logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz poziomu audio z magnetowidu – identyfikacja i podłączenie płytki

DJ Davi 19 Kwi 2006 21:41 1511 8
REKLAMA
  • #1 2545454
    DJ Davi
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Witam.
    Znalazłem stare video a w nim był wyswietlacz poziomu audio. Wymontowałem całą płytkę tylko nie wiem jak to teraz podłączyć a niestety nie mam aparatu. Ten wyświetlacz ma napisaną skalę oracz tak jakby małe blaszki króre kiedyś się zaświecały. Przepraszam że pytam ale czy ktoś wie co to za wyświetlacz i jak by go można uruchomić?
  • REKLAMA
  • #2 2545687
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    Pewnie by i kto pomógł, gdyby wiedział coś więcej, napisz jaki to magnetowid (oznaczenia i symbole) i może jest coś napisane na tym wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2552190
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Wyglada to na wyświetlacz VFD
    A jakie tam sa scalaki??
  • REKLAMA
  • #7 2552460
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    chłopaki, a dało by się zrobić, taki equalizer na wyświetlacz np. 2x16?? fajnie by to wyglądało, jak by grała muzyka i takie skaczące słupki w jej rytm
  • #8 2727944
    Gizmo39
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Oczywiście że da się zrobić wskażnik wysterowania . W zależności ile słupków ma twój wyświetlacz można zastosować np. ul1970 i drajwery uln2803 wraz z drabinkami podciągającymi do +28V .
    Dokładny opis sterowania VFD jest na stronie EDW i był artykuł paświęcony VFD w EP 2005r.
    Jeśli zamieścisz zdjęcie wyświetlacza to moge wysłąć jakiś schemat .

Dodano po 2 [minuty]:

Witam
    Oczywiście że da się zrobić wskażnik wysterowania . W zależności ile słupków ma twój wyświetlacz można zastosować np. ul1970 i drajwery uln2803 wraz z drabinkami podciągającymi do +28V .
    Dokładny opis sterowania VFD jest na stronie EDW i był artykuł paświęcony VFD w EP 2005r.
    Jeśli zamieścisz zdjęcie wyświetlacza to moge wysłąć jakiś schemat .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik znalazł stary wyświetlacz poziomu audio z magnetowidu i wymontował całą płytkę, jednak nie zna modelu magnetowidu ani sposobu podłączenia wyświetlacza. Wyświetlacz posiada skalę i metalowe elementy, które kiedyś się świeciły. W dyskusji zasugerowano, że może to być wyświetlacz VFD (Vacuum Fluorescent Display). Na płytce znajdują się układy scalone BA6805A oraz drabinki rezystorowe RKL 12S 104J. Zaproponowano możliwość wykonania wskaźnika wysterowania audio z wykorzystaniem układu UL1970 i driverów ULN2803, zasilanych napięciem +28V, co jest typowe dla sterowania wyświetlaczy VFD. Wskazano również na artykuł w Elektronice Praktycznej z 2005 roku oraz stronę EDW jako źródła informacji o sterowaniu VFD. Autor tematu nie zamieścił zdjęć, a po uzyskaniu wskazówek zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA