logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować układ na Spartan2 z klawiaturą skaningową i LCD?

kamandir 18 Kwi 2006 18:18 939 2
REKLAMA
  • #1 2540874
    kamandir
    Poziom 2  
    Witam!
    Dostałem na laborce zadanie: zrealizuj układ na Spartanie2 z klawiaturą skaningową i LCDkiem. Naciśniesz cyferkę i odpowiednia ma się ukazać na wyświetlaczu.
    Jestem w tej kiepskiej sytuacji, że z elektroniką nie miałem za wiele do czynienia, a tu od razu strzelili do mnie z grubej rury.
    Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
    Korzystam z Xilinxa, język Schematic.
    Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki! np. co muszę umieścić aby woogóle doszło do jakiś interakcji między klawiaturą a lcd
    może jakiś ramowy plan, co robić po kolei??
    za wszelkie porady będę ogromnie wdzięczny! Inaczej nie ruszę z miejsca, a czerwiec już nie długo!

Pozdrawiam Was serdecznie! I jeszcze raz dzięki!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2540899
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Musisz zrobić układ który zainicjuje wyświetlacz LCD a potem skanować klawiature, jeśli wykryjesz naciśnięcie to musisz na podstawie numeru wiersza i kolumny wysłać na wyświetlacz odpowiedni znak (przypisany do klawisza). Całość do napisania nie powinna zabrać jednego dnia, a poniewasz masz płytke na której jest troche inne sprzęta możesz to robić etapami, np wyświetlić tylko napis na LCD albo wyświetlić na diodach LED numer klawisza.
  • #3 2540937
    kamandir
    Poziom 2  
    Drogi elektryk'u:
    plan jest całkiem dobry, tylko może źle sprecyzowałem:
    potrzebuję informacji tego rodzaju:
    np. dla 1 przycisku
    wejście klawiatury wepnij w przerzutnik typu d, później przepuść przez bramkę XOR, dołóż coś tam jeszcze, podłącz pod pin LCD i jak naciśniejsz, będzie grać.

Woogóle nie czuję blues'a. Chciałbym narazie zrealizować jedną, elementarną rzecz. Naciśnę przycisk - zapali się kreseczka na LCD. Próbowałem na miliard sposobów. Za nic nie chce mnie słuchać.
    Dodam, że wszystko robię "na czuja", bo naprawdę nie wiem co taki układ musi zawierać.

Mimo to bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!
REKLAMA