logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wchodzi do BIOS, klawiatura nie działa po wymianie i resecie BIOS

galazka 18 Kwi 2006 14:02 1386 10
REKLAMA
  • #1 2540024
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Przy włączeniu kompa wchodzi mi od razu do biose i klawiatura nie żyje, wymieniłem klawiatur chyba z 3 przeprogramowałem bios, oraz resetowałem go przy pomocy wlozenia i wyciagniecia bateri..
    Jak się włącza to klawa mignie dwa razy lampkami ale na tym kontakt z nia sie konczy !

HELP !!!
  • REKLAMA
  • #2 2540045
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    to jest zwykłą klawiatura na kablu czy może bezprzewodowa? i czy klawiatura reaguje w biosie czyli czy możesz pracować nią w Biosie bo nie zrozumiałem tego!!!
  • REKLAMA
  • #3 2540246
    galazka
    Poziom 18  
    Zwykła na ps2 nigdzie nie dzila w biose tez
  • #4 2542281
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Sprawdzałeś, czy aby nie jest uszkodzony port ps2??
  • REKLAMA
  • #5 2542615
    galazka
    Poziom 18  
    W jaki sposób to sprawdzić?
  • #6 2542823
    tttggg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    No to kilka pytań pomocniczych:
    - jak zachowuje się komputer (BIOS) po uruchomieniu z odłączoną klawiaturą
    - czy po uruchomieniu z podłączoną klawiaturą reaguje ona "lokalnie" na naciśnięcie klawiszy tzn. zapaleniem diod po wciśnięciu NumLock lub CapsLock?
    - na pewno nie podłączasz klawiatury do portu myszki ;)?

Pozdro
  • #7 2543239
    galazka
    Poziom 18  
    NIe nie podlaczam do portu myszki zabawny kolego,Opisalem ze podczas uruchamiania zamrugaja dwa razy wszystkie trzy diody i nic w tym czasie nie moge robic sama od razu wchodzi do biosu i koniec zadnej komunkacji
  • #8 2543484
    tttggg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Jestem œmiertelnie poważny ;)

Nie odpisałeœ na dwa wczeœniejsze pytania - z poziomu BIOS można przetestować działanie CapLock.

Jeœli przy odłšczonej klawiaturze system także przy starcie wchodzi do BIOSu to stawiam na uszkodenie płyty głównej lub niewłaœciwš wersję BIOSu (wnioskuję z wczeœniejszych postów, że conieco kombinowałeœ w tym zakresie).

Aż boję się stawiać kolejne pytania ...
  • #9 2545450
    galazka
    Poziom 18  
    Jutro z samego rana przetestuje wlaczonie komputera bez podlaczonej klawiatury i odpowiem :), niech kolega sie nie zlosci :D, aha i jak na wlaczonej klawiaturze wejdzie do biosa to nic nie mozna zrobic nic kompletnie nic klawiatura nie swieci i nie odpowiada na zaden klawisz
  • REKLAMA
  • #10 2546026
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jest tam USB? To sprawdzaj na klawiaturze USB. Przy uszkodzeniu kontrolera klawiatury PS2 jest to jakies rozwiazanie.
  • #11 2546380
    galazka
    Poziom 18  
    Niestety przy nie podlaczonej klawiaturze rowniez wchodzi do biosu, słuchajcie a moze do procesor?

Podsumowanie tematu

✨ Komputer po włączeniu automatycznie uruchamia się w BIOS, a klawiatura PS/2 nie reaguje – nie działa ani w systemie, ani w BIOS-ie. Klawiatura miga dwukrotnie diodami przy starcie, ale nie odpowiada na żadne naciśnięcia klawiszy. Próby wymiany klawiatury, resetu BIOS przez wyjęcie baterii oraz przeprogramowania BIOS nie przyniosły efektu. Komputer wchodzi do BIOS również bez podłączonej klawiatury, co sugeruje problem z płytą główną lub uszkodzonym kontrolerem klawiatury PS/2. Zasugerowano sprawdzenie portu PS/2, testowanie działania diod CapsLock/NumLock w BIOS oraz ewentualne użycie klawiatury USB jako alternatywy. Pojawiła się również hipoteza o możliwym problemie z procesorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA