logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6311ST - nie włącza się z czuwania, dioda miga na zielono

Tomix C 21 Kwi 2006 11:56 2034 16
REKLAMA
  • #1 2550547
    Tomix C
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Problem polega na tym że nie chce się włączyć ze stanu czuwania. po włączeniu głównego przycisku zapala sie dioda na czerwono, jesli chcemy go dalej włączyć to mignie tylko na zielono i coś słychać w głośnikach i znów przechodzi w stan czuwania. To samo jest jeśli chcemy z pilota. Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony z dwóch jednakowych tematów !

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2550600
    anemik
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Na początek sprawdź czy nie masz obciążonej przetwornicy. Odepnij tranzystor kluczujący i zapnij się żarówką.
  • REKLAMA
  • #4 2550761
    alberrt
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Może warto na początek pomierzyć napięcia z przetwornicy? Masz schemat do tego tv? Napisz co masz na wyjściu. Miałem kiedyś podobną usterkę w innym odbiorniku, tam szwankował procesor, ale tutaj może być coś innego.
  • REKLAMA
  • #5 2550783
    wulkansc
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    coś obciąża przetwornicę może być bu w odchylaniu
    odłącz wtyczkę odchylania jeżeli załączy to problem
    leży po stronie odchylania poziomego
  • #6 2550911
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Ja raczej stawiam na trafopowielacz , jeśli tam pracuje trafo M12-16 lub M12-24 to sprawdz je ( a nie pamiętam tego i nie mogę teraz sprawdzić ) .
    Pozdrawiam
  • #7 2552135
    ceger
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    A ja stawiam bro na biorku...:)
    Takie objawy to zazwyczaj daje zwarcie na wtornym, ale jako ze nie podales zadnych pomiarow...
    Mysle ze na poczatek odlacz klucz przy trafie i sprawdz czy przetwornica wstanie? jesli tak to tez sugeruje uszkodzony trafopowielacz.
    pozdro!
    ------------------------------------------------------------------
    Sorka ale wdlug mnie to raczej nie powinno w tym dziale byc postow typu "nie wlacza sie" bez podania jakich kolwiek sczegolow technicznych jak pomiary. takie stwierdzenie to podaje klient jak przynosi ci go do naprawy, ewentualnie stwierdza ze po prostu TV nie dziala, albo ze to pewnie tylko bezpiecznik heh.
    Pozdrawiam!
    Posty zostały scalone ! (TJT)
  • #8 2552330
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2552866
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam po obiawach które opisał Kolega Tomix C wygląda mi to na uszkodzone trafo WN , ale poczekajmy , aż Kolega zrobi jakieś pomiary i sprawdzi elementy wymienione przez Kolegów wyżej , pozdrawiam GKVIDEO
  • #11 2554823
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    W tym modelu Elemisa typ orginalny trafopowielacza to T72 lub ZLT12-Miflex ,oraz nowszy odpowiednik Biazetu- TVL201. A propo usterki to zmostkować B z E tranzystora T509-BU508AF, wtedy powinna dioda po włączeniu pilotem zaświecić na zielono ,to znaczy że chyba uszkodzony trafopowielacz.
  • #12 2554868
    xavery
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    na początek wymień elka w przetwornicy.jeżeli to nie pomoże to za przetwornicą.wydaje mi się,że to powinno pomóc.
  • #13 2555589
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Jak BU ma zwarcie CE to zwarcie EB niczego nie wyjaśni
  • #14 2561766
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Pierwsze podejrzenie pada na trafopowielacz. Oryginalnie pracuje tam
    T-72. Proszę wymontować tranzystor linii T509 i uruchomić telewizor.
    Jeśli ruszy (obrazu oczywiście nie będzie), to podejrzany jest TR502
    lub T509.Przy okazji obowiązkowo należy sprawdzić, a najlepiej wymienić
    C573. Uwaga! Zamiana trafopowielacza na TVL201 przy czeskim kine-
    skopie A59 TMZ 40X01 spowoduje drobne pogorszenie geometrii.
    Natomiast jeżeli telewizor nie uruchomi się to przyczyny należy szukać
    w zasilaczu (elektrolity).
  • #15 2564996
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Wystarczy odłączyć sam kolektor
  • #16 2565929
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Proponuje przestać odpowiadać !
    Autor postu nie przejawia zainteresowania tym tematem oprócz tego że założył dwa jednakowe tematy . Odpowiedzi Wasze w obu jednakowych tematach zostały scalone do tego wątku.
  • #17 2931597
    Tomix C
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Przypraszam wszyskich że nie odpisywłem miałem problemy z dostępem do internetu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Elemis 6311ST polega na tym, że nie włącza się ze stanu czuwania. Po włączeniu głównego przycisku zapala się czerwona dioda, a próba dalszego włączenia powoduje miganie zielonej diody i dźwięki z głośników, po czym urządzenie wraca do czuwania. Podobne objawy występują przy próbie włączenia pilotem. Wskazano, że przyczyną może być obciążona przetwornica, uszkodzony trafopowielacz (oryginalnie T72 lub ZLT12-Miflex, nowszy odpowiednik TVL201), uszkodzony tranzystor linii T509-BU508AF lub kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej przetwornicy. Zalecane jest odłączenie tranzystora kluczującego i sprawdzenie działania przetwornicy z obciążeniem zastępczym (np. żarówką), pomiary napięć na wyjściu przetwornicy oraz kontrola elementów odchylania poziomego. W przypadku zwarcia na wtórnym trafopowielaczu telewizor nie uruchomi się prawidłowo. Wskazano również na konieczność wymiany elektrolitów po stronie pierwotnej zasilacza. Próba zmostkowania bazy z emiterem tranzystora T509 może pomóc w diagnozie uszkodzenia trafopowielacza. W przypadku braku reakcji po odłączeniu tranzystora linii, problem może leżeć w zasilaczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA