logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wykrywa klawiatury po odgryzieniu kabla myszki przez królika

marcin1700 05 Maj 2007 13:34 882 5
REKLAMA
  • #1 3850950
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam
    Postaram sie ktorko strescic:
    Rozmawialem ze znajoma na gg i po chwili napisala mi ze krolik odgryz jej kabel od myszki, oczywiscie myszka przestala dzialac ale dalej mogla ze mna pisac.
    Wylaczyla po kilku minutach komputer i wlaczyla na drugi dzien a pzy starcie post i error ze nie znaleziono klawiatury.
    Odlaczyla myszke ciagle to samo - klawiatura nawet sie nie swieci.
    Polecilem jej kupic klawiatute i myszke pod usb. Dzisiaj wrocila ze sklepu, podlaczyla wszystko bios wykryl klawiature i... po zaladowaniu dyskow czarny ekran - tak jakby wondows chcial zbootaowac ale nie mogl.
    Kazalem jej odlaczyc dysk, podlaczyc od nowa ale to nie pomoglo. Powiedzialem zeby wyczyscila cmos. Wyciagnela baterie bios sie wyczyscil, podlacza klawiature i komunikat o skasowanym biosie no i prosba zeby wejsc do biosu klawiszem F1 lub DEL albo zaladowac ustawienia.
    W tym problem ze na zadnej z klawiatur ps/2 czy usb naciskanie tych klawiszy nie pomaga, Nie wiem jaka to plyta i wiem... powinno byc wlaczone USB keybord support ale nawet jak jest wylaczone to do biosu chyba powinno dac sie wejsc?

Moje pytanie co moglo sie zepsuc? Ja stawiam na plyte glowna ale czy jest jakis sposob poza jej wymiana?

Prosze wszystkich o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3851131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3851146
    adie
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    W takim przypadku to śmietnik błędem było resetowanie biosu przez wyciągnięcie bateri trzeba było przez zworke na płycie głównej i zrobić format dysku jak wyskoczył czarny ekran. Wycięgnięcie bateri spowodowało wyczyszczenie zawartości cmosa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3851153
    jackotrue
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Możliwe, że to płyta główna... Wgraj nowy BIOS albo zresetuj jego ustawienia.
  • #6 3851178
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Wiem ze mozna bylo zworka ale kazalek jej wszystko robic przez telefon a nie wiedzialem jak jej opisac zworke... Probowalem z bateria bylo latwiej.
    A biosu nie wgram bo nie mam klawiatury.
    A czy klawiatura usb na pewno powinna dzialac w biosie kiedy trzeba nacisnac del czy f1?

Acha i nie dziwne jest to ze dopoki komputer jeszcze dzilal klawiatura chodzila? Dopiero po restarcie wszystko padlo
    Pozdrawiam
REKLAMA