logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wifi - słaba jakość. Spada zasięg, nie otwierają się strony. Za słaba antena?

damianlg 02 Lis 2006 21:44 3604 16
REKLAMA
  • #1 3181310
    damianlg
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    witam, zamontowałem na dachu domu jednorodzinnego na maszcie 3 metrowym (dość wysoko) taką oto antene http://yagi.pl/product_info.php/products_id/606

natomist u kolegi który nie ma internetu (chce miec ode mnie) zamontowałem taką antene: http://yagi.pl/product_info.php/products_id/661
    również wysoko na dachu, obie anteny widzą się doskonale, nie ma nawet drzew na w ich polu widzenia, są budynki ale troche nizej,
    odległość anteny około 1000metrów, po wyszukaniu sieci pokazuje mi 5 kresek, czyli maksymalny poziom sygnału, natomiast po podłączeniu się do tej sieci pokazuje poziom minimalny i strony www się nie otwierają, co to może być ? za słaba antena u sąsiada ?
    dziękuje, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3181353
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Moze byc wiele przyczyn, ta antena na bazie to sporo zbiera z okolicy smieci bo jest dodokolna, wazne aby ja dokladnie ustawic bo ma waska wiazke w pionie, poprobuj na innych kanalach moze w okolicy sa inne sieci na tym samym albo bliskim kanale. Polaczenie inna sprawa a konfiguracja tcp/ip klienta inna, co ma wplyw na chocby www.
  • #3 3181368
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Jak długie kable masz miedzy anteną a AP i między anteną a kartą sieciową. Jeślisą zbyt długie to zysk jaki daje antena stracisz właśnie na kablach. Mam nadzieję, że kabel jest 50 om.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3181463
    damianlg
    Poziom 12  
    Kable mają po 15 metrów w bazie i u klienta, w bazie jest jakis bardzo dobry, tak mowili spece z yagi.pl co ma małe straty, 5zł za metr.

Dodano po 51 [minuty]:

jak najlepiej ustawic mode ?
  • #5 3182243
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Ocena: 126
    sprawdź sobie pinga,jeżeli czasy są długie lub upłynoł czas żądania to będą takie efekty. Sprawdza to się tak START-uruchom ping 192.168.1.1 spacja -t. adres podałem przykładowy wpisz taki jak masz.
  • #6 3182881
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Troszke inaczej start-uruchom-cmd (enter) ping -t IP
  • REKLAMA
  • #7 3184823
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Przy 15-to metrowych kablach to działac nie będzie. Działac nie będzie nawet jeśli tylko z jednej strony będzie 15m kabla a z drugiej strony antena przy karcie czy AP. Właściwie na kablu tracisz cały zysk jaki daje antena :(.

Proponuję AP-ka przenieść jak najbliżej anteny. Kabel 2-4m i nic więcej.

--
    pozdrawiam
  • #8 3184868
    damianlg
    Poziom 12  
    hmm, to za bardzo nie widze tego, mam zanieść AP na dach budynku ?

Dodano po 6 [minuty]:

w D-Link powiedzieli ze przy tych antenach 15 metrów to mało i nic nie znaczy, zreszta nie sprzedawali by takich kabli jak by traciła się moc.
  • #9 3184929
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Przyznam szczerze, że borykam się z podobnym problemem. Będzie jednak o tyle łatwiej, że mogę AP-ka wynieść na strych/poddasze, zamknąć go w puszkę i stosunkowo krótkim kablem doprowadzić sygnał do anteny. Sygnał do AP-ka pójdzie zwykłą skrętką ale to będzie zaledwie 20m. Z tym nie będzie problemu.

Można by próbować zrobić wzmacniacz. Udało mi się znaleźć taki wzmacniaczyk (właściwie jego schemacik) ale kostka była nie do dostania. Możnaby poszukać czegoś takiego na allegro. Skoro można kupić anteny to pewnie i wzmacniacze dałoby się też kupić. Ja nie szukałem bo jakoś problem obejdę.

--
    pozdrawiam
  • #10 3185167
    Mari@@@n
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Witam.
    W prawdzie 15m kabla daje spore tłumienie ale przy takiej odległości powinno zadziałać. Proponuje obrócić antenę u klienta o 90 stopni względem osi walca (obrazek) co zmieni jej polaryzacje być może to zadziała.
    Wifi - słaba jakość. Spada zasięg, nie otwierają się strony. Za słaba antena?
    Pozdrawiam.
  • #11 3187125
    darek kanik
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam wszystkich kolegów zdecydowanie popieram tu kolege cyberdara,trzeba sobie kupic obudowe hermetyczną do kturej zmiesci sie ap wraz z zasilaczem i umocowac go najlepiej do 1metra pod antena no moze 2metry hermetycznie uszczelnic otwory silikonem i na maszt doprowadzic kabel 220v do zasilacza i skretke no podstawa bez tego szkoda nerwów twoich i nie wiadomo czy czasem-raczej napewno u klienta zrobisz tak samo z tym ze ap mozesz dac gdzies na strychu juz bez obudowy dlatego mam pewnosc bo długo pracowałem w tej branży życze powodzenia pozdr.darek
  • #12 3188400
    damianlg
    Poziom 12  
    witam, jak zrobie ping, pierwszy był , drugi juz po dlugim czasie, trzeciego nie, wiec tak ledwie ledwie
  • #13 3190453
    darek kanik
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam kolego pingi powinny miec mniej niz 10ms,ja powtarzam ze musisz zrobic to co ci pisałem w przeciwnym razie nie dojdziesz z tym do ładu wiem ze jeszcze kombinujesz-ale to na marne szkoda twoich nerwów,troche pracy a efekt murowany...pozdr.darek
  • REKLAMA
  • #14 3191168
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Proponuje obrócić antenę u klienta o 90 stopni względem osi walca (obrazek) co zmieni jej polaryzacje być może to zadziała.

hihi, to jest helicall - polaryzacia kołowa .... możesz kręcić w kółko to nic nie zmienia :D

15 metrów z obu stron to bardzo dużo, a w połączneniu z antenami z yagi_pl które ( wg. mojej opini - i wielu innych osób ) nie grzeszą jakością daje takie a nie inne efekty. Napisałeś że maszt ma 3 metry - czy jest odpowiednio zabezpieczony na wypadek odchyłek od pionu ? Antena sektorowa/szczelinowa ma kilka stopni widoczności pionowej więc maszt musi być sztywno.
  • #15 3191544
    damianlg
    Poziom 12  
    witam, mysle ze nie powinno bujac nawet przy mocnym wietrzec,
  • #16 3196097
    damianlg
    Poziom 12  
    maszt był testowany przy wietrze 100km/h i w TV i nic nie trzęsło , bo na tym samym maszczie mam antene od tv
  • #17 3198276
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Po pierwsze: wywal tę helikalną bo te anteny mają mały zysk, w praktyce jeszcze mniejszy i sieją sygnałem w polaryzacji poziomej i pionowej.
    Po drugie: Pokręć anteną szczelinową, niby dookólna ale nie jest dookólna, ma miejsca lepszego natężenia pola, w praktyce są dosyć znaczne róznice.
    Po trzecie: na nadawczą antenę kabel H1000 lub cnt 400. Wtedy 15 m to przechodzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy słabej jakości połączenia WiFi na odległość około 1000 metrów między dwiema antenami zamontowanymi na dachach domów. Anteny to modele z yagi.pl: na bazie antena o dużym zysku, u klienta antena helikalna (polaryzacja kołowa). Pomimo maksymalnego wskazania sygnału przy wyszukiwaniu sieci, po połączeniu poziom sygnału spada, a strony internetowe się nie ładują. Wskazywane przyczyny to: tłumienie sygnału na kablach o długości 15 metrów (nawet dobrej jakości kable 50 omów powodują straty), niewłaściwe ustawienie anten (polaryzacja, kąt obrotu), niska jakość anten yagi.pl, oraz brak odpowiedniego umieszczenia punktu dostępowego (AP) blisko anteny. Zalecenia obejmują skrócenie kabli do 2-4 metrów, przeniesienie AP bliżej anteny (np. na maszt pod anteną w hermetycznej obudowie), sprawdzenie i optymalizację polaryzacji anten (np. obrót o 90 stopni), testowanie jakości połączenia za pomocą pingów (niski czas odpowiedzi
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA