logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Recor CTV-4320PST. Kondensator robi się gorący.

waldec 18 Kwi 2006 20:47 1469 8
REKLAMA
  • #1 2541458
    waldec
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Witam szanownych kolegów.
    Dzisiaj rano włączyłem telewizor zasyczał coś huknęło i z wnętrza zaczął wydobywać się dym.Rozkręciłem obudowę i stwierdziłem że rozerwało kondensator C617. Sprawdziłem wg porad kolegów elementy, wymieniłem kondensator C 620 470uF oraz rozerwany kondensator 100uF.
    Włączam i w momencie kondensator robi się gorący.Co jeszcze mogło ulec uszkodzeniu.Waldec
  • REKLAMA
  • #2 2541506
    GBOD
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Pierwsza czynność w takich wypadkach to wymiana wszystkich elektrolitów w przetwornicy. Bardzo często to pomaga.
  • REKLAMA
  • #3 2542757
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    kolega GBOD ma racje
    wymiana elektrolitow w przetworce zarowno po pierwotnej jak i po wtornej stronie,i pisz powinno pomoc
  • REKLAMA
  • #4 2542800
    artkoz3
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Witam!
    Oczywiście , że wymiana kondensatorów powinna pomoc, a jak nie pomoże.........?
    Po pierwsze należy dokonać jakiś pomiarów . Sprawdzić napięcia w przetwornicy (ich wartości i stabilność) Telewizor jak mniemam ma przynajmniej 10 lat , a więc stan elektrolitów napewno jest nieciekawy , a co za tym idzie napięcia wygładzane przez te kondensatory zaczynają pływać , a to pierwszy krok do uszkodzeń odbiornika. Natomiast należy pamiętać , że tv nie składa się z samych elektrolitów i usterka może być powodowana przez uszkodzoną diodę lub inny element .
    A zatem:
    sprawdź również półprzewodniki , szczególnie w obwodzie , w którym doszło do eksplozji
    Pozdrawiam!
  • #5 2590757
    dwroblewski
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam, wymien wszystkie elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy,wylutuj nogi C-E hota podlutuj w ich miejsce zarowke 60w i pomierz napiecia z zasilacza, daj znac co odkryles, powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 2623303
    waldec
    Poziom 19  
    Witam.Po wymianie elek w przetwornicy i tranzystora BU2508DF telewizor wystartował.Ale to nie koniec kłopotów.Wyłaczyłem TV i po kilku godzinach ponownie załączyłem.Obraz się pokazał ale od góry zawężony około 2 cm oraz oraz 1/3 ekranu od góry z białymi paskami.Wymiana elektrolitów przy odchylaniu pionowym nie pomogła.W poniedziałek kupię układ TDA 3653B i zobaczę efekt.Czy mogłem jeszcze coś przeoczyć?
    Dziękuję kolegom za pomoc.Pozdrawiam Waldec
  • #7 2623561
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeśli elektrolity wymienione i zimnych lutów brak, to podstawienie TDA powinno rozwiązać problem. Dla pewności sprawdź zasilanie pionu, możesz też pomierzyć półprzewodniki i opory ale stawiam na TDA.

Pozdrawiam.
  • #8 2624512
    dwroblewski
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam, sprawdz jak kolega wyzej radzi zasilanie, powinno oscylowac w granicach 24v takie objawy jak piszesz najczesciej powoduje zanizone zasilanie nie wykluczam terz TDA, powodzenia.
  • #9 2627717
    waldec
    Poziom 19  
    Witam.Wymieniłem TDA3653B i telewizor jest OK.Jeszcze raz dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.Pozdrawiam Waldec

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze CTV-4320PST doszło do eksplozji kondensatora C617, po czym wymieniono uszkodzone kondensatory elektrolityczne (C620 470uF oraz 100uF). Po wymianie kondensator nadal się nagrzewał, co sugerowało dalsze uszkodzenia. Zalecano wymianę wszystkich elektrolitów w przetwornicy, zarówno po stronie pierwotnej, jak i wtórnej, oraz sprawdzenie stabilności napięć zasilających. Wskazano również na konieczność kontroli półprzewodników, zwłaszcza w obwodzie, gdzie doszło do uszkodzenia. Po wymianie elektrolitów i tranzystora BU2508DF telewizor uruchomił się, jednak pojawiły się problemy z obrazem (zawężenie i białe paski). Sugerowano wymianę układu TDA3653B oraz sprawdzenie zasilania pionu (około 24V). Po wymianie TDA3653B telewizor działał prawidłowo, co potwierdziło usunięcie usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA