Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MP4 player - problem z zasilaniem

20 Kwi 2006 21:51 1269 7
  • Poziom 12  
    Mam następujący problem: nagle (z dnia na dzień) przestał mi się włączać mój mp4 player. Zawsze wystarczyło przełączyć na ON i player "bootował", a teraz zero oznak życia. Działa jedynie w sytuacji gdy jest podpięty do portu USB lub ładowarki USB, z czego wynika, że układ zasilania z baterii nie działa (choć jak podłącze do USB i działa normalnie to stan naładowania baterii wykrywa poprawnie). Wyłącza się z chwilą odłączenia od USB. Sprawdzałem już przełącznik on/off (działa poprawnie). Poradźcie coś. Może macie jakieś pomysły co gdzie pomierzyć.
    Skan płytki (przełącznik na górze po prawej, może wiecie co to za układy pod nim):
  • Poziom 12  
    Jakoś doszedłem do tego, że jeśli zamiast tej zaznaczonej na czerwono diody wstawie zwore to player działa normalnie (jeszcze nie był testowany przez dłyższy czas, alezdaje mi się że może tak być). Obawiam się jedynie o to, że dioda ta nie była tam bez przyczyny (moim zdaniem początkującego elektronika obniżałą ona napięcie baterii czy coś takiego, bo była wpięta wstecznie, i nie wiem co będzie gdy podepnę zasilanie USB). W punkcie 1. łączą się zasilanie USB i zasilanie baerii które przechodzi przez diodę.

    Macie może jakieś wskazówki co należy zrobić?
  • Poziom 32  
    Witam.
    Ta dioda chyba zabezpiecza układ przed odwrotnym włączeniem zasilania. Sprawdź ją , ewentualnie wstaw dobrą diodę i zobacz czy działa.
    Pozdrawiam
  • Poziom 22  
    Witam sprawdź ten opór przed dioda oraz sama diodę skoro była właczona zaporowo to znaczy ze po podłaczeniu do USB akumulatorek był doładowywany z rysunku sciezek wynika ze zwierając diodę podajesz napiecie na wejscie USB problem zasilania nie jest w diodzie po drugiej stronie płytki tez napewno sa elementy sprawdź dokładnie widac ze to płytka dwustronna pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Więc tak: płytka jest przynajmniej 3 warstwowa, więc wszystkich ścieżek nie sprawdzę :/ , ale jak dałem zwore w miejsce diody to działa poprawnie, tyle że cały czas zachowuje się jakby był ładowany. Myślę że wygląda to tak: bateria jest na 3.7V, napięcie USB jest 4.5V, jeśli po przejściu przez diody napięcie ma większą wartość niż 2.4V (właśnie sprawdziłem, spadek na drugiej diodzie to 0.65V) to oprogramowanie stwierdza że podpięty jest USB i wyświetla animację ładowania. Co do tej diody to podpinałem już kilka diod które mam i nic, a na tej nic nie pisze.
  • Poziom 12  
    Kto wie co to są za elementy te w górnym prawym rogu pod przełącznikiem (mały prostokącik z 3 nóżkami), pisze na nim "H1 3L" ??
  • Poziom 9  
    Witam.Mam ten sam problem. Gdy jest podłączony pod ładowarkę to wszystko działa tak samo pod USB a jak się odłączy to nic nie działa. Osoba od której kupiłem MP4 twierdzi że trzeba zrobić formatowanie programem SAT i wszystko powinno działać nie wiem co to za program i gdzie go szukać.Mp4 jest na gwarancji więc nie będę go rozbierać oto link MP4 jaki mam http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=271243280#photo.Proszę o pomoc.