logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kompresora. Czy mogę wykorzystać butlę LPG z instalacji samochodowej?

Ambrozyagh 21 Kwi 2006 13:52 14615 6
REKLAMA
  • #1 2550901
    Ambrozyagh
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam. Posiadam sprężarkę, silnik itp podobne bajery i przymierzam się do budowy kompresora. Dość dokładnie przejrzałem forum oraz zapoznałem się z tematem i już mniej więcej wiem czego jeszcze potrzebuję. Jednak na chwilę obecną nie posiadam jeszcze butli. I stąd moje pytanie: czy do budowy kompresora mogę wykorzystać butlę LPG z instalacji samochodowej? Kompresor jest dośc wydajny. Na tabliczce znamionowej ma 25m3/h. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2552192
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Zbiornik LPG nadaje się jak najbardziej jego ciśnienie robocze to max 2 {MPa} ciśnienie próbne to ok.3{MPa} a kompresor wytwarza do 0,7-0,8 {MPa} :D Nie zapomnij o zaworku BEZPIECZEńSTWA to bardzo ważne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2552412
    ORLOWSKI
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Możesz zamontować wył cisnieniowy( standart 6 atmosfer), zawór odwadniający , szybkozłacze,no i oczywiście manometr 10 at.

Dodano po 1 [minuty]:

Zabezpieczenie silnika z wył. termicznym.
  • REKLAMA
  • #4 2553189
    Ambrozyagh
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    To mam jeszcze takie pytanie: jaka jest optymalna pojemność takiego zbiornika. Chodzi mi o to żeby dało się go bez problemu wykorzystać do malowania, pompowania, odkręcania śrub, może nawet piaskowania, oczywiście do zastosowań amatorskich :)
  • REKLAMA
  • #5 2554251
    ORLOWSKI
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Tu nie ma optymalnej odpowiedzi, dobry by był 500l. ale powinien ci wystarczyć 50 litrów!
  • Pomocny post
    #6 2555228
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ja posiadam zbiornik w kompresorze o poj.120l,w zupełności wystarcza.Zasada jest taka:Im mniejszy zbiornik tym częściej kompresor doładowuje do zadanego ciśnienia,większe wachania ciśnienia,mniejsza wydajność,ale do zastosowań na własny użytek wystarczy tak jak pisał kolega 50l.Natomiast do piaskowania wskazany jest bardzo wydajny kompresor z potężnym zbiornikiem(piaskowanie potrzebuje dużych ilości powietrza) :D
  • Pomocny post
    #7 2555611
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! w latach 80 ubiegłego stulecia :D z braku laku piaskowaliśmy części do motocykli samodzielnie . kompresor samoróbka ( kompresor ze Stara , butla też ) i problem zwiększenia pojemności zbiornika rozwiązaliśmy następująco - normalnie była jedna butla ( mniejsze i wygodniejsze ) a gdy nadszedł czas piaskowania/malowania podłączaliśmy równolegle jeszcze 3 szt . ładowanie trochę trwało ale się jakoś dało :D:D . pozdrawiam !!

Podsumowanie tematu

✨ Butla LPG z instalacji samochodowej może być wykorzystana jako zbiornik powietrza w kompresorze, ponieważ jej ciśnienie robocze wynosi maksymalnie około 2 MPa, a ciśnienie próbne około 3 MPa, co jest bezpieczne przy kompresorze generującym ciśnienie do 0,7-0,8 MPa. Niezbędne jest jednak zastosowanie zaworu bezpieczeństwa, wyłącznika ciśnieniowego (standardowo na 6 atmosfer), zaworu odwadniającego, szybkozłączy oraz manometru o zakresie do 10 atmosfer. Zalecane jest także zabezpieczenie silnika wyłącznikiem termicznym. Optymalna pojemność zbiornika zależy od zastosowań; do amatorskich prac takich jak malowanie, pompowanie czy odkręcanie śrub wystarczy zbiornik o pojemności około 50 litrów, choć większe zbiorniki (np. 120 l lub nawet 500 l) zapewniają lepszą stabilność ciśnienia i wydajność, szczególnie przy wymagających zadaniach jak piaskowanie, które wymaga dużych ilości powietrza. Rozwiązaniem na zwiększenie pojemności może być równoległe podłączenie kilku butli LPG, co pozwala na większy zapas powietrza kosztem dłuższego czasu ładowania zbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA