logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować DiSEqC z kartą Skystar2 i tunerem?

Nizzle 19 Kwi 2006 16:53 1583 5
REKLAMA
  • #1 2544208
    Nizzle
    Poziom 11  
    Witam

Mam
    -skystar2
    -tuner

-twin
    -single
    -diseq

1) z twina(HB) kabel do diseq z singla(astra) kabel do diseq i to wszystko jednym kablem do skystar

2) z twina(hb) kabel do tunera

Jak ustawic teraz diseq? :( Antene mam ustawioną, łapie astre i hotbird, pozniej podlaczylem diseq... w skystar pokazuje mi ze jest sygnal na astrze i na hotbirdzie ale jak klikam na jakis program w ProgDVB to sygnał robi sie na czerwono:( jak cos mieszam to gasnie mi tez hotbird na tym zewnętrznym tunerze. Moze mi ktos w miare jasno opisac jak to trzeba skonfigurowac?

z gory wielkie dzieki!!

Pozdrawiam

co nieco sie zmieniło, jak dałem w progdvb minidiseq i w setup4pc astre to zadziałała mi astra :) ale dalej cos tego nei łapie. W setup4pc tez trzeba zmieniac cos z diseq?

kolejna zmiana
    juz mi astra i hb na skystar chodzi ale jak odpale hb na skystar to nie ma obrazu na drugim tunerze:) pod ktory jest podpiety drugi kabel z hb
  • REKLAMA
  • #2 2545205
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 73
    Myślę ze problem jest z polaryzacją. Pierwszy tuner narzuca polaryzację (zmienia napięcie) dla tego drugiego tunera, dlatego sie moze kaszanić. Jezeli dobrze Twojego posta zrozumiałem...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2545456
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Najlepiej Z SS2 będzie działał DiSEqC Viper.
    Jak skonfigurować DiSEqC z kartą Skystar2 i tunerem?
  • REKLAMA
  • #5 2546453
    gienek 1
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam!
    Zasada jest prosta, jeśli jest w zestawie co najmniej jeden twin ti 2 tunery to najbardziej odpowiedni jest diseq coaxial czyli podwójny do którego wpinamy 2 wyprowadzenia twina na hb i 2 wyprowadzenia twina na astrę lub suingle ( wtedy będzie jedno wejście wolne) i dopiero z 2 wyjść tego diseqa 2 kable do 2 tunerów. tunery programujemy na diseq 1 i 2 w zależności jak zamienimy kable do pzrałącznika. Najlepiej do 1 wejść hb . W opisanym przypadku tunery na siebie wpływają bo nie ma pełnej separacji. Coaxial diseq kosztuje ponad 2 razy więcej niż zwykły ale zastosowanie jego w większości przypadków nieodzowne.
    Pozdrawiam,
    Gienek.
  • #6 2553322
    Nizzle
    Poziom 11  
    Mam dokladnie tego Vipera

Cos jest chyba nie tak z ustawieniami w tym drugim tunerze. W skystar2 astra i hb smiga bez problemu wiec przełącznik działa :) jak dzisiaj znajde chwile to sie pobawie z ustawieniami w tym drugim tunerze, bo troche dziwne jest ze jak na skystar odpale hb to na drugim tunerze hb znika :/
REKLAMA