logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć nieistniejący XP z listy wyboru systemu operacyjnego?

piochut 21 Kwi 2006 23:46 4614 3
REKLAMA
  • #1 2552901
    piochut
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Na dysku 1 miałem zainstalowany XP, podłączyłem 2 dysk i na nim również zainstalowałem XP. Uruchamiając system operacyjny pojawia się najpierw plansza możliwości wyboru systemu operacyjnego, który chcemy uruchomic. Dysk 2 miał zainstalowany XP ponieważ testowałem go tylko koledze. Teraz odpiąłem ten 2 dysk. Teraz gdy uruchamiam komputer nadal pojawia mi się okno wyboru systemu operacyjnego, z tym że automatycznie uruchamiany zostaje system z 2 dysku (którego de facto już nie ma) - pojawia się błąd uruchamiania. Zeby uruchomic system operacyjny z mojego 1 dysku muszę wcisnąc najpierw F8 a poźniej wybrac drugi system operacyjny XP na liście wyboru, dopiero wówczas uruchomi się mój XP.
    Co mam zrobic aby zlikwidowac planszę wyboru systemu operacyjnego, tak, aby system nie pamiętał XP z dysku , którego już dawno nie mam w komputerze i uruchamiał odrazu mój system operacyjny XP?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2552941
    slawecki
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Na dysku (partycji) systemowym masz ukryty plik boot.ini - edycja za pomocą notatnika. Musisz usunąc ścieżkę dostępu do tego nieistniejącego systemu. Przed edycją pliku we właściwościach odznacz opcję tylko do odczytu.
    U mnie wygląda to tak:
    [boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(3)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="DAMIAN Windows XP Professional" /fastdetect
    W linii default musisz wpisać te parametry gdzie się znajduje system. Pod napisem [operating systems] usuń tą ścieżkę dostępu z nieistniejącym systemem. Zmiany zapisz.
    Ewentualnie uruchom komputer z płyty instalacyjnej XP, włącz konsole odzyskiwania, i wpisz polecenie fixboot.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2552995
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Lub za pomocą dysku instalacyjnego XP.

Przed instalacja wybierasz opcję naprawcza i logujesz sie jako administrator.
    Masz podstawowe komendy :

bootconfig /scan
    bootconfig /rebuild
    bootconfig /add

zreszta jak wpiszesz bootconfig to wyswietli ci sie lista opcji... za pomocą ktorych mozesz dowolnie przerobić menu wyboru systemu]

pozdrawiam
  • #4 2557078
    piochut
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Zarówno kolega Slawecki, jak i Talibanczyk mieli rację.
    Ponieważ nie mgłem znaleźc pliku BOOt. ini, zatem wykonałem to co polecił Talibanczyk, ale kolega Slawecki też o tym pisał.
    Uruchomiłem konsolę , wpisałem bootcfg /default i system został naprawiony. Dziękuję, otrzymujecie po 3 punkty. Zamykam temat.
REKLAMA