logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój własnoręcznie zrobiony wzmacniacz audio zadziała?

Pth 18 Kwi 2006 13:18 1113 8
REKLAMA
  • #1 2539885
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Witam. "Można powiedzieć", że to wzmacniacz audio... Namalowałem obie takie coś i możlize ze zadziała (tak mi się przynajmniej wydaje) ale nie wiem :/
    To nie chodzi o paranmetry czy zakres przenoszonych częstotliwośći etc... Poprostu powiedzcie czy "to" zadziała i czy ewentualnie takie wartości elementów mogą zostać.

P.S. Please be placable :]
    Załączniki:
    • Czy mój własnoręcznie zrobiony wzmacniacz audio zadziała? schemacik.gif (3.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2539955
    Pth
    Poziom 26  
    no spoko dzięki ale włąśnei chodzi o to ze chce wiedzieć czy włąśnie to zadziała... dziś z resztą to na pewno zbuduje i sie zobaczy...
  • #4 2540053
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 887
    Dowiesz się tego jak zbudujesz ten układ, jakoś na pewno będzie działać.
  • REKLAMA
  • #5 2540283
    arkady25
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Przy odpowiednim napięciu wejsciowym, odpowiedniej częstotliwości uzyskasz na wyjściu sygnal o odpowiedniej jakości. :D :D :D
  • #6 2540798
    Pth
    Poziom 26  
    spoko
    mam już czesci ale dziś już tego nei zoze
    kiedys czas na szkołe tez trzeba przeznaczyć... :P

Dodano po 5 [godziny] 28 [minuty]:

złożyłem to jednak ale jakoś nie chce sie uruchomić to.
    całkowita cisza w głóśniku... czemu? za małe napiecie na bazie bc546?
  • #7 2543174
    jony
    Specjalista elektronik
    No dobra koniec tych żartów. Twój schemat nie ma szans działać jako wzmacniacz audio.
    Oczy zresztą się przekonałeś budując ten układ.
    Właśnie po to podałem ci schematy do prostych wzmacniaczy żebyś zobaczył jak to się robi na trzech tranzystorach.
    http://www.techlib.com/electronics/audioamps.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic390700.html#1982224
    Idea jest nawet ciekawa ale widzę że do końca nie rozumiesz jak działa tranzystor.
    Zobacz sobie tu
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13
    masz tam bardzo dobrą serie artykułów o tym jak działa tranzystor „Tranzystory dla początkujących” i po przeczytaniu tego na pewno ci się rozjaśni co to jest nasycenie, praca w stanie aktywna, zatkanie, dobru punktu pracy itp.
  • REKLAMA
  • #8 2543586
    Pth
    Poziom 26  
    przeczytałem już praktycznie wszytkei artykuły z edw o tranzystorach... ale chyba bede musial powtóżyć odcini o OC i OE

Dodano po 2 [minuty]:

spoko w ogóle ze mi dopiero etraz powiedzieliśce ze to nei zadziała po tam jak wydałem kase na czesci.. poprostu dzieki...
  • #9 2543603
    jony
    Specjalista elektronik
    Nie ma co się denerwować z tych części możesz zbudować wzmacniacz co ci schemat w linku podałem.
    Normalni jak robimy wzmacniacz zasilany napięciem pojedynczym to musimy ustalić napięci na wyjściu tak by było równe połowie napięcia zasilania. A u ciebie w ogóle porad stały nie płynie przez T2i T1, T3(chodzi o obwód kolektora).
    I przeczytaj sobie odcinek czwarty o nasyceniu i osiemnasty gdzie masz pokazane praktyczne stopnie końcowe wzmacniaczy audio.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy próby zbudowania własnoręcznego wzmacniacza audio na podstawie autorskiego schematu. Autor pyta, czy układ zadziała i czy zastosowane wartości elementów są poprawne. Odpowiedzi sugerują, że jedynym sposobem na sprawdzenie działania jest fizyczne zbudowanie układu, jednak po próbach okazało się, że schemat nie działa poprawnie jako wzmacniacz audio. Problemy wynikają z nieprawidłowego doboru napięć i braku przepływu prądu w obwodach kolektorów tranzystorów. Użytkownik otrzymał wskazówki, aby zapoznać się z podstawami działania tranzystorów, w tym pojęciami nasycenia, pracy w stanie aktywnym i punktu pracy. Polecono również gotowe, proste schematy wzmacniaczy audio oparte na trzech tranzystorach dostępne na stronach techlib.com oraz elektroda.pl. Zalecane jest ustalenie napięcia wyjściowego na poziomie połowy napięcia zasilania przy zasilaniu pojedynczym. Wskazano na potrzebę powtórzenia wiedzy o konfiguracjach OC i OE tranzystorów oraz praktycznych stopniach końcowych wzmacniaczy audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA