logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który procesor wybrać: Athlon XP2200 czy Sempron 2300?

MORT 20 Kwi 2006 14:44 4389 23
REKLAMA
  • #1 2547287
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Mam pytanko. Co lepsze XP2200 czy Sempron 2300??
  • REKLAMA
  • #2 2547352
    jopek_2
    Poziom 12  
    Witam,
    według mnie athlon 2200 xp z tej racji iż ma wyższą czestot. taktowania niż sempron 2300, poza tym miałem athlona a teraz mam seprona i z chęcią zamieniłbym sie z powrotem :). Pracowałem na athlon 1700 xp (266), a teraz pracuję na sempron 2300 (333) i z atlona byłem bardziej zadowolony, taka jest moja opinia :)
    Pozdrawiam...
  • #3 2547601
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Wybór taki sam jak między celeronem a pentium o tych samych lub zbliżonych prędkościach. Sempron to taki AMD-owski Celeron tyle, że Semprony są wydajniejsze od Celeronów. Natomiast Athlon to odpowiednik "pełnego" Pentium u Intela. Różnica taktowania tych procków zawiera sie w przedziale 0,2-0,3 Mhz. Athlon XP 2200+ jest taktowany z prędkością 1.8 Mhz a Sempron to około 1.5-1.6 Mhz. Najważniejsze jednak pytanie to czy cena gra główną rolę. Wybór zależy także od tego czy chcesz podkręcać procka. Semprony w powszechnej opinii dają się łatwo podkręcać. Poszukaj trochę w google na temat wydajności. Tu np. ranking procków pod względem wydajności jest:
    http://www.republika.pl/zjr/ranking_procesorow.htm

Tu o Sempronie 2400:
    http://pccentre.pl/Article1871.htm

A tu o Athlonie 2200:
    http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/Athlon_XP/Thoroughbred_2200.html
  • REKLAMA
  • #4 2547625
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 693
    a ja mam też pytanko są jeszcze sklepy w necie gdzie dostane atholony nowe ?? bo teraz widze że tylko zostały same semprony
  • #5 2547901
    Sawekfan
    Poziom 17  
    :arrow:dabu

Co to znaczy, ze zostały same Semprony? To Athlonów już nie produkują lub Intel jakąś inwazje przeprowadził, że w sklepach nie ma Athlonów? Sklep komputerowy (nie jedyny), w którym są Athlony:

http://www.arest.pl/index.php?inc=cennik&katid=1
  • #6 2548274
    Refiso16
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nom athlonów raczej juz nie pordoja wyprzedaja tylko te ostatki co sa w magazynach. Ich raczej nie oplaca sie kupowac bo maja slabe mozliwosci do OC lepiej kupic Sempa
  • #7 2548306
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Czyli biore Athlona :) Wielkie dzieki za rady.
  • #8 2548537
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Sawekfan - pytanie za 5 punktow. O jakie Athlony pyta dabu??

Poza tym kompletnie pokreciles porownanie Athlona i Semprona. To ten sam procek, tylko przesuniety do segmenu lowend.
  • #9 2548559
    Pietrekzad
    Poziom 12  
    Athlon. Nowy czy używany byle Athlon. Szczerze mówiąc już wolałbym Durona 1,8GHz niż Semprona 2300+. Miałem doczynienia z Sempronami. 64bitowe są jeszcze mniej wydajne (w aplikacjach 32bitowych) niż 32bitowe Semprony. Wersja 2500+ pracuje z częstotliwością 1400MHz co jest zupełnym nie porozumieniem. Stary Athlon TB 1,4 GHz jest szybszy od niego. Żadnych sempronów. To tragedia. Jedyny ich plus to dobre OC. Lepiej dołożyć te pare złotych i mieć coś normalnego.

Dodano po 14 [minuty]:

Piszę porównaniu procesorów o tym samym raitingu np: Sempron 2200+ i Athlon XP 2200+. Rożnica taka: oryginale taktowanie: Sempron 1500MHz Athlon XP 1800MHz. Po prostu Sempron 2200+ powinien mieć raiting pomiędzy 1700 a 1800+ a i tak będzie wolnijszy niż Athlon Xp 1800+. AMD mocno przesadziło z tym raiting-em.
  • #10 2548868
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    Sempron to Athlon XP Barton (albo ten następny), pracujący na wyższej magistrali FSB ale za to przy tym samym oznaczeniu jest nieco niżej taktowany, niemniej wydajnościowo oba procesory z tym samym PR są bardzo zbliżone.
  • #11 2548926
    Platon
    Poziom 42  
    Pietrekzad - to procesory z przeznaczeniem na rozny rynek (tani/sredni/drogi), wychodzace w roznym czasie. Dlatego maja rozne oznaczenia.

Co do sempronow 64bitowych na S754 to sie kompletnie mylisz. To bardzo dobre procesory.
  • REKLAMA
  • #12 2548981
    ViperSW
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Platon ma rację i w dodatku Semp 64+ fajnie się kręcą. Zwykłe semprony 333 też są ok miałem przesiadkę z AMDXP 2200+ na Semprona 2500+ i był to fajny procesorek, spokojnie go podkręciłem jeszcze do 2,26 Ghz z 1733MHz ów. Wyniki testów na CPU na PC marku albo Sandrze były ok. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #13 2549070
    Pietrekzad
    Poziom 12  
    Tak. Zgodze się że ich PR jest porównywalny np z Athlonem XP. Ale nawet amd piszę że jest zbliżony tylko i wyłącznie w aplikacjach biurowych. W grach, kompresji mp3, Divx zupełnie inaczej wypada niż Athlon XP. Złożyłem nie jeden komputer na sempronie i każdy z nich testowałem w 3D Markach itp więc wiem coś o tym. Co do Semprona 64bit. Np: wersja 2500+ jest słabsza niż zwykły sempron 2300+. Dopiero w aplikacjach 64bitowych jest różnica. Tylko co wykorzystuje na obecny moment 64bity ? Temat postu jest taki: Co jest lepsze: Athlon czy Sempron. Nie istotny jest tu overclocking bo przeciętny człowiek i tak nie będzie podkręcał swojego procesora.
  • #14 2549093
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 693
    no tak tylko mi chodziło o athhlona na socket A .
    co lepiej wziąś semprona na jądrze thorton czy na jądrze Thoroughbred
  • #15 2549136
    ViperSW
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, bo głupia polityka z tymi częstotliwościami. AMD fajne procki robi sam mam AMD 64+ i jestem bardzo zadowolony. Ale te nazwy dla przeciętnego człowieka wskazują na il MHz no i kupujesz sempa 2500+ i widzisz że ma on tylko 1733 MHz a kolega z klatki obok ma Athlona XP 2200+ i ma 1800MHz. Biorąc do kupy to co tu napisaliśmy wychodzi na to że lepszy ten co ma więcej MHz. Przynajmniej jak na razie. (oczywiście jeśli chodzi o paczkę AMD). Pozdrawiam!

Bierz Thortona.
  • #16 2549151
    tzok
    Tak, lepszy jest ten co ma więcej MHz, bo poza faktem że Sempron chodzi na FSB 166MHz a Athlon XP na 133MHz mają dokładnie te same jądra i (poza Bartonem) tyle samo cache.
  • #17 2550204
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    ...ale do czego to potrzebne?
    zakup? opinia ot tak sobie?

Bo jeśli zakup, to kup nowego Semprona 2500+ S754 z płytą główną i jeszcze lepiej na tym wyjdziesz, no i będziesz miał obsługę 64-o bitowych instrukcji. Zaraz podniosą się głosy, że lepiej S939, ale... szczerze, jak często zmieniacie płyty główne i procesory? Co pół roku, rok? ;)
  • #18 2550406
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Platon

Dlaczego pokręciłem? Sempron zastąpił Durona i tak jest przyjęte. Oczywiście różnica między Sempronem a Athlonem jest mniejsza niż między Duronem a Athlonem ale jednak Semprona można uznać i uznaje się za następce Durona (no chyba, że czasopisma i inne media źle podają). Mozliwe, że się mylę ale nawet patrząc po sklepach to z AMD są Semprony i Athlony i nie ma innych odmian (oprócz Opterona ale to inna bajka) tak więc Sempron nie jest chyba tańszy tylko dlatego, że jest tańszy i nie ustepuje wydajnością Athlonowi. Semprony albo mają mniej cachu albo inne jądro lub jeszcze inne różnice, które wpływają na to, że nie są tak wydajne jak Athlony o podobnych parametrach. Dlatego jak chce się kupić tańszy i mniej wydajny procesor to u Intela kupuje się Celerona a u AMD Semprona. Co do Socket A to jest to raczej stare rozwiązanie i nie przyszłościowe i jak będziesz chciał za jakiś czas zmienić procesor bez zmiany płyty to będzie to raczej kłopotliwe. Przynajmniej jak tak uważam.
  • #19 2550433
    tzok
    Sempron pojawił się jako niskobudżetowy procesor po wejściu Athlona 64 i jest przemianowanym Athlonem XP. Po prostu AMD zdecydowało zrobić z Athlona XP niskobudżetowy procesor a jednocześnie chcieli zachować nazwę Athlon dla swojego "flagowego" produktu - Athlona 64. Obecne 64 bitowe Semprony to już okrojone wersje Athlona 64, ale Semprony 32 bit, z początkowego okresu to są Athlony XP.
  • #20 2550687
    Sawekfan
    Poziom 17  
    tzok

Wszystko się zgadza. Sempron to obecnie niskobudżetowy Athlon czyli generalnie przy tym samym taktowaniu nie tak wydajny jak Athlon. Z Duronem było tak samo. Był to nikobudżetowy procesor, który odbiegał wydajnością od flagowego Athlona. Tak więc według dawnego nazewnictwa dzisiejszy Sempron może uchodzic za dawnego Durona. Nie zgodzisz się z tym?
  • #21 2550790
    tzok
    Nie, nie zgodzę się. Semprony 32bit to są Athlony XP, niczym się od nich nie różnią, niczego nie zostały pozbawione. Mają inaczej liczony PR i pracują na wyższej magistrali systemowej - to jedyna różnica. Sempron jest produkowany w miejsce / jako kontynuacja Athlona XP, tyle że nazwa Athlon została użyta do nazwania najnowszego procesora AMD ale jest to procesor o innej architekturze.
    AMD nie chciało go wycofać ale jednocześnie nie chciało dopuścić do sytuacji kiedy P4 wyraźnie wygrywa z ich produktem o nazwie Athlon. Technologia się zestarzała i żeby nie psuć marki zmienili nazwę procesora, praktycznie nic w nim nie zmieniając i jednocześnie zmienili przeznaczenie z komputerów hi-end na rynek SOHO.
  • #22 2550834
    Sawekfan
    Poziom 17  
    No tak Semprony 32 bit to Athlony XP tylko, że teraz są Athlony 64. Gdyby wziąść Semprona 32 bit i Athlona XP (na którym to jest jak wspomniałeś budowany Sempron 32 bit) to będzie to samo ale ten sam Sempron do Athlona 64 nie ma się tak samo jak do Athlona XP. Ponadto Semprony 64 są mniej wydajne niż Athlony 64 więc czy nie można zastosować analogii w przyrównaniu Semprona do Durona?
  • #23 2551066
    Platon
    Poziom 42  
    Sawekfan - nie mozna w ten sposob, w jaki ty to opisales na poczatku " Sempron to taki AMD-owski Celeron tyle, że Semprony są wydajniejsze od Celeronów. Natomiast Athlon to odpowiednik "pełnego" Pentium u Intela."
  • #24 2551360
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Platon :arrow:

Może źle to ująłem gdyż nie miałem na myśli, że Sempron jest wydajnościowo na równi z Celeronem. Chodziło mi o to, że kiedyś był Duron i Athlon a teraz jest Sempron i Athlon. Duron był tańszym procesorem i mniej wydajnym od Athlona i tak samo ma się sprawa z Sempronem i Athlonem 64. Dlatego porównałem Semprona do Celerona bo Intel jako "tani" procesor ma Celerona a AMD ma Semprona. Taka analogia mi się nasunęła.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między procesorami AMD Athlon XP 2200+ a Sempron 2300+. Athlon XP 2200+ cechuje się wyższą częstotliwością taktowania (około 1,8 GHz) w porównaniu do Semprona 2300+ (około 1,5-1,6 GHz), co przekłada się na lepszą wydajność w zastosowaniach 32-bitowych i grach. Sempron jest procesorem niskobudżetowym, pierwotnie będącym przemianowanym Athlonem XP, z wyższą magistralą FSB (333 MHz vs 266 MHz u Athlona XP), ale niższym taktowaniem. Semprony 64-bitowe są mniej wydajne w aplikacjach 32-bitowych, lecz oferują obsługę instrukcji 64-bitowych i lepsze możliwości podkręcania. Athlon XP 2200+ jest uważany za procesor bardziej stabilny i wydajny, choć jego produkcja jest ograniczona, a dostępność nowych egzemplarzy maleje. Sempron jest łatwiej dostępny i lepiej nadaje się do podkręcania, jednak w codziennym użytkowaniu Athlon XP 2200+ jest preferowany przez wielu użytkowników. Wybór zależy od priorytetów: wydajności, możliwości OC, dostępności i przyszłościowej kompatybilności platformy (Socket A vs nowsze rozwiązania).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA