Witam
Od jakiegoś czasu na ekranie mojego peceta dość często (czasem co 6 godzin, czasem co godzinę) pojawia się blue screen z błędem systemu WINDOWS no i muszę kompa resetować
Mój zestaw to:
Procesor Duron 1800mhz - bez jakichkolwiek śladów uszkodzenia mechanicznego, jądro idealne, dobrze schłodzony COOLERMASTEREM.
Płyta główna - Mercury KOB KT266A FDSX (kondensatory niewybrzuszone)
Pamięć - 256mb DDR PC 3200 goodram + 256mb DDR PC 2100 elixir (pamięć sprawdzałem, każdą kość z osobna memtestem i wiem że są ok)
Dysk twardy - Seagate Barracuda ata IV 40gb
Karta graficzna HIS Radeon 9000 64mb ddr
Zasilacz I-BOX 350W z filtrem PFC
Najbardziej podejrzane wydają mi się: płyta główna, pamięć i procesor...
Otóż płyta główna pomimo wgrania najnowszego biosa (z 2003r ale tylko taki był dostępny na stronie KOBIANA :/) wykrywa tego durona jako "unknow CPU type 1800mhz" no i to mnie trochę wkurza i niepokoi.
Moja pamięć jest w dwóch kościach: jedna kość ma 400mhz a druga 266. Płyta obsługuje pamięć tylko do 266mhz (PC3200 pracuje na niej z obniżoną częstotliwością)
Czy możliwe że płyta główna jest zbyt "badziewna" do tego durona?
Czy powodem problemów może być to że kości pamięci się "gryzą"??
Czy ktoś ma może jakieś inne sugestie co do powodów wyskakiwania blue screenów??
Z góry dziękuję za pomoc
Od jakiegoś czasu na ekranie mojego peceta dość często (czasem co 6 godzin, czasem co godzinę) pojawia się blue screen z błędem systemu WINDOWS no i muszę kompa resetować
Mój zestaw to:
Procesor Duron 1800mhz - bez jakichkolwiek śladów uszkodzenia mechanicznego, jądro idealne, dobrze schłodzony COOLERMASTEREM.
Płyta główna - Mercury KOB KT266A FDSX (kondensatory niewybrzuszone)
Pamięć - 256mb DDR PC 3200 goodram + 256mb DDR PC 2100 elixir (pamięć sprawdzałem, każdą kość z osobna memtestem i wiem że są ok)
Dysk twardy - Seagate Barracuda ata IV 40gb
Karta graficzna HIS Radeon 9000 64mb ddr
Zasilacz I-BOX 350W z filtrem PFC
Najbardziej podejrzane wydają mi się: płyta główna, pamięć i procesor...
Otóż płyta główna pomimo wgrania najnowszego biosa (z 2003r ale tylko taki był dostępny na stronie KOBIANA :/) wykrywa tego durona jako "unknow CPU type 1800mhz" no i to mnie trochę wkurza i niepokoi.
Moja pamięć jest w dwóch kościach: jedna kość ma 400mhz a druga 266. Płyta obsługuje pamięć tylko do 266mhz (PC3200 pracuje na niej z obniżoną częstotliwością)
Czy możliwe że płyta główna jest zbyt "badziewna" do tego durona?
Czy powodem problemów może być to że kości pamięci się "gryzą"??
Czy ktoś ma może jakieś inne sugestie co do powodów wyskakiwania blue screenów??
Z góry dziękuję za pomoc