kompatybilnością pamięci o różnych częstotliwościach. Planowana jest wymiana płyty głównej na model ASUS z chipsetem KT400 w celu poprawy stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA